Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Seçim ekonomisi yok" - Makro Ekonomi Haberleri

        HABERTURK.COM

        EKONOMİ SERVİSİ

        Mali Kural'ın kısa zamanda bütçe planlarına dahil edilmesi gerektiğini belirten OECD'ye Babacan'dan jet yanıt! İşte OECD'nin açıklaması...

        Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), mali politikanın aşamalı olarak sıkılaştırılması çağrısında bulunarak, Mali Kural'ın 2011 bütçesinde uygulanması gerektiğini bildirdi.

        OECD, Türkiye İnceleme Raporu'nda, 2001'de yaşanan ekonomik krizin ardından Türkiye'nin çok önemli yapısal reformlar gerçekleştirdiği ve güçlü bir makroekonomik politika sayesinde krizi atlattığı belirtilerek, Türkiye'nin Gayrı Safi Yurt içi Hasılası'ndaki (GSYH) büyümenin bu yıl daha büyük olmasının beklendiği ifade edildi.

        Raporda, küresel krizde Türkiye'nin dış talepteki şoklar nedeniyle olumsuz etkilendiği belirtildi. Politika yapıcılar için şu anda sorunun uzun vadede kriz sonrası oluşturulan güçlü toparlanmadan sürdürülebilir büyümeye geçişin sağlanması olduğu vurgulanan raporda, bunun için birbiriyle bağlantılı bazı adımlar atılması gerektiğine dikkat çekildi.

        Krizden çıkış politikaları çerçevesinde ilk etapta, mali politikanın aşama aşama sıkılaştırılması, teşvik planlarının kaldırılması ve bütçe açığının düşürülmesine yönelik otomatik dengeleyicilerin devreye girmesine izin verilmesi gerektiğine işaret edilen raporda, mali konsolidasyonun, kamu borçlanmasının istikrara kavuşması ve mali sürdürülebilirliğin sağlanması için gerekli olduğu ifade edildi. Yeni Mali Kural'ın 2011 Bütçesinde uygulanması gerektiği vurgulandı.

        Raporda, 2010-2012 Orta Vadeli Program'ın da içinde olduğu konsolidasyon planının tamamen uygulanması için mali kurumların şeffaflığının artırılması gerektiği belirtilerek, bu hedefin 2011-2013 Orta Vadeli Programı'nı da pekiştireceği kaydedildi.

        Mali politikadaki şeffaflık ve güvenin, uluslararası ve iç güvenin artırdığı iç talepteki konsolidasyon üzerindeki olası negatif etkilerini azaltacağı vurgulanan raporda, bir sonraki adımın, Merkez Bankası'nın, büyük miktardaki mali teşvikleri kaldırarak para politikası üzerinde zor kazanılmış güveni koruması gerektiğine işaret edildi.

        ''ENFLASYON HEDEFİ AŞAMA AŞAMA DÜŞÜRÜLMELİ''

        Raporda, ekonominin normalleşmesi için 2012 yılı sonunda yüzde 5 olarak belirlenen enflasyon hedefinin aşama aşama düşürülmesi gerektiğine işaret edilerek, bu hedeflere ulaşılması için mali ve yapısal reformların gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulandı.

        Üçüncü olarak, iş dünyasının uluslararası rekabette güçlenmesi için, büyüme güçlenirken, ticaret dengesindeki bozulmasının artmasının engellemesi gerektiği ifade edilen raporda, yüksek verimlilik için yatırım ve piyasaya girişin desteklenmesi ile işgücü maliyetinin düşüklüğüne karşı istihdam ve üretim piyasası düzenlemelerinin iyileştirilmesi çağrısında bulunuldu. Verimlilik ve işgücü maliyetlerindeki artışın paralel tutulması gerektiği üzerinde de duruldu.

        Raporda, yüksek işsizlik sorununa karşı kayıtdışı istihdamın azaltılması gerektiği kaydedilerek, güçlü büyüme, yüksek gelir ve tasarrufun yanı sıra sosyal ve politik istikrarın geniş tabanlı ve kapsamlı reformların yapılmasına bağlı olduğu vurgulandı.

        Raporda, Türkiye'nin sürdürülebilir büyüme ve makroekonomik istikrarı zayıflatan sorunların önüne geçebilmesi için cari açığın artmasının engelleyecek tedbirlerin devreye sokulması gerektiği ifade edildi.

        Ekonomik görünümün uygun olması halinde faiz oranlarındaki normalleşme sürecinin, 2010 yılı bitmeden önce başlaması gerektiğine işaret edilen raporda, mali sıkılaştırma sürecinin, enflasyon beklentilerinde başarısızlığa düşmeyecek bir hızda tamamlanmasının önemine işaret edildi.

        Raporda, bankacılık sektöründeki sağlamlığın sürdürülebilir olmasının, istikrarlı büyümenin anahtarı olduğu da belirtilerek, mali politikalarla para politikasını hızlı bir büyüyen bir ekonominin temellerine göre şekillendirerek buradaki düşüşün önüne geçilmesi gerektiği kaydedildi.

        Başbakan'ın "kesinlikle seçim ekonomisi istemiyorum" dediğini söyleyen Ali Babacan, Mali Kural olmasa da seçim sürecinde mali disiplini bozacak bir uygulamaya gidilmeyeceğini açıkladı. Böylece Ali Babacan, bir süredir Mali Kural'la ilgili devam eden suskunluğunu da bozmuş oldu.

        Ali Babacan, "Mali Kural'la ilgili artık tartışmak bitirmek gerekiyor. Mali Kural'la ilgili son açıklamayı Başbakan yaptı. Bunun üzerine birşey söylemek çok anlamlı değil" dedi.

        Cari açıkta yüzde 5'in sürdürülebilir bir oran olduğunu açıklayan Babacan, bütçe açığının da Orta Vadeli Program'da açıklanan hedeflere yakın gerçekleşeceğini belirtti.

        Babacan ayrıca Türkiye'nin kredi iflas primlerinin (CDS) çoktan yatırım yapılabilir seviyeye ulaştığını söyledi.

        Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Pazartesi günü ekonomi yönetimine açık bir talimat vererek, ''mali disiplinden taviz ve seçim ekonomisi havası oluşturacak, o anlama gelebilecek hiç bir uygulama istemediğini'' ifade ettiğini bildirdi.

        Babacan ve OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) 2010 Türkiye İnceleme Raporu'nun açıklanması dolayısıyla düzenlenen toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        Babacan, mali kural ile ilgili bir soru üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mali kural ile ilgili son açıklamaları yaptığını belirterek, şöyle devam etti:

        ''Bizim hükümetimiz adına Sayın Başbakanımızın mali kural ile ilgili söylediği neyse durum odur. Onun üzerine bizim tekrar yorum yapmamız tekrar o konuyu uzatmamızın ben çok faydasını görmüyorum. O konu bir kenarda durur biz de geleceğe bakarız. Önümüzde önemli kararlar var, kritik dönemler var. Dünya ekonomisi sıkıntılı bir dönemden geçiyor.

        Bizim bir 2011 özel yılımız var. Genel seçimlerin olacağı bir yıl. Ancak şunu da açık ifade edeyim ki. Pazartesi günü Başbakanımız bize, ekonomi yönetimine açık talimat verdi. Bizi, 'mali disiplinden taviz istemiyorum, seçim ekonomisi havası oluşturacak, o anlama gelebilecek hiçbir uygulama istemiyorum. Şimdiye kadar uygulamalarımız neyse aynen sıkı bir şekilde bu işe devam edeceğiz, ona göre işinizi nasıl yapacaksanız yapın' şeklinde talimatlandırdı. Bu çerçevede Ekonomi Koordinasyon Kurulunu yaptık. Bu şekilde de devam ettireceğiz.''

        Babacan, mali kural ile ilgili tartışmanın da artık bitirilmesi gerektiğini ifade ederek, Bunu çok uzatmanın bir anlamı, faydası yok. Biz şu anda önümüzdeki kritik döneme bakacağız'' diye konuştu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa