Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Siyasete 'Uzan'dı - Makro Ekonomi Haberleri

        Faizi ile birlikte 20 milyar doları bulan tarihi Libananco davasında dün Hakan Uzan ifade verdi. 10 saat süren duruşmanın 8 saatinde Türk tarafı ve hakem heyeti tarafından sorgulanan Hakan Uzan’ın daha çok el koymanın ‘siyasi yönü’ olduğu konusunu göndeme getirdiği öğrenildi. Türk tarafı ise Libananco’nun Çeaş’tan hisse alma tarihinin el koymadan sonra olduğunu savundu.

        Libananco şirketinin, devlet tarafından el konulan Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik hisselerinde zarara uğradığı gerekçesiyle Türkiye Cumhuriyeti hakkında açtığı 10 milyar dolar tutarındaki (faizi ile birlikte 20 milyar dolar) tahkim davası dün Paris’te görüşülmeye başlandı. Dünya Bankası binasındaki duruşmada, Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi, tarafları dinledikten sonra davanın “esastan görüşülüp görüşülmeyeceğini’’ karara bağlayacak.

        SABAH 07.00’DA BİNAYA GELDİ

        Duruşmaya uzun zamandan beri Interpol tarafından aranan Hakan Uzan da katıldı. Uzan’ın duruşmaya katılabilmesi için kendisi için çıkarılan tutuklama kararı 8 gün için askıya alındı. Edinilen bilgiye göre duruşma için Hakan Uzan, dün sabah saat 07.00 sularında Dünya Bankası’nın Paris’teki binasına geldi. Uzan’ın elinde birtakım belgeler olduğu ve hakem heyetine bunları sunduğu dile getirildi. 10 saat süren duruşmanın yaklaşık 8 saati Hakan Uzan’ın sorgusuna ayrıldı. Türk tarafı ve hakem heyetinin sorgulaması sırasında Hakan Uzan’ın sık sık, Çeaş ve Kepez’e el konulma kararının “siyasi yönü” olduğuna dikkat çektiği ve bu yönde ifade verdiği öğrenildi. Türk tarafı ise Libananco’nun Çeaş’taki hisse alımının 12 Haziran 2003 yani el koymadan sonra olduğunu ispat etmeye çalıştı. 10 saatlik duruşma sonrasında Hakan Uzan da Enerji Bakanlığı temsilcileri de kapının önüne adeta kamp kuran Türk gazetecilerinin sorularını yanıtsız bıraktı. Hakan Uzan arka kapıya yanaştırılan araca binerek konuşmadan binadan ayrıldı. Türk hükümetini savunan Coşar Avukatlık Bürosu temsilcisi Aydın Coşar, “Stratejimizi şimdi açıklamak istemiyoruz. Çalışmalar iyi giriyor. Önümüzdeki günlerde herşeyi açıklığa kavuşacak” değerlendirmesinde bulundu.

        UZAN BUGÜN DE DİNLENECEK

        Uzan’ın dinlenmesi bugün de devam edecek. Edinilen bilgiye göre eğer zaman kalırsa halen Ürdün’de bulunan Uzanlar’ın Libananco’daki ortağı olduğu ifade edilen Ali Cenk Türkkan’ın telekonferans vasıtası ile ifadesi alınarak çarpraz sorgusu yapılacak. Daha önce perşembe günü ifadesine başvurulacağı ifade edilen Cem Uzan’ın ise ne zaman dinleneceği şimdilik net değil. Tüm bu sorguların ardından tahkim heyeti, iddiaların belgelere dayanıp dayanmadığına bakacak ve davanın açılıp açılmayacağına karar verecek. ÇEAŞ ve Kepez’e el konulmasından sonra önce siyasi arenada boy gösteren Hakan Uzan’ın ağabeyi Cem Uzan ise, Ekim 2009’dan bu yana Paris’te bulunuyor.

        ‘Aklın yolu bir, Türkiye mutlaka davayı kazanır’

        Enerji Bakanı Taner Yıldız, Libananco davasının Paris’te yapılan oturumuna dikkat çekerek, “Burada kazanacağımızdan ümidim çok fazla” diye konuştu.

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin faiziyle birlikte 20 milyar dolarlık rekor tazminat talebiyle karşı karşıya kaldığı Libananco davasının Paris’te yapılan oturumuna dikkat çekerek, “Burada kazanacağımızdan ümidim çok fazla. Türkiye mutlaka kazanacaktır, çünkü aklın yolu bir” dedi. Bakan Yıldız, Ankara’da gerçekleştirdiği basın toplantısında, enerji gündeminde öne çıkan konularla ilgili soruları yanıtladı. Paris’te başlayan Libananco davasına dikkat çekerek, Libananco’nun, Türkiye’nin ekonomik ve siyasi tarihinde sıradışı davalardan biri olduğunu kaydeden Yıldız, “Güney Kıbrıs Rum kesimindeki Libananco isimli şirketin ÇEAŞ ve KEPEZ’in hisselerini, devletin el koymasından önce üzerine geçirmesi ile ilgili bir kanaatleri vardı. Biz tahkimde, bunun böyle olmadığını savunduk. Tahkim heyetinin objektif ve sağduyulu yaklaşacağından eminiz. Şu anda Paris’te 16-17 kişilik bir ekibimiz var. 10.1 milyar dolarlık bir dava. Burada kazanacağımızdan ümidim çok fazla. Türkiye mutlaka kazanacaktır, çünkü aklın yolu bir” diye konuştu.

        HERKES HER TÜRLÜ İFADEYİ VEREBİLİR

        Libananco ile Türkiye’nin haklılığının ortaya çıkacağını vurgulayan Yıldız, Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan Hakan Uzan’ın da duruşmaya katılacağının anımsatılması üzerine, “Bizim ifade vermeyle alakalı herhangi bir şerhimiz olamaz” diye konuştu. Yıldız, davadan emin olduklarını, bu nedenle her türlü ifadeyi herkesin verebileceğini söylerken, davada artık sona doğru yaklaşmış olunduğunun da altını çizdi.

        İki davadan Türkiye lehine sonuç çıktı

        ÇEAŞ ve Kepez’e 12 Haziran 2003 tarihinde el konulmasından sonra Uzan Ailesi tarafından süreçle ilgili üç tahkim davası açıldı. Bunlardan ikisi Türkiye lehine sonuçlandı. Polonya’da kurulan Europe Cement Investment tarafından açılan 3.8 milyar dolarlık tahkim davası 2009 yılı içinde reddedilmişti. Ardından bir iyi haber de yine Polonya üzerinden Cementownia- Nowa Huta adı altında açılan 4.6 milyar dolarlık tahkim davasından geldi. 18 Eylül’de hakem heyeti tarafından kabul görmedi. Bu iki davadaki sonuç Enerji Bakanlığı’nın Libananco ile ilgili umutlarını artırdı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa