Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kaçak sigara gibi satılıyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, mazot fiyatlarının yüksekliği nedeniyle kamyoncu ve nakliyeci esnafının 10 numaralı yağ kullandığını savunarak, ''Kaçak sigara gibi yollarda 10 numara yağ satılıyor, akaryakıt fiyatlarındaki vergiler düşürülmezse 10 numara yağ kullanımı daha da artacak'' dedi.

        TESK Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de 750 binin üzerinde kamyon ve ticari araç bulunduğunu ve bu sayının Avrupa ülkelerinden daha fazla olduğunu kaydetti.

        Türkiye'de taşımacılığın yüzde 90'ının karayolu ile yapıldığını ve yüksek akaryakıt fiyatlarına gücü yetmeyen nakliyecilerin de 10 numaralı yağa yöneldiğini ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:

        ''Yüksek fiyata gücü yetmeyen nakliyeci esnafı 10 numara yağ kullandığı için egzozlardan adeta balık kokusu yayılmakta. 10 numara yağ üretimi yüzünden devletin 2010 yılının ilk 9 aylık döneminde 1 milyar lirayı aşan vergi kaybı oluştu. Usulsüz 10 numaralı yağ üretiminin, akaryakıt sektöründe ciddi rekabete yol açtığı, çevre ve insan sağlığına büyük zarar verdiği ve kaçınılmaz boyut aldığı raporlarla kesinleşmiş durumda. Konu devletimiz için bir itibar meselesi haline dönüşmüştür.''

        10 numaralı yağ adı altında madeni ya ve türleri olan solventler, ham nebati yağlar, atık yağlar ve niteliği belli olmayan diğer kimyasal maddelerin motorin olarak piyasaya kaçak sunulduğunu iddia eden Palandöken, problemin vergi farkından kaynaklandığını, akaryakıt ve yağdaki vergi farkı kilogram başına 1,16 lira olduğunu kaydetti. Palandöken, ''Bu vergi farkının ortadan kaldırılması sorunun kesin çözümüdür'' dedi.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa