Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Anadolu Mandası Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Anadolu Mandası Islah Projesi - Makro Ekonomi Haberleri

        Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Anadolu mandası yetiştiriciliğini canlandırmak için 2011 yılında uygulamaya başladığı 'Halk Elinde Anadolu Mandasının Islahı Ülkesel Projesi'nin kapsamını genişletiyor. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından yürütülen 'Anadolu Mandası Islah Projesi' ile manda sayısının artırılması hedefleniyor.

        Bakanlık tarafından geçen yıl pilot olarak 8 ilde başlatılan Anadolu Mandası Islah Projesi'ne bin 275 yetiştirici dahil edildi. Bu kapsamda 11 bin 258 baş Anadolu mandası için hayvan başına 500 lira destek verilerek, yetiştiriciye toplam 5.6 milyon lira ödeme yapıldı. Bakanlık, 2012 yılında hem projeye katılan il sayısını hem de hayvan başına verilen desteği artırdı. 3 üniversite, 2 araştırma enstitüsü, 8 damızlık manda yetiştiricileri birliği ve 7 proje liderinin yer alacağı projede, il sayısı 8'den 11'e çıkartıldı, destekler de geçen yıla oranla yüzde 30 artırılarak hayvan başına 650 liraya yükseltildi. Bakanlık, manda yetiştiricilerine bu yıl toplam 9.8 milyon lira destekleme ödemesi yapmayı ve 2012 yılı sonunda projeye dahil edilecek manda sayısını 15 bin başa çıkarmayı hedefliyor. 2011 yılı itibarıyla Türkiye'de manda sayısının yaklaşık 35 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

        Bakanlık, 'Halk Elinde Anadolu Mandasının Islahı Ülkesel Projesi'nin ıslah projesi ile hem azalan Anadolu mandasının sayısını artırmayı hem de et, süt ve döl verimleri bakımından ıslah edilmesini amaçlıyor. Proje kapsamına alınan mandaların, kaliteli ve uygun damızlık kullanımı ile verim seviyeleri yükseltilerek, piyasa değeri yüksek manda ürünleri üretimi de hedefleniyor.

        CHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa