Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bunlar notun ayak sesleri! - Makro Ekonomi Haberleri

        Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR’nin ardından Moody's'in dün, Merkez Bankası'nın uyguladığı para politikasının ülke notu açısından olumlu olduğunu kaydetmesi 'not artışının eli kulağında' şeklinde yorumlandı. Bankacılık kulislerinde ise S&P’nin bu hafta not artışına gideceği yüksek sesle konuşulmaya başlandı

        Hükümet temsilcilerinin sık sık dile getirdiği not artışı beklentilerinin yanı sıra, geçen hafta, IMF Türkiye Temsicisi Mark Lewis'in Türkiye'nin kredi notunun yakın zamanda artabileceğini söylemesi gözleri kredi derecelendirme kuruluşlarına çevirirken, ‘Sıfırcı Hocalar’dan bir biri ardına gelen açıklamalar, not artışının seçimlerden önce geleceği beklentilerini artırdı.

        Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR'ın önceki gün 'not artışı için seçime değil, istikrara bakacağız' açıklamasının ardından, 'Sıfırcı Hoca' olarak bilenen kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in dünkü açıklamasında, Merkez Bankası'nın spekülatif sermaye girişini azaltmak ve kredi arzını yavaşlatmak için uyguladığı para politikasının ülke notu açısından olumlu olduğunu kaydetmesi 'not artışının eli kulağında' şeklinde yorumlandı. Bankacılar bu açıklamaları, not artışı öncesi yapılan uyarılar şeklinde yorumladı.

        "S&P'DEN BU HAFTA SÜRPRİZ GELEBİLİR"

        Ekonomi yönetiminin aralık ayı başında aldığı önlemlerin ardından, aralık sonunda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın seçimlerden önce Türkiye'nin kredi notunun artabileceğini açıklaması piyasada not artırımını yönünde beklentileri iyice artırmıştı. Piyasalarda son konuşulan dedikodu ise not artışının Moody's ve Fitch değil, kredi derecelendirme kuruluşu Standart & Poor's (S&P) tarafından yapılacağı yönünde. Kulislerde, S&P'nin bu hafta içinde Türkiye'nin kredi notunun bir kademe artacağı konuşuluyor. S&P'de Türkiye'nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyesinin iki kademe altı olan BB seviyesinde bulunuyor.

        YENİ POLİTİKA NOT İÇİN OLUMLU

        Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu Moody's dün yayımladığı raporunda, Merkez Bankası'nın sıcak para girişini azaltmak ve kredi arzını yavaşlatmak için uyguladığı para politikasının uzun vadede riskler barındırsa bile, Türkiye'nin karşılaştığı zorluklara cevap verdiği için ülke notu açısından olumlu olduğunu kaydetti.

        Raporda Merkez'in kısa vadeli yabancı sermaye girişlerini azaltmak için attığı adımların, Türkiye'nin cari açığında artışa neden olan liradaki değerlenme, ithalat artışı ve yüksek kredi büyümesi gibi faktörleri etkilediği belirtildi. Moody's döngüsel bir seyir izlediğini ifade ettiği cari açığın gayrı safi yurtiçi hasılaya oranının bu yıl yüzde 7 olacağını tahmin ediyor. Enflasyonun gerilemesinin yanı sıra güçlü kredi büyümesi ve sıcak para girişlerinin Merkez’e mevcut politikayı izleme olanağı sağladığı belirtilen Moody's, ekonominin karşılaştığı zorluklara cevap veren bir politikanın riskler barındırmasına rağmen not açısından olumlu olduğu kaydedildi.

        "SEÇİM ÖNCESİ 1 BASAMAK ARTABİLİR"

        Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, TCMB'nin para politikasının hedeflediği sonuçları alması halinde not artırımının gündeme gelebileceğini belirterek, "Bu sonuçların Şubat-Mart verileri ile belirginleşeceğini düşünüyoruz... Buna göre seçimler öncesinde bir basamaklık not artışı beklenebilir, ancak asıl not artışı için yılın ikinci yarısının bekleneceğini düşünüyoruz" dedi.

        BABACAN DA ARTABİLİR DEMİŞTİ!

        Devlet Bakanı Ali Babacan, seçimden önce not artışı olabileceğini bunun da sermaye akışını hızlandıracağını söylemişti.

        HT EKONOMİ

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa