Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kritik davada ilk duruşma 10 saat sürdü - Makro Ekonomi Haberleri

        Libananco şirketinin, el konulan Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik hisselerinde zarara uğradığı gerekçesiyle Türkiye Cumhuriyeti hakkında açtığı 10 milyar dolar tutarındaki tahkim davasının ilk duruşması sona erdi. Paris'te görülen ve 3 gün daha devam edecek olan duruşmanın bugünkü bölümü 10 saat sürdü.

        Libananco şirketinin, devlet tarafından el konulan Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik hisselerinde zarara uğradığı gerekçesiyle Türkiye aleyhine açtığı 10.1 milyar dolar tutarındaki tahkim davası bu sabah Paris'te başladı. Perşembe gününe kadar devam edecek davanın ilk gününde uzun süredir Interpol tarafından aranan Hakan Uzan çapraz sorguya alındı.

        Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi, (ICRID) tarafları dinledikten sonra Libananco davasının esastan görüşülüp görüşülmeyeceğine karar verecek. Duruşmaya Türkiye'yi temsilen Enerji Bakanlığı'ndan bir heyet katıldı.

        7 yıldır gizlenen Hakan Uzan, Dünya Bankası'nın Paris şubesinde yapılan duruşmaya katılmak için ilk kez basının karşısına çıktı. Yaklaşık 7 buçuk saat boyunca sorguya çekilen Hakan Uzan'ın duruşmaya katılması için 7 günlük dokunulmazlık hakkı verildi. Duruşmaya yalnız gelen Hakan Uzan'ın, davanın başlamasından bir saat önce Fransa saatiyle 07.30 civarında gelmesi dikkat çekti. Uzan ve Türk heyeti iki saatlik öğle arasında da binadan dışarı çıkmadı. Çıkışta ise heyetteki yetkililer bugünkü duruşma hakkında herhangi bir yorum yapmaktan kaçındı.

        Libananco davası, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı EPDK'nın talebiyle ÇEAŞ ve Kepez Elektrik'e el konulmasına dayanıyor. Uzan Grubu'na ait şirketlere el konulmasının ardından Kıbrıs Rum Kesimi şirketi Libananco, söz konusu şirketlere ortak olduğunu ve el konulma nedeniyle zarara uğradığını iddia ederek konuyu tahkime taşıdı.

        Libananco'nun davayı kazanması halinde Türkiye'nin faizleriyle birlikte 20 milyar dolara yakın bir tazminat ödemesi söz konusu. Uzan ailesinin davaya uzun süredir hazırlandığı ve tahkim kuruluna sunulan belgelerin üzerinde eski CIA uzmanları tarafından çalışıldığı belirtiliyor. Ancak, Uzan Grubu'nun Libananco'ya muvazaalı satış yaptığı yönünde Yargıtay'ın da onadığı mahkeme kararı Türkiye'nin elini güçlendiriyor.

        İlk günkü duruşmanın ardından Türk Hükümetini savunan Coşar avukatlık bürosu temsilcileri de ayrıntılı bir açıklama yapmadı. Avukatlık bürosu temsilcisi Aydın Coşar "stratejimizi şimdi açıklamak istemiyoruz. Çalışmalar iyi gidiyor, önümüzdeki günlerde her şey açıklığa kavuşacak" diye konuştu.

        Duruşmaların yapıldığı Dünya Bankası binası önünde Türk basını adeta kamp kurdu.

        Mahkemede, Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi, tarafları dinledikten sonra, davanın ''esastan görüşülüp görüşülmeyeceğini'' karara bağlayacak. Duruşmaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan da bir heyet katılıyor.

        Duruşmaya, uzun zamandan beri Interpol tarafından aranan Hakan Uzan da katıldı. Uzan'ın duruşmaya katılabilmesi için kendisi için çıkarılan tutuklama kararının geçici olarak askıya alındığı öğrenildi.

        Duruşmada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yetki itirazları dinlenecek, davacı şirketin iddialarının belgelere dayanıp dayanmadığına bakılacak ve enerji şartı anlaşmasına göre davanın açılıp açılmayacağı konuları tartışılacak.
        2003 YILINDA EL KONULMUŞTU

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) başvurusu üzerine 2003 yılında, Uzan Grubuna ait ÇEAŞ ve Kepez Elektrik şirketlerine el koymuştu.

        Bunun üzerine Kıbrıs Rum kesiminde faaliyet gösterdiğini açıklayan Libananco Holdings Co. Ltd., ÇEAŞ ve Kepez Elektrik'e ortak olduğunu ve söz konusu el koyma ile zarara uğradığını ileri sürerek, Türkiye aleyhine 10 milyar dolarlık dava açmıştı.

        Libananco'nun mahkemeyi kazanması durumunda Türkiye'nin faiziyle birlikte 20 milyar doları bulabilecek tazminat ödemesinin söz konusu olabileceği ileri sürülürken, Yargıtay'ın da onadığı mahkeme kararıyla, Uzan Grubunun, şirket hisseleriyle ilgili muvazaalı satış yaptığı tespit edilmişti.

        Libananco davasını görüşen uluslararası mahkeme de, bu gelişme üzerine Türk mahkemelerinin kararını istemişti. Uzan Grubunun muvazaalı hisse devrini tescil eden bu kararın, uluslararası tahkimde görülen Libananco davasının seyrini Türkiye lehine değiştirebileceği belirtiliyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa