Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'IMF siyasi malzeme yapılmamalı' - Makro Ekonomi Haberleri

        Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’de IMF’yi iç siyaset tartışması yapmaktan uzak tuttuklarını savunarak “Biz sırf IMF üzerinden bir kahramanlık yapalım, bunun üzerinden bir siyasi malzeme oluşturalım derken eğer Türkiye’de birkaç yüz bin vatandaşımızın daha işsiz kalmasına sebep oluyorsak bunu tarih affetmez” dedi.

        Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “IMF ile bir anlaşma yapmak Türkiye ekonomisini daha hızlı büyütecek, işsizlikteki azalmayı beraberinde getirecekse ve biz sırf bunun üzerinden bir kahramanlık yapalım, bunun üzerinden bir siyasi malzeme oluşturalım derken eğer Türkiye’de bir kaç yüzbin vatandaşımızın daha işsiz kalmasına sebep oluyorsak bunu tarih affetmez” dedi.

        2011’de kriz öncesi

        Kanal 7’de gelişmeleri değerlendiren Babacan, bu yılın 2009 yılına göre her açıdan daha iyi bir yıl olacağını ifade etti. Babacan, “Bu demek değildir ki biz 2010 yılında 2009’un yaralarının tamamını saracağız, bitireceğiz. Yani 2011 yılının sonunda ancak kriz öncesine dönmüş olacağız. Bu bile dünya ortalamasına göre daha çabuk bir toparlanma” diye konuştu. Babacan, Türkiye’de her kriz döneminde iş gücüne katılım oranının arttığını ifade ederek şöyle konuştu:

        İstihdam 1 milyon yükseldi

        “Türkiye’de 2008 yılının aralık ayında toplam istihdam sayısı 20 milyon 466 bindi. 2009 yılının Aralık ayında bu rakam 21 milyon 452 bin kişiye yükseldi. İstihdamda 1 milyona yakın artış oldu. Türkiye’de nüfus artıyor ve her yıl 500 bin ile 800 bin kişi iş gücüne katılıyor. İşsizlik oranı ilk defa geçen geçen yıl aralık ayında düşmeye başladı. Beklentimiz bu düşüş trendinin 2010 yılı içerisinde de devam etmesi.”

        İK sayfaları arttı

        “2010 yılında, 2009’a göre daha fazla iş imkanı olacak” diyen Babacan, gazetelerin insan kaynakları eklerinin geçen yıl bir kaç sayfaya kadar düştüğünü, ancak son bir kaç ayda bu eklerin arttığına dikkati çekti. Babacan işsizlik oranının düşüş trendine girdiğini ancak 2011 yılı sonunda yüzde 10’un altına inmesinin ise zor olduğunu, bunun zaman alacağını söyledi. Babacan, IMF’yi Türkiye’de iç siyaset tartışması yapmaktan mümkün olduğunca uzak tuttuklarını belirtti. Babacan, şöyle devam etti: “Kendi dönemimizde daha önce başlamış bir stand-by anlaşmasını tamamladık, ikincisini başlattık ve tamamladık. Bu kadar IMF ile beraber çalışan bir iktidarın, çıkıp da IMF ile çok da olumsuz şeyler söylemesi tutarlı olmaz. Dün o zaman niye çalıştın bunlarla diye sorarlar o zaman. Dolayısıyla biz buna rasyonel bir çerçeveden bakıyoruz. Türkiye ekonomisi için en iyi nedir?”

        Avrupa ile arayı kapatıyoruz
        MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de hâlâ yapılması gereken birçok reform olduğunu belirterek, “Bu reformları yaptıkça Türkiye daha hızlanacak büyüyecek, yatırımlar daha değer kazanacak” dedi. Şimşek, Fransa’daki temasları kapsamında Orleon’da Türk işadamları derneğinin toplantısına katıldı. Şimşek, Türkiye’nin son yıllarda çok güçlendiğini ve gerek siyasi gerek ekonomik anlamda büyük bir değişim ile dönüşüm sürecinden geçtiğini belirtti. 30-40 yıllık dönemde de Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisine, Avrupa’nın ise ilk 3 ekonomisi arasına girmesine dönük projeksiyonlar olduğunu anlatan Şimşek, bunların afaki değil gerçekçi tahminler olduğunu söyledi.
        TMSF bankacılar için ‘infaz kurumu’ oldu
        BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nu (TMSF), “İşini doğru yapmayan bankacıların banka sahiplerinin ya da yöneticilerinin başına neler gelebileceğini gösterdik. TMSF bankacılık sistemimizin önemli bir ‘infaz kurumu’ oldu bir bakıma. Yani yanlış yapan bankacıların bir bakıma infaz kurumu haline geldi bu süre içerisinde” sözleriyle tanımladı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa