Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türkiye kiraz ihracatında dünya liderliğini hedefliyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Kiraz üretiminde dünya birincisi olan Türkiye'nin, ihracatta da liderliği hedeflediği bildirildi.

        Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, yazılı açıklamasında, kiraz üretimi ve ihracatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        Çalı, sektör olarak ''Türk kirazı'' imajını korumayı amaçladıklarını ifade ederek, ''Kiraz ihracatında yol haritamızı belirledik. Üretimimizin, 5 yılda en az dörtte birini ihraç etmeyi hedefliyoruz. 2023 yılı için öngördüğümüz 13 milyar dolarlık ihracatın da minimum 500 milyon dolarını da kirazdan alacağız'' görüşünü kaydetti.

        Türkiye'de kiraz üretiminin her yıl arttığını, ancak iklim koşulları nedeniyle rekoltenin tam anlamıyla belirlenemediğini anlatan Çalı, kiraz üretiminde Türkiye'nin dünyada birinci sırada yer aldığını belirtti. Çalı, şöyle devam etti:

        ''417 bin ton kiraz üretimiyle dünyada birinci sırada yer alıyoruz. Bunun ancak 50-60 bin tonunu ihraç edebiliyoruz. Kiraz ihracatı yapan ülkeler arasında ABD ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi sırasıyla Şili, Türkiye, İspanya ve İtalya izliyor. Amacımız ihracattaki sıralamamızı, üretime paralel olarak birinciliğe yükseltmek. Kiraz ihracatında birincilik için 10 yıla ihtiyaç var.''

        Çalı, küresel kriz nedeniyle pazarlarda bir daralmanın yaşandığını, bu yüzden rakip ülkeleri yakalamanın 10 yıl gibi bir sürede mümkün olacağını belirterek, ''Türk üreticisi kaliteli üretim ve gıda güvenliğini sağlayarak, lojistik hizmetleri modernleştirmeli. Büyük alanlarda üretim teşvik edilmeli'' dedi.

        Kiraz üretiminde bizden geride olan ABD, Şili, İspanya gibi rakip ülkelerin, Türkiye'de ihracat esaslı üretim yapılması halinde, üretimde olduğu gibi ihracatta da geride bırakılacağını ifade eden Çalı, uluslararası ticarette yalın olarak ihracat yapmaktan başka, ihracatı daha etkili ve miktar olarak artırmak için yeni pazarlara açılmak gerektiğini vurguladı.

        Çalı, ihracatın önünün açılmasının ve yeni pazarların artırılmasının yolunun lobi çalışmalarından geçtiğine dikkati çekerek, Türk kirazının her yerde tanıtılması gerektiğini bildirdi.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa