Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Doğu Akdeniz, gaz, güney kıbrıs, Noble Energy, doğalgaz - Makro Ekonomi Haberleri

        Kıbrıs Rum kesiminin Doğu Akdeniz'de tek yanlı "münhasır ekonomik bölge" (MEB) ilan ettiği alanda bulunan ve "Afodit" adı verilen 12. parselde doğalgaz sondajı yapan ve doğalgaz bulduğunu açıklayan Amerikan Noble Energy şirketi, 12. parseli Vasiliko'yla birleştirecek 160 deniz mili uzunluğundaki deniz altı boru hattı güzergahını belirleme çalışmalarına başladı.

        Rum Politis gazetesine göre, Noble, 12. parseli Limasol'da bulunan Vasiliko'ya bağlayacak güzergahın belirlenmesi için İtalyan bandıralı "Odin Finder" isimli araştırma gemisiyle derinlik ölçümlerini başlattı.

        Gazeteye göre, ilgili araştırma izninin talep yazısı, Noble Energy'nin Güney Kıbrıs'taki müdürü John Tomich tarafından Rum Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Praksula Andoniadu'ya 26 Şubat'ta verildi, Odin Finder de araştırmalarına Şubat ayında başladı.

        İtalyan bandıralı geminin sahip olduğu imkanlar ile doğalgaz boru hattının geçeceği en uygun güzergahın belirlenebilmesi amacıyla 12. parselden Vasiliko'ya kadarki deniz zemininin haritası çıkartılacak.

        Gazete, kısa süre öncesine kadar Limasol Limanı'nı üs olarak kullanan Odin Finder'in, İsrail ve "Rum hidrokarbon yataklarını" Girit ve sonrasında Avrupa'ya bağlayacak boru hattı inşaatı konusunu araştırmak için Kıbrıs-Girit arasında da bilimsel araştırmalar yaptığını kaydetti.

        Kıbrıs Rum yönetimi adına 12. parselde doğalgaz sondajı yapan Noble, Aralık ayı sonunda 12. parselde doğalgaz bulunduğunu açıklamıştı.

        Vasiliko'da, Rumların en büyük elektrik santralı bulunuyor. Santral, 11 Temmuz 2011'de santral yakındaki askeri üste bulunan cephaneliğin patlaması sonucu büyük hasar görmüş ve devre dışı kalmıştı.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa