Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İsmailov, 5 bin Türk firmasını zora soktu - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye ile Rusya arasında şimdi de pazar krizi çıktı.

        Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Başkanı Ramazan Hazar yaptığı yazılı açıklamada, Moskova Çerkez Pazarı’nın tüm işlemlerinin hükümet tarafından durdurulmasının 5 bin Türk firmasını vurduğunu bildirdi. Türk firmalarının 2 milyar dolar değerinde bulunan mallarının depoda beklediğini vurgulayan Hazar, yetkililerin hiçbir açıklama yapmadığına dikkat çekerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan devreye girmesini istedi.

        Bir ticari heyetin mevcut durumu yerinde incelemesini talep eden Hazar, iş adamlarının eli kolu bağlı vaziyette ne yapacağını bilmeden beklediğini kaydetti.

        PAZARIN SAHİBİ İSMAİLOV

        Rusya'nın başkenti Moskova'da 15 yıldır faaliyet gösteren 'Moskova Çerkez Pazarı' Rusya ile Türkiye arasında yapılan bavul ticaretinin yüzde 80'inin yapıldığı bir merkez. Pazarın sahibi Azeri asıllı iş adamı Telman İsmailov geçtiğimiz aylarda Antalya'nın Kundu bölgesine 1.4 milyar dolarlık Mardan oteli yatırımını yaparak adını duyurmuştu. Alınan bilgiye göre Rus hükümeti Otel inşaatını Antalya yerine Rusya'nın Soçi şehrine yapması yönünde Telman İsmailov'a baskı uyguluyordu. Baskılara rağmen İsmailov, kararında ısrar edip yatırımını Antalya'ya yapınca Rus hükümetiyle arası açıldı. Bunun üzerine hükümet İsmailov'un sahip olduğu Çerkez pazarının faaliyetlerini 'inceleme' adı altında durdurarak ticareti askıya aldı.

        Çerkez pazarının Türkiye için hayatı önemi 5 milyar dolara yakın ihraç malın büyük kısmının bu pazardan Rusya içlerine dağılması. Resmi mevzuat gereği Türk ihraç malları bu pazara gelerek pazarda kurulu 18 dış ticaret şirketinde kaydı yapılıp daha sonra piyasaya sürülüyor. Kaydı yapılmayan mallar ise piyasaya sokulmuyor. Gümrük sistemi Rusya'da tam oturmadığı için resmi mevzuat gereği ülkeye gelen mallar bu pazardaki şirketler üzerine kaydedilip komisyonu ödenerek iç pazara sunulabiliyordu. Çerkez Pazarı ve pazarda faaliyet gösteren tüm dış ticaret şirketlerinin faaliyetleri askıya alınınca kayıtlı bulunan Türk mallarının da satışı durduruldu. Türkiye'deki TMSF benzeri bir uygulamayla şirketlere el konulup incelemeye tabi tutulduğu için kaydı bulunan Türk malları da takibe alındı.

        TÜRKİYE’DEN SES YOK

        Türk ihracatçılarla birlikte diğer ülkelerin de aynı sıkıntıyı yaşadığına işaret eden Başkan Hazar, “Dün Çin Ticaret Bakanı başkanlığında bir heyet Moskova’ya gelerek yetkililerle görüşmeler yaptı. Bakan, görüşmeler sonunda eğer sorun çözülmezse Rusya ile ticari ilişkilerini gözden geçirecekleri açıklamasını yaptı. Başka ülkeler sorunu çözmek için uğraşırken Türkiye de 5 bin firmaya sahip çıkmalı” dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa