Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Gümrüğe takılan mallara takas formülü - Makro Ekonomi Haberleri

        Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen ve ithalat uygunluk belgesi alamadığı için gümrüklerde tutulan tahmini 5 milyar dolarlık malın, barter (takas) usulü alınarak, Afrika ve Ortadoğu ülkelerine gönderilmesi planlanıyor. Sistem Barter Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Besle, depolarda bekleyen bu malların, 45 gün yasal bekleme süresi dolmadan, ithalatçı firmadan komisyon karşılığında alındıktan sonra İran, Irak, Suriye, Ürdün, Fas Cezayir, Tanzanya gibi ülkelerde yatırımı olan Türk firmalarına barter usulü ile gönderilmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi. Besle, gönderilen mallar karşılığında bu firmaların Türkiye'deki fabrikalarından inşaat malzemesi, tekstil ürünleri gibi ürünleri yine barterla alarak, Merter'deki Takas Mağazası'nda ekonomiye kazandırmak istediklerini açıkladı.

        Irak'a 8 konteynır jimnastik aleti

        Projenin büyük ilgiyle karşılandığını vurgulayan Orhan Besle, bir iş adamının yurt dışından 8 konteynır jimnastik ve masaj aleti getirdiğini, bu ürünleri standartlara uygun olmadığı için yurda sokamadığını belirtti. Bu firma ile temasa geçtiklerini ve 350 bin dolar değerindeki bu ürünleri kendisinden alarak, Irak'a pazarladıklarını söyleyen Besle, "İthalatçıların ürününü alarak, karşılığında yurt içinde rahatlıkla satabileceği ürünler veriyoruz. Mal sahipleri kendileri de bu şekilde malı başka ülkelere satabilir. Fakat bu ülkelerde kontakları olmadığı için bunu yapamıyorlar. Biz bu ürünleri takas usulüyle sattığımız için çok çabuk müşteri bulabiliyoruz. Malı nakit satmak çok zor. Bu malı verip karşılığında Türkiye standartlarına uygunluğu kabul edilen mal alıyoruz" dedi.

        45 gün sonra ihaleyle satılıyor

        Besle, uygulama hakkında şu bilgileri verdi: "Bir firma yurtdışından mal ithal ediyor. Malın yurda girişi esnasında bir takım sorunlarla karşılaşılıyor. Mesela Türkiye'deki standartlara uymayan bir ürün olabiliyor. TSE ve bakım onarım belgesini çıkaramıyor. Gümrük de bu yeterlilikleri sağlayamadığı için ithalatına izin vermiyor. Firma da parasını peşin ödediği için ürünü aldığı firmaya geri iade edemiyor. Malı elinde kalan iş adamı, uluslararası pazarda bu malı satacak çevresi olmadığı için tüm mallar gümrükte takılıp kalıyor. 45 gün depolarda bekleyen mal bu süre zarfında başka ülkeye gönderilmezse millileşerek devlet tarafından ihaleyle satılıyor. Biz bu malı değerinden alarak temasta olduğumuz ülkelerde takas ediyoruz. Hem firma zarardan kurtuluyor hem de mal yeniden ekonomiye kazandırılıyor."

        ANKA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa