Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Cari açıkta sürpriz - Makro Ekonomi Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Türkiye'nin cari işlemler hesabı, Ocak ayında 5 milyar 998 milyon dolar açık verdi. Beklenti 5.5 milyar dolar idi.

        Merkez Bankası tarafından bugün açıklanan, 2012 yılı Ocak ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre, 2011 yılının Ocak ayında 6 milyar 23 milyon dolar açık veren cari işlemler hesabında, bu yılın aynı ayında yüzde 0,41 azalışla 5 milyar 998 milyon dolar açık meydana geldi.

        Her ne kadar cari açık beklentilerin üzerinde gerçekleşse de, geçen yıla göre cari açıktaki düşüş sürdü.

        Dolar kurunun, önce bir zirve yapıp tekrar gerilemeye başladığı ocak ayında ithalat yeniden artışa geçti. Fakat ihracattaki artış ithalatın üzerinde olduğu için toplamda cari açık, geçen yılın ocak ayına göre geriledi.

        HABERTURK.COM Ekonomi Müdürü Barış Erkaya, HT Blog'ta ödemeler dengesini analiz etti.

        Dış ticarette Malezyalı sürprizi yaşanırken, Fransa'ya sermaye akışını "inkar" vurdu. Türk iş dünyası, hükümetiyle problem yaşanan üç ülkeye musluğu kıstı.

        Yazı için aşağıdaki linki tıklayınız...

        CARİ AÇIĞA 'ENERJİ' ENGELİ!

        Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, cari açıkta düşüşün devam ettiğini, ancak enerji fiyatlarındaki artışın bu düşüşü sınırlandırdığını bildirdi.

        Çağlayan, yazılı açıklamasında, Merkez Bankasının açıkladığı ödemeler dengesi hesabına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        Merkez Bankasının açıkladığı ödemeler dengesi verilerine göre, 2012 yılının Ocak ayında cari açığın 2011 yılının Ocak ayına göre yüzde 0,4 düştüğünü, bu düşüşün bir önceki aya göre de devam ettiğini kaydetti. Cari açığın 2011 Aralık ayına göre yüzde 9 oranında azaldığını ifade eden Çağlayan, Aralık 2011'de 6 milyar 565 milyon dolar olan cari açığın 567 milyon dolar düşerek 5 milyar 998 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini belirtti.

        Cari açığın Aralık 2011'e göre 567 milyon dolar azalmasında, Ocak ayında mal ithalatının 3 milyar dolar azalmış olmasının etkisinin büyük olduğunu ifade eden Çağlayan, bu çerçevede tüketim malları içinde motorlu kara taşıtları ithalatının yüzde 21, binek araçları ithalatının yüzde 36 oranında azalmasının önemli olduğunu kaydetti.

        2012 yılı Ocak ayında ihracatın da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,6, ithalatın ise yüzde 2,8 oranında artış kaydettiğini belirten Çağlayan, bu sürecin önümüzdeki aylarda da devam edeceğini öngördüğünü ifade etti. Çağlayan, ihracatın ithalattan daha yüksek oranda yıllık bazda artış kaydetmesinin, ihracatın ithalatı karşılama oranını olumlu yönde etkilemeye devam edeceğini, bunun da cari işlemler dengesinde olumlu katkıda bulunacağını kaydetti.

        ENERJİ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ

        Cari açık rakamlarının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin temel nedenlerinden birisinin enerji fiyatlarındaki artış olduğunu belirten Çağlayan, şunları kaydetti:

        ''2012 yılının Ocak ayında ihracat ile ithalat arasındaki farkın 1 milyar dolarlık kısmı petrol fiyatlarındaki artıştan kaynaklanmaktadır. Petrol fiyatlarında mevcut artış eğiliminin devam etmesi durumunda 2011 yılında 54,1 milyar dolar olan enerji ithalatı, 2012 yılında 65 milyar dolara ulaşabilecek, bu da cari açık rakamına ekstra 10-11 milyar dolar ilave katkı anlamına gelmektedir. Önümüzdeki dönemde enerjiye olan talebin azalması ile birlikte cari açıktaki azalma eğilimi devam edecektir. Cari açıktaki bu azalma sürecine bir diğer önemli katkıyı uluslararası doğrudan yatırım girişleri verecektir. Bu çerçevede uluslararası doğrudan yatırım miktarı 2012 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 73 oranında artarak 892 milyon dolara ulaşmıştır. Bu artışın yaklaşık yarısı AB ülkeleri kaynaklıdır. Cari dönemde açıklanan rakamlara göre 2011 yılında 15,9 milyar dolarlık uluslararası doğrudan sermaye girişi gerçekleşmiştir. 2012 yılının ilk ayında yaşanan yüzde 73'lük artış bu yılda da Türkiye'nin uluslararası sermaye girişi için güvenli liman olacağını göstermektedir.''

        SANAYİ ÜRETİM YAPISI DÖNÜŞTÜRÜLMELİ

        Çağlayan, cari açığı orta ve uzun vadede sorun olmaktan çıkaracak en önemli politika araçlarından bir tanesinin sanayi üretim yapısının iç pazar odaklı yapıdan dış pazar odaklı yapıya dönüştürülmesinden geçtiğini belirtti. Bu dönüşümü gerçekleştirmede en büyük desteği önümüzdeki günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak olan yeni teşvik sisteminin vereceğini ifade eden Çağlayan, yeni teşvik sisteminin bir taraftan katma değeri yüksek ürün ihracatını gerçekleştireceğini, diğer taraftan ara malına olan ithalat bağımlılığını azaltacağını kaydetti. Çağlayan, teşvik sistemi haricinde, sadece hizmetler sektörünü kapsayan ayrı bir destek paketi ile hizmet ihracatını daha da artırmayı ve cari açığı bu şekilde azaltmayı hedeflediklerini bildirdi.

        Sonuç olarak, Ocak ayı ödemeler dengesinde beklentilerin altında bir performans sergilense de bunun temel kaynağının enerji maliyetlerindeki artış olduğunu belirten Çağlayan, dış ticaret açısından bakıldığında ise ihracattaki artış hızının ithalattan daha yüksek olmasının 2012 yılı için dış ticaret dengesine olumlu katkı yapacağını kaydetti.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa