Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Rusya'ya domates! - Makro Ekonomi Haberleri

        Yozgat'ın Sorgun ilçesinde 2009 yılında kurulan jeotermal enerjiyle ısıtılan seralarda topraksız tarımla üretilen domates Rusya ve Hollanda'ya ihraç edilecek. İlçede kapasite artırımı yapılarak 10 bin metrekareden 15 bin metrekareye çıkarılan serada yılın ilk domates hasadına başlandı.

        İlkser Seracılık Yönetim Kurulu üyesi Oktay Kümbetli, seranın her yıl kapasitesini artırarak üretim yaptıklarını söyledi.

        Eksi 10 derece soğuğa rağmen serada jeotermal ısıtma ile tamamen doğal domates üretimi yaptıklarını belirten Eksi, "Ürettiğimiz ürünlere yurt içinden büyük talepler geldi. Bu yıl 5 dekar daha sera yaparak alanımızı 15 dekara çıkardık. Yılın ilk hasadına başladığımız ürünlerimizi Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlere gönderiyoruz. Yurt dışında anlaşmalarımızı yaptık. Dış piyasada ise Hollanda ve Rusya'ya ihraç edeceğiz." diye konuştu

        Jeotermal enerjiyle ısıtılan seranın yazın 2 ayda, kışın ise 3 ayda ürün alındığını ifade eden Kümbetli, "Ekim ayında dikimini yaptığımız domates fidelerimizin şu anda ilk hasadına başladık. Aylık 60 ton civarında domates elde etmeyi planlıyoruz. Yıllık ise 700 tonun üzerinde üretim yapmayı hedefliyoruz. Şu anda 15 dönüm alan üzerinde kurulu seramızın kapasitesini, mart ayı sonuna kadar 25 dönüme, önümüzdeki yıl itibari ile de 50 dönüme çıkarmayı planlıyoruz. Tabi bu kapasite artırımının yapılması için en önemli kaynak olan jeotermal suyun istenilen seviyede olmasıdır." diye konuştu.

        Domates fiyatlarında nisan ayına kadar herhangi bir fiyat düşüşünün olmayacağını savunan Kümbetli, "Şu sıralar pazarda kaliteli domates fiyatı 3,5 lira civarında, kaliteli domatesin fiyatında kesinlikle düşme söz konusu olmaz. Tabi bu fiyat marketlerde biraz daha yüksek olarak vatandaşa yansımaktadır. Nisan ayına kadar ülkemizde domatesin fiyatı aynı seyirde devam eder." şeklinde konuştu.

        ÇİĞDEM YILMAZ (AHT)

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa