Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'Türkiye hakkında son derece iyimserim' - Makro Ekonomi Haberleri

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye hakkında son derece iyimser olduğunu söyledi. Bakan Şimşek, "Ortalık şu anda toz duman olabilir. Reel sektör iç-dış talep kaynaklı veya fon kaynaklı birtakım sıkıntılar içinde olabilir. Ama hükümetimiz imkanlar çerçevesinde çok önemli çözümler üretti ve üretmeye devam edeceğiz" dedi.

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği'nin 'Başarı ve Onur Ödülü' törenine katıldı. Törende, Gaziantep'in sanayisine, kültürüne, tarihine, sporuna yaptığı desteklerden dolayı Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, GTO Başkanı Mehmet Aslan, Sanko Holding Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, Şölen Çikolata Başkanı İsmail Çoban, MB Holding Başkanı Muharrem Balat ve Başkan Yardımcısı Orkun Balat, Profesyonel Bilek Güreşi Dünya Şampiyonu Mustafa Dinleyici, Gülsan Holding Başkanı Mustafa Topçuoğlu ve Naksan A.Ş Yönetim Kurul Üyesi Taner Nakıboğlu'na plaket verildi.

        Burada konuşan Şimşek, Türkiye'nin önemli bir değişim ve dönüşümün içinde olduğunu ve bunun devam etmesi gerektiğini söyledi. Bu yapısal ve köklü değişimin birçok unsurunun bulunduğunu dile getiren Şimşek, Anayasa'yı değiştirmeden belli bir noktadan sonra işlerin tıkandığının da ortada olduğunu belirtti. Bir kamu personel yönetmeliği veya genel olarak bir kamu idare reformunu, hukuk reformunu bugünkü çerçevede köklü şekilde yapmanın zor olduğunu belirten Şimşek, bugünün şartlarında önemli bir Anayasa değişikliğinin de konsensus gerektirdiğini ve bunun çok zorlu bir süreç olduğunu ifade etti. Şimşek, buna rağmen son bir kaç yılda değişimin ve dönüşümün çok önemli bir yansıması olduğunu dile getirdi. 2000 yılında Türkiye'nin kişi başına milli gelirinin Avrupa Birliği'nin (AB) 27 ülkesinin kişi başına milli gelirinin yüzde 29,8'i iken geçen yıl bunun yüzde 44'ü aştığına dikkati çeken Şimşek, Avrupa ile Türkiye'nin reel bazda yakınsama içinde olduklarını söyledi. Şimşek, bu yakınsamanın aynı zamanda demokrasinin kalitesinin iyileştirilmesi, temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi konusunda da çok önemli bir farkın kapatıldığı bir dönem olduğunu ifade etti.

        Türkiye'nin yeni yüzyılın en önemli başarı hikayesine aday olduğunu belirten Şimşek, ülkenin inanılmaz bir müteşebbis ruhu bulunduğunu ve yapılan birçok uluslararası araştırmanın "2040-2050'li yıllarda Türkiye'nin bugün G7 denilen birçok ülkeyi geride bırakma potansiyeline sahip olduğunu kaydetti. Son bir iki yılda performansta önemli bir düşüşün olduğunu, düşüşün küresel krizle ilgili, sistemin tıkanmasıyla ilgili ve daha bir çok boyutlarının olduğunu anlatan Şimşek, tüm bunlara rağmen Türkiye'de değişim ve dönüşümün artık geri döndürülemeyecek kadar güçlü olduğunun altını çizdi. Türkiye hakkında son derece iyimser olduğunu vurgulayan Şimşek, "Ortalık şu anda toz duman olabilir. Reel sektör iç-dış talep veya fon kaynaklı birtakım sıkıntılar içinde olabilir. Hükümetimiz imkanlar çerçevesinde çok önemli çözümler üretti ve üretmeye devam edeceğiz" diye konuştu. İşsizliği çözmek için hükümet olarak yapılanları anlatan Şimşek, istihdamın üzerindeki yükleri önemli ölçüde kaldırdıklarının da altını çizdi.

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da yapısal reformların yapılabilmesi için bugünkü sistemin kökten değişmesi gerektiğini, bunun için de Anayasa'nın değişmesi gerektiğini söyledi. 1980 Anayasasında kamu-özel sektör kalkınmasına yer verildiğini, dünyada anlayışın değiştiğini ve özel sektörle kalkınmanın öne çıktığını anlatan Hisarcıklıoğlu, anayasanın yeniden düzenlenememesi halinde yapısal reformların hiçbirinin yapılamayacağını dile getirdi. Demokrasinin gelişebilmesi için de Siyasi Partiler ve Seçim Yasası'nın değişmesinin ve hukuk sisteminin yeniden yapılandırılması gerektiğini belirten TOBB Başkanı, mevcut sistemin geç işlediğini ve adaletsizliği doğurduğunu ifade etti.

        Türkiye'nin tamamının kayıtsız olduğunu, hiç kimsenin hesap veremediğini ve hesap soramadığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, demokrasinin kalitesini artırmak, gelişmek ve hesap sorabilir noktaya gelmek için kayıtlı ekonomiye geçilmesinin şart olduğunun altını çizdi. Hisarcıklıoğlu, renkli sunumu ve anlattığı fıkralarla da salondakiler zaman zaman güldürdü. Bu arada, programda Bakan Şimşek'e de bir kitap seti hediye edildi.

        CİHAN

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa