Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 4.6 milyon abone numarayı taşıdı - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye'de numara taşıma uygulamasından sonra 8,5 ayda 5 milyon 500 bin abone GSM operatörünü değiştirmek için başvurdu. Bunlardan faal olan 4 milyon 600 bini başka bir operatöre geçti. Bu rakam 67,5 milyon abone bulunan Türkiye'de her 100 aboneden 8'inin numarasını taşıdığı anlamına geliyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Avrupa Birliği ülkelerinde 5 senede ortaya çıkan taşıma rakamına Türkiye'nin 8,5 ayda eriştiğini söyledi. Numara taşımada cep telefonu operatörleri Turkcell, Avea ve Vodafone arasındaki ucuz konuşturma yarışı etkili oldu. Bir hafta sonra cep telefonundan görüntülü konuşma, televizyon izleme dönemi 3G'nin devreye girmesiyle numara taşımada hareketliliğin sürmesi bekleniyor. Numara taşımanın hız kesmeden sürdüğünü ifade eden BTK Başkanı Acarer, "Avrupa'da şu ana kadar toplam değiştirilen abone sayısı zaten yüzde 8. Avrupa Birliği'nin yaklaşık 3-4 senede hatta 5 senede geldikleri noktaya biz 8,5 ayda geldik. Aynı hızla devam ediyoruz. Bu oran yüzde 10'u bulur." dedi.

        21 Temmuz 2009 tarihi itibarıyla operatörünü değiştirmek için müracaat eden abone sayısının 5,5 milyonu geçtiğini kaydeden Acarer, aktif olarak operatörünü değiştiren kişinin ise 4,6 milyondan fazla olduğunu dile getirdi. Müracaat edenle numarasını değiştiren arasındaki yüzde 15'lik farkı ise Acarer, abonelerin verdiği bilgi noksanlığına bağladı. Sürekli operatör değiştiren 'yüzer gezer abone' oranının yüzde 2 civarında seyrettiğini belirten Acarer, bu sayının 67,5 milyon abone içinde 110 bin kişiye denk düştüğünü açıkladı. Bu tür numara taşımanın 3 operatörü de mağdur ettiğini, abonelerin borçlu fatura bırakıp diğerine geçtiğini söyleyen Acarer, yüzer gezer abonelere sınırlamalar getirdiklerini vurguladı. Acarer, "Operatörlerle görüşüldü, numarasını bir kez değiştiren 3 ay içinde diğer operatöre geçemeyecek. Uygun olmayan geçişlerin önüne geçeceğiz." şeklinde konuştu.

        2007 yılında 98 milyar dakika olan sabit ve mobil görüşme trafiğinin 2008'de 103 milyar dakikaya çıktığını vurgulayan Başkan, bu yüzde 5'lik artışın düşük bir düzeyi ifade ettiğini söyledi. Yapılan indirimler sayesinde bu sene görüşme trafiğinin 150 milyar dakikaya çıkacağını tahmin eden Başkan Acarer, konuşma sürelerinde yüzde 50'ye yakın artış yaşanmasını beklediklerini kaydetti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa