Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kamu frene bastı - Makro Ekonomi Haberleri

        Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın 22 Aralık'ta, 49 banka genel müdürü ile bir araya gelip, 2011 yılında kredilere yüzde 25 sınırını aşmamaları talebine ilk uyan kamu bankaları oldu! Merkez Bankası ve BDDK aldığı önlemlerin ardından, bankaların kredilerde nasıl bir kompozisyona gideceği merakla bekleniyordu.

        BDDK'nın ocak ayı kredi verileri incelendiğinde toplam bankalarda kredilerdeki büyümenin kısmen hız kaybettiği gözlenirken, kamu bankalarının frene sert bastığı göze çarpıyor. Öyle ki, 31 Aralık 2010-28 Ocak 2011 arasında kamu bankalarının kredileri bırakın artmayı yüzde 0.6 oranında azalma kaydetti. 2010 sonu itibarıyla 144 milyar 919 milyon TL olan kamu bankalarının kredileri, 28 Ocak 2011 itibarıyla 863 milyon lira azalarak 144 milyar 56 milyon TL'ye geriledi. Kamu bankalarının kredilerde frene, bireysel ya da KOBİ segmentinde değil, çok yüksek tutarlı kredi kullanan ve büyük şirketlerin yer aldığı ticari krediler tarafında bastığı öğrenildi. Kamu bankalarının kredileri 24 Aralık 2010-28 Ocak 2011 tarihleri arasında ise sadece yüzde 1.5 (2.1 milyar TL) artarak 144 milyara çıktı. Bu artış oranı özel bankalarda ise yüzde 3.8 (18 milyar TL) olarak gerçekleşti. Özel bankaların ocak ayında kredi artışı ise yüzde 1.1 oldu.

        AYLIK ARTIŞ YÜZDE 20

        Ekonomi yönetiminin kredilerde frene basılmasını istediği dönemde sektörün kredi büyümesi yüzde 34 seviyelerindeyken, ocak ayı verileri yıllık olarak varsayıldığında bu oran yüzde 20'ye gerilemiş oluyor. Analistler, özel bankaların kredi artış hızındaki düşüşün, her yıl olduğu gibi yıl sonu nedeniyle hem şirketlerin hem de bankaların bilanço makyajından dolayı yüksek gözüken kredilerin kapanmasından kaynaklandığını belirtiyor. Bir başka çarpıcı nokta ise bankacılık sektöründe ocak ayında net olarak kullandırılan kredilerin 2010 son çeyreğinde kaydedilen ortalamanın neredeyse yarısı düzeyinde gerçekleşmesi. Geçen yıllara bakıldığında ocak ayının bu kadar zayıf artış kaydeden bir yıl olmadığı görülüyor.

        'Önce kamu frene bassın' demişlerdi

        Banka genel müdürleri ile Bakan Ali Babacan'ın görüşmesinde, bankacılar, kârlılığı azalan, maliyetleri artan bankacılık sektörünün daha sert bir rekabet içine gireceğini ifade ederek, “Geçen yılki kredi büyümesi özel sermayeli bankalardan değil, kamu bankalarından kaynaklandı. Özel bankaların kredi hacmi yüzde 25 büyürken, kamu bankalarının kredileri yüzde 35 büyüdü. Dolayısıyla öncelikle buradaki rekabeti düzeltmelisiniz” deyip, önce kamu bankalarının frene basmaları gerektiğini ima etmişlerdi. Bakan Babacan da “Kamu olsun, özel olsun herkes aynı gemide. Bu geminin sapasağlam; fırtınada hedefine ilerlemesi için aynı yaklaşımı paylaşmamız gerekiyor” diye konuşmuştu. Ocak ayı verileri ilk frene basanın kamu bankaları olduğunu ortaya koydu.

        SEFER YÜKSEL- GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa