Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türkiye'de 350 bin kaçak işçi çalışıyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Koç Üniversitesi Göç Araştırmaları Programı Direktörü Prof. Dr. Ahmet İçduygu’ya göre şu an Türkiye’de yaşayan kaçak işçi sayısı 350 bine yakın. Bunlardan 200 bine yakını Türkiye’de bulduğu işlerden kazandığıyla hem geçiniyor, hemde uzaktaki ailesini geçindiriyor. 150 bini de Avrupa’da bir başka ülkede fırsat aramak için transit geçişte kullandığı Türkiye’de gün sayıyor. Türkiye’deki tahmini kaçak Ermeni nüfus da Başbakan’ın belirttiği gibi 100 bin değil. Son 3 yıllık giriş çıkışlar ve yakalananlar gibi parametrelere bakılarak yapılan araştırmalarda sayı 30 bin civarında kalıyor.

        YÜZDE 80 İSTANBUL’DA

        Türkiye’de kaçak işçi sayısının çok değişken, yüzen bir nüfus olduğunu dile getiren Prof Dr. İçduygu, 10 yıldır her yıl güncellediği Türkiye ve Uulslararası Göç Raporu’na dayandırdığı bilgilerle kaçak işçi gerçeğini anlattı. Bugün Türkiye’de saati durdurup kaçakları saymanın mümkün olmadığını ifade eden İçduydu, “Ancak bildiğimiz bazı gerçekler de var. Örneğin biliyoruz ki kalanların yüzde 80’i İstanbul’da yaşıyor. Transit geçenlerle birlikte toplamsayı da yıllara göre ortalama 300-500 bin arasında değişiyor. Ama şu an saysak kaçak işçi sayısının 350 bin gibi olacağını tahmin ediyoruz. Bunu ülkeye giriş çıkış rakamları ve kaçak durumdayken yakalanan işçi sayıları gibi parametrelerle ölçmeye çalışıyoruz. İşçilerin yarıya yakınının buraya çalışmak için geldiğini düşünüyorum. Yani 200 bine yakını geçimini

        Türkiye’den sağlıyor” diyor.

        İSTİKAMET YUNANİSTAN

        Türkiye’ye ilk girişi kaçak yollarla gerçekleştirenler çoğunlukla transit kaçaklar oluyor. Bu kaçakların büyük çoğunluğu sınırdan vizesiz olarak geçiş yapıyor. İki yıla kadar sürebilen geçiş süreci daha çok Avrupa’da tamamlanıyor. Türkiye’den sonra ilk durak ise Yunanistan ve Midilli Adası oluyor.

        İlk giriş legal sonrası kaçak

        Türkiye’de çalışanlar çoğunlukla ilk girişlerini legal yollarla vize alarak gerçekleştiriyor. Kalanların bir kısmı giriş için kullandığı turist vizesinin bitimine yakın ülkesine dönüp yeniden giriş yapıyor. Diğer bir kısmı ise vizesinin süresinin

        bitmesine hiç aldırış etmeden kalmaya devam ediyor. Bu son grup sadece çalışarak değil, ülkenin sınırları içinde kaldığı için de illegal konuma düşmüş oluyor.

        4 aylık maaşı bir ayda alıyor

        Türkiye’deki bir aylık kazanç Rusya’daki 4 aylık kazanca eşdeğer oluyor. Buraya gelen kaçak işçilerin çoğunlukla ülkelerinde bıraktıkları ailelerinin de geçimini sağladığını hatırlatan Prof. Dr. Ahmet İçduygu, “Burada çalışıp hem geçimini sağlayan, hem de ülkesinde bu yolla kendisine ev yapanlar var. Kaçaklar Türkiye’ye burası daha kolay olduğu için değil, gerçekten ihtiyaç duyduğu için geliyor” dedi. 2 yılda kaçamayan ülkesine dönüyor Prof. Dr. Ahmet İçduygu’ya göreTürkiye’ye sınırına transit geçiş için giren kaçak işçilerin ülkede kalış süresi 2 ay ile 2 yıl arasında değişiyor. 2 yıl sonunda Avrupa’ya kaçmayı başaramayan kaçak işçiler, sonunda ülkesine dönme kararı alıyor. Bu süreç içinde yakalanıp sınırdışı edilen ve tekrar şansını deneyenlerin sayısı da oldukça fazla. Türkiye’de kalanlar içinse ortalama süre vermek zor. Kalış süresi ihtiyaca göre farklılık gösteriyor.

        Türk kibriti bulsa bizi suçluyor

        Kaçak göç sorununun Türkiye ile AB ilişkilerini geren bir yanı da var. Prof. Dr. İçduygu, daha önce İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın da açıkladığı geri kabul anlaşması ile ilgili sorunun çözülmek üzere olduğunu ifade diyor. AB’nin sınırlarına Türkiye üzerinden kaçan tüm kaçakların Türkiye’ye geri iadesi için anlaşma imzalamaya çalıştığını hatırlatan İçduygu şöyle konuştu: “Burada Türkiye’nin bazı çekinceleri vardı. Bu da özellikle Yunanistan’la. Örneğin Yunanistan’da bir kişi yakalandı. Üstünde de Türkiye’den aldığı kibrit var. Böyle bir durumda ‘Türkiye üzerinden kaçmıştır’ deyip kaçağı direkt Türkiye’ye göndermek istiyorlar.”

        VİZE PAZARLIĞI VAR

        Burada anlaşma konusundaki en büyük sorunun Türkiye’ye gelen işçinin ülkesine gönderilmesi konusunda külfeti kimin karşılayacağı konusu olduğunu dile getiren İçduygu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu konuda anlaşmaya yakın olduklarını duyuyorum. Anlaşmak üzere oldukları pakete göre kaçak işçilerle ilgili maddi

        külfetin büyük çoğunluğu AB tarafından kaşılanacak. Türkiye bu şart altında bir geri kabul anlaşması imzalamayı kabul ederse, Türkiye’ye uygulanan vize rejimi de rahatlayacak. Hatta vize politikasının tamamen değişmesi de gündemdeki bir başka madde olarak göze çarpıyor.”

        Rekor kaçak Moldovalılarda Ukrayna ve Rusya ikinci

        Türkiye’ye iş açısından en fazla bel bağlayan ülkelerin Moldova, Rusya, Gürcistan ve Romanya olarak öne çıktığını dile getiren İçduygu, Ermenistan, Azerbaycan, Irak, İran gibi ülkelerin de en fazla kaçak işçisini barındırdığımız ikinci derece ülkeler olduğunu ifade ediyor. Her ne kadar kaçak işçi sayısı denildiğinde 1 milyon gibi rakamlar teşaffuz ediliyor olsa da, rakam aslında bu kadar da yüksek değil. İçduygu’nun hazırladığı rapora göre 2000 yılında Türkiye’ye 95 bin izinsiz giriş yapan kaçak yakalanmış ve sınırdışı edilmiş. 2000-2006 yılları arasında düşüş eğilimine giren bu sayı, 2006 yılında yeniden yükseliş eğilimine girmiş. Örneğin 2006 yılında 52 bin kişi illegal olarak kaldığı gerekçesiyle yakalanıp sınırdışı edilmiş. Artışa rağmen sayı hâlâ 2000’lerdeki 95 bin kadar yüksek değil.

        DAĞILIM DEĞİŞİYOR

        2005 yılında açıklanan verilere göre yakalanıp ülkesine gönderilen her 4 kaçaktan biri Pakistanlı’ymış. Yüzde 9’unu Irak’tan gelenlerin oluşturduğu bu sayıdan Moldovalılar yüzde 8, Gürcüler yüzde 5, Afganistan’dan gelenler yüzde 5, Bangladeş’ten ve Ukrayna’dan gelenler yüzde 4, İran ve Romanyalılar ise yüzde 3 pay alıyormuş. Ancak bu dağılım 2005 yılından bu yana büyük bir değişim göstermiş gibi görünüyor. Moldovalılar, Ruslar ve Gürcüler kaçak işçi olmak konusunda en fazla artış yaşanan ülkeler olarak tahmin ediliyor.

        ERMENİLER 3’E KATLADI

        Giriş çıkış rakamlarına göre 2008’de Türkiye’ye Ermenistan’dan 63 bin kişi giriş çıkış yapmış. Ermenilerin Türkiye ziyaretlerinde 2000 yılından itibaren ciddi bir artış var. 2002’de 17 bin olan

        giriş sayısı 8 yılda 3 kattan fazla artış göstermiş durumda. Buna karşın son 3 yılda Türkiye sınırlarından legal yollarla giren Ermenilerin toplam sayısı bile hiç çıkış yapmasalar 100 bine ancak ulaşıyor. Ancak, genel trend böyle değil. Türkiye’deki kaçak işçiler her yıl 1-2 kez mutlaka ülkelerine yine kaçak yollarla da olsa geri dönüyor.

        Ayşegül AKYARLI - GAZETE HABERTÜRK

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa