Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Erdoğan'dan 'sıfır faiz' vurgusu! - Makro Ekonomi Haberleri

        Başbakan Erdoğan, Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonunun (TUSKON) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı'na katılarak konuşma yaptı.

        Son ekonomik gelişmelere ve ekonomik hedeflere değinen Erdoğan, konuşmasında şu noktaların altını çizdi:

        "Enflasyonda tek haneli rakamlara geldik. Borçlanma faizleri geriledi. Faiz ABD'de, Japonya'da yüzde 0.25 düzeyinde neden Türkiye'de bu düzeyde olmasın? Reel faizi adeta sıfırlamalıyız. Türkiye bu hedefi yakalayabilecek güçte. Morallerimizi her daima yüksek tutacağız. İstikrarı güven ortamını muhafaza edeceğiz, Türkiye ilerleyecek..."

        "IMF BORCU KAPANACAK"

        Türkiye'nin IMF'ye şu anda 5,2 milyar dolar borcu olduğunu dile getiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, borcunun 2012 yılı itibariyle kapanacağını belirtti.

        Erdoğan yaptığı konuşmasında TUSKON'un çalışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Dünyada artık toprakların fethi değil gönüllerin fethinin anlam taşıdığını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Bugün artık dünyada askeri gücünüz, tankınız, tüfeğiniz değil. Ekonomik gücünüz, diplomatik gücünüz daha büyük anlam ifade ediyor. Bugünün dünyasında toprakların değil gönüllerin fethi, gönüllerde yer edinmek, güven kazanmak her şeyin ötesinde anlam taşıyor. Biz 8 buçuk yıldır böyle bir mücadelenin içerisindeyiz. Ulaşabildiğimiz her yerde Türkiye'nin dayanışma ve paylaşma gayretlerini iletiyoruz." diye konuştu.

        Nisan ayında ihracat rakamlarının artış kaydettiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, "İlk 4 ayda ihracat artışımız yüzde 22, geriye dönük 12 aylık artışımız ise 122 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu trend böyle devam ederse yıl sonunda 132 milyar doları aşmış olacağız. Böyle devam ederek 2023 hedefimiz içinde olan 500 milyar dolar hedefinede ulaşırız. İnanın onu da hep birlikte aşacağız. Yine bu şekilde ve burada güzel bir gelişmeyi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Türkiye'nin IMF'ye borcunu biz devraldık 23,5 milyar dolar olarak, küresel kriz ortamına rağmen biz bu süre içinde yaklaşık 3 yılı aştık. Biz bir Stand-by anlaşması yapmadan ödedik. Şuanda 5,2 milyar dolar borcumuz var IMF'e. Biz bunu şuan da ödeyebiliriz böyle bir sıkıntımız yok ama zaten düşük oranda faizli olduğu için rahat rahat ödeniyor, 'varsın öyle gitsin' dedik olay bu. Yeni kredi almadığımız gibi borçlarımızı da belirlenen takvim içerisinde ödemeye devam ediyoruz. Dün itibariyle bu borcumuz bizim nedenli yere bastığımızı ifade ediyor. İnşallah 2012'de biz bu borcu tamamen kapatıyoruz ve Türkiye'nin IMF'e borcu kalmıyor." ifadelerini kullandı.

        BENZİN FİYATLARI!

        Bağımsız kurullarla ilgili seçimden sonra düzenleme yapabileceklerini belirten Erdoğan, "Akaryakıt fiyatlarını kim belirliyor? Tamamıyla piyasa belirliyor ama bunu benim halkım bilir mi? İstediğiniz kadar anlatın, anlatıyoruz da. Ana muhalefeti de diyor yavru muhalefeti de diyor 'hükümet zam yaptı' diyor bunun bizimle ne alakası var? Piyasa bunu belirliyor, hükümetle alakası yok ki serbest piyasa bunları belirliyor ve bu da onların talepleri sebebiyle biz bunları onlara devrettik ama tabi bunu halkımıza anlatamazsınız." ifadelerini kullandı.

        "KANAL İSTANBUL PROJESİ BİTECEK"

        Kanal İstanbul'a da değinen Başbakan Erdoğan, "Benim dedem istedi, Abdülmecid bunun mimari projesini yaptı. Biz de onun bu projesini yapıyoruz. Bütün engellemelere rağmen Kanal İstanbul projesini tamamlayacağız. Bitmedi, onun güneyinde otomobil geçişi için bir tüp geçit daha yapacağız. İsteseniz de istemeseniz de o kanal açılacak. Çünkü halkım istiyor. Dedem istiyor. Bu zihniyet çıkmış, o bölgede insan yok diyor. Kanaldaki gemiyi görüyorlar sadece. Onlar herhalde bizim animasyona takıldılar. Animasyona insan koysaydık bu sefer yüzme bilmiyor diyeceklerdi. Bu proje deprem riski için çok önemli. Bir deprem olsa İstanbul'da 5 milyon kişi hayatını kaybedecek. Bunları kendileri de söylüyor. Bunun önüne geçmek için elinden geleni yapıyorlar" dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa