Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İran'dan Türkiye'ye övgü - Makro Ekonomi Haberleri

        İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, Türkiye'deki iş dünyasına bir müjde vereceklerini belirterek, ülkeler arasındaki tüm sorunları kaldıracaklarını bildirdi.

        Rahimi, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen ''Türk-İran İş Forumu''nda yaptığı konuşmasına, gösterdiği başarılardan dolayı Türkiye'yi kutlayarak başladı.

        Türkiye'nin başarısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın rolüne işaret eden Rahimi, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın da selamlarını ve tebriklerini getirdiğini söyledi.

        Erdoğan'ın 10 ay önce İran'a gerçekleştirdiği ziyareti hatırlatan Rahimi, ''Türkiye ile İran arasında çok sağlam bir binanın temelini atmaya başladık. Umarım bu bina hiçbir zaman zarar görmez'' dedi.

        Erdoğan'ın ziyaretinde iki ülke arasındaki ticaret hacminin 30 milyar dolara yükseltilmesi konusunda karar alındığını anımsatan Rahimi, bugün ülkeler için yeni fırsatlar bulunduğunu anlattı.

        Bugünkü dünya şartlarında Türkiye'nin sağlam iktidar ve gücüyle uluslararası çapta büyük roller oynadığını dile getiren Rahimi, ''Türkiye'nin İran komşuluğunda olması İran için çok önemlidir. Güçlü İran'ın güçlü Türkiye'nin yanında olması da bir imtiyazdır. Biz bugün Türkiye'deki iş dünyasına bir müjde verebiliriz; tüm sorunları kaldıracağız'' dedi.

        Türk özel sektörünün İran özel sektörüne göre daha ileri olduğunu belirten Rahimi, İran'ın ekonomik bölümünün hala devletin elinde olduğunu, devlet kurumlarını hızla özel sektöre devretmeye çalıştıklarını anlattı.

        Rahimi,''Bazen sizin İran ile aranızda sorun çıkıyorsa, bunlar kasten yapılan konular değil'' dedi.

        Türk özel sektörünün İran'daki özel sektör ile çok hızlı işbirliği yapabildiğine dikkati çeken Rahimi, ''Bizim buna destek olmamız gerekir. İran'da herhangi bir problem gördüyseniz kırılmayın, biz Ahmedi Nejad'ın talimatı doğrultusunda engellerin hepsini kaldıracağız. Bugünkü dünyada Türkiye kadar iyi bir dostumuz yoktur. Türkiye, İran için siyasi emniyet açısından, hatta ekonomik açıdan çok önemli bir ülkedir'' diye konuştu.

        Türkiye ile İran'ın sadece komşu iki ülke olmadıklarına işaret eden Rahimi, ''Biz elele verirsek, hiçbir zaman zarara uğramayacak birlik gerçekleştirirsek, bu bölgedeki tüm işleri elimize alabiliriz'' dedi.

        30 milyar dolar hacminde bir ticareti gerçekleştirmek için uzun zamana ihtiyaç olacağını ifade eden Rahimi, ancak 10 ay içinde büyük işler başardıklarını söyledi.

        Rahimi, ''Ben Türk tüccarlarına engellerin kaldırılması konusunda söz veriyorum. İnşallah ilişkilerimizin artması için yolu uygun hale getireceğiz'' diye konuştu.

        Rahimi, İran'daki dini liderlerinin, Türkiye ile ilişkileri geliştirmelerini istediğini belirterek, liderlerinin Başbakan Erdoğan'ın kişiliğine övgüde bulunduğunu ve Erdoğan'ı nimet olarak değerlendirdiğini anlattı.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa