Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Nükleer santralde sona yaklaşılıyor! - Makro Ekonomi Haberleri

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop İnceburun'da nükleer santral kurulması konusunda Japonya ile müzakerelerin çok sıkı bir şekilde sürdürüldüğünü belirterek, ''Zannediyorum Mart ayı sonunda görüşmelerimiz belli bir noktaya gelmiş olur'' dedi.

        Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından düzenlenen, ''Nükleer Enerjinin Türk Enerji Sistemine Girişi'' konferansına katılan Bakan Yıldız ile OECD Nükleer Enerji Ajansı Genel Direktörü Luis Echavarri, konferans sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

        Yapımı planlanan ikinci nükleer santral konusunda Japonya ile sürdürülen görüşmelerin hangi aşamada olduğu konusunda Yıldız, karşılıklı prensipler ve temel şartlar çerçevesinde iki ülke heyetlerinin hemen her hafta görüştüklerini bildirdi.

        Yıldız, ''Japonya'dan ekipler geliyor. Çok sıkı bir müzakere süreci yürütüyoruz, yoğun bir müzakere süreci içerisindeyiz. Zannediyorum 2-3 ay içerisinde, Mart ayı sonunda görüşmelerimiz belli bir noktaya gelmiş olur, bu bizim için önemli'' diye konuştu.

        3 ayrı santralde 12 ayrı nükleer reaktör olan bir yapıyı 2023 yılına kadar oluşturmak istediklerini kaydeden Yıldız, Japonya ile sürdürülen müzakereleri temel şartlar tam olarak oluşmadığı için kamuoyu ile paylaşmadıklarını söyledi.

        Sinop'ta kurulacak santralin yapım modelinin Akkuyu'daki gibi olup olmayacağına yönelik bir soru üzerine Yıldız, her ülkenin ve firmanın kendi şartlarını ortaya koyduğunu, kendilerinin bunu belli bir format içine sokmak istemediklerini, gelen teklife göre değerlendirme yapmak istediklerini ifade etti.

        RUSYA İLE YÜRÜTÜLEN NÜKLEER ÇALIŞMALARI

        Rusya ile yürütülen nükleer santral çalışmalarının hangi aşamada olduğunun sorulması üzerine de Enerji Bakanı Yıldız, Türkiye'nin mevzuatında bulunan her şeye Rus şirketin tabi olacağını, mevzuatın gerektirdiği çalışmaların başladığını kaydetti.

        Proje şirketinin kurulduğunu ve lisanslama, çevre, kıyı, orman gibi her alanda çalışmaların başladığını vurgulayan Yıldız, ''Şantiyeye ne zaman başlanacağının tarihi ise şu anda belli değil, bu önümüzdeki günlerde belli olacak'' diye konuştu.

        PETROL VE GAZ ARAMA FAALİYETLERİ

        Bir gazetecinin, ''Bugün bazı gazetelerde Sürmene 1 kuyusunda petrol izine rastlandığı konusunda bir haber çıktı. Bu konudaki gelişmeleri anlatabilir misiniz?'' şeklindeki sorusu üzerine Yıldız, denizlerde, karalarda ve 3. ülkelerde petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinin devam ettiğini söyleyerek, ''Ama şu anda net ve kamuoyu ile paylaşabileceğimiz bir sonuç elde etmiş değiliz, sonuca ulaştığımızda bunu büyük bir sevinçle paylaşırız'' dedi.

        Petrol ile doğalgazın önümüzdeki 40 yıl içerisinde enerji kaynakları ve enerji üretimi açısından önemini koruyacağına dikkat çeken Enerji Bakanı, bu açıdan söz konusu kaynakların yerli kaynak haline getirilmesine yönelik çalışmaları devam ettireceklerini vurguladı.

        OECD Nükleer Enerji Ajansı Genel Direktörü Luis Echavarri de nükleer santral yapımının ekonomik kısmının çok önemli olduğunu, birçok ülkenin bu nedenden ötürü nükleer santral yapamadığını söyledi.

        İlk yapım maliyeti yüksek olan nükleer enerjinin ekonomik bakımdan uzun vadede avantaj sağladığına işaret eden Echavarri, ''Bu nedenle santralin yapımı için ilk başta finansmana erişim çok önemli, belki de işin en zor kısmı reaktör insanın finansmanıdır. Bu açıdan Rusya Federasyonu ile imzaladığı anlaşma Türkiye için çok faydalıdır. Türkiye Rusya Federasyonu ile imzaladığı anlaşma ile Türk ekonomisinden ciddi bir finansman çekilmeden nükleer enerjinin tüm faydalarından yararlanacak. Bu çok cazip bir anlaşma Türkiye için'' diye konuştu.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa