Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'ABD ile askeri ilişkilerimiz gelişti' - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD ile ilişkilerin son 60 yılda insani ve askeri alanda gelişmesine karşın, ticari alanda gerilediğini söyledi.

        Rifat Hisarcıklıoğlu, Kayseri Sanayi Odası'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ABD ile olan ticari ilişkilerini geliştirmeyi, ihracat miktarını daha da artırmayı istediğini bildirdi.

        Askeri ve insani alanda yaşanan gelişmelerin ticari alanda görülmediğini belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

        ''Türkiye'nin ABD ile olan ilişkileri son 60 yılda insani ve askeri boyutta gelişti ama bu gelişme ticari alanda giderek gerilemeye başladı. İlişkiler ekonomik alanda giderek zayıfladı. Türkiye, ABD ile olan ticari ilişkilerini daha da artırmak istiyor. İnsani ilişkilerin daha fazla gelişmesi için ticari ilişkilerin de gelişmesi lazım. Biz yardım değil, ticari ilişkilerin daha çok gelişmesini, ihracat miktarının daha çok artmasını istiyoruz.''

        Hisarcıklıoğlu, ABD Başkanı Barak Obama'nın dünya barışıyla ilgili mesajlarını takdir ettiğini de ifade ederek, ''Sayın Obama'nın dünya barışıyla ilgili mesajları çok doğru. Ancak biz bu mesajların uygulamasını görmek istiyoruz. Barış çabaları sözde kalmamalı ve uygulanmalı'' diye konuştu.

        Hisarcıklıoğlu, ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey'i Kayseri'de konuk etmekten mutluluk duyduklarını dile getirdi.

        Hisarcıklıoğlu, ekonominin 2001 yılında büyüme göstermeye başladığını, 2007 yılından sonra da bu büyümenin durduğunu ve gerileme dönemine girildiğini belirterek, ''Ekonomimiz, 2001 yılında yakaladığı büyüme hızını 2007 yılından itibaren geri götürmeye başladı. Bu gerilemede siyasi çekişmeler de rol oynadı'' diye konuştu.

        ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey de Kayseri'nin, altyapısını çözmüş bir kent olduğunu gördüğünü, kimi sanayi tesislerinde inceleme yapacağını söyledi.

        Jeffrey, ''Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin her alanda daha da geliştirilmesi hepimizin ortak hedefi. Kayseri, sanayi ve ticarette önde gelen kentlerden birisi. Turizm açısından büyük potansiyele sahip. Burası, yapılacak tanıtım çalışmalarıyla turizm alanında daha büyük gelişmeler yapabilir'' dedi.

        Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak ise Kayseri'nin sanayi ve ticaret alanında bölgenin en önemli merkezlerinden biri olduğunu anlattı.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa