Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Yunanistan'dan sonra sıra kimde? - Makro Ekonomi Haberleri

        'Kriz kahini' olarak nitelendirilen New York Üniversitesi Profesörü Nouriel Roubini, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkan ilk ülke olacağını öngördü. CNBC'ye verdiği röportajda Roubini, Yunanistan'dan sonra sıranın Portekiz'e geldiğini belirtti.

        Roubini şunları söyledi:

        "Atina sokaklarında 20 bin evsiz var, işsizlik yüzde 22, genç nüfusta yüzde 50. Tahvil takası olsa da, Yunanistan borcunu çeviremez durumda. 10 yılda yüzde 120'ye ineceği umulan borç/milli gelir oranı için kötü senaryo yüzde 160. Bu da yeniden borç yapılandırması olası demek. Yunanistan 2013 sonunda Euro Bölgesi'nden ayrılan ilk ülke olacak. Sonra sıra Portekiz'e gelecek." Roubini, küresel ekonomide beklediği zayıf toparlanma nedeniyle portföyde hisse ağırlığı tavsiyesini nötre indirdiğini açıkladı.

        Roubini "ABD'de istihdam toparlanırken, tüketim artmıyor. Sermaye harcamaları vergi avantajı bitince düşüşe geçti. Konut fiyatları, inşaat, ticaret verileri zayıf. Toparlanma cansız olacak. Avrupa'da bazı ülkeler hala durgunlukta. Yunanistan ve Fransa'daki seçimlerin yanı sıra İrlanda'daki referandumla siyasi şoklar gelebilir. Çin ilk çeyrekte yüzde 5-6, 2012'nin tamamında yüzde 7.5-8 büyür. Dolayısıyla, yatırım tavsiyemizde hisse ağırlığını piyasa üstünden nötre indirdik."

        PETROL RİSKİNE DİKKAT

        Roubini, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bir dizi ülkenin petrol fiyatları açısından izlenmesi gerektiğini söyledi:

        "Ortadoğudaki en ufak bir askeri müdahale petrolü yükseltmeye yeter. Sadece İran-İsrail-ABD üçgeni değil, Tunus, Mısır, Libya ve Suriye'deki iç savaş, Yemen'deki ayaklanmalar, Kuveyt, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Irak da izlenmeli. Ayrıca Türkiye'nin Suriye, İsrail ve İran'la ikili ilişkileri de jeopolitik risk açısından önemli. Pakistan ve Afganistan da gözardı edilmemeli. Tüm bölge petrol fiyatları ve küresel ekonomi açısından risk demek."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa