Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Körfez'in yabancı ülkelerdeki serveti geriledi - Makro Ekonomi Haberleri

        Altı ülkeden oluşan Körfez Dayanışma Konseyi (GCC) üye ülkelerin yabancı ülkelerdeki mal varlıklarının bu yılın ilk yarısında yüzde 8,3 küçüldüğü bildirildi. RGE Monitor tarafından yayınlanan son rapora göre geçen Aralık ayının sonunda Körfez merkez bankaları ve servet fonlarına ait 1,2 trilyon dolar olan toplam yabancı malvarlığı Haziran sonu itibariyle 1,1 trilyon dolara geriledi.

        Raporda, bu düşüşün büyük kısmının Suudi Arabistan'ın yabancı yatırımlarını elinde tutan Suudi Arabistan Para Ajansı ya da Sama'nın değerinin düşmesinden kaynaklandığı kaydedildi. Sama'nın daha çok bono ve ABD dolarından oluşan karşılıksız yabancı malvarlığının geçen Mayıs ayında 412 milyar dolardan 365 milyar dolara gerilediği belirtildi.

        Uzmanlara göre yabancı malvarlığında Suudi Arabistan'ın ardından 350 milyar dolar ile Birleşik Arap Emirlikleri geliyor. Kuveyt'in servet fonu yaklaşık 240 milyar dolar yönetirken Katar fonunun elinde ise 60 milyar doların üzerinde bir para bulunuyor.

        RGE Monitor'e göre Körfez ülkelerinin yabancı malvarlığı Haziran 2008'de 1,4 trilyon dolara ulaşarak zirve yaptı. Ekonomik kriz ve küresel gerileme nedeniyle de daha sonra düşüş başladı.

        Farklı kurumlar Körfez'in yabancı sermayesi hakkında değişik tahminlerde bulunuyor. McKinsey Küresel Enstitüler tarafından yapılan başka bir tahmine göre Körfez ülkelerinin servet fonlarının değeri 2008 sonu itibariyle 2 trilyon dolara yaklaştı.

        CİHAN

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa