Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para AVM'lerde ziyartçi sayısı azaldı, ciro arttı - Makro Ekonomi Haberleri

        Kanyon Alışveriş Merkezindeki AYD merkez ofisinde, sektörün 2009 yılının ilk yarı değerlendirilmesi ve ikinci yarı hedeflerinin ele alındığı basın toplantısında Kodal, 2009 yılının en yüksek ciro endeksi verilerine haziran ayında ulaşıldığını bildirdi.

        Kodal, AYD ve Akademetre Research işbirliğiyle oluşturulan AVM endeksine göre haziran ayında ciro endeksinin geçen yılın haziran ayına göre yüzde 4, bu yılın mayıs ayına göre de yüzde 2 arttığını dile getirerek, bu yılın en yüksek ciro endeksi verilerine haziran ayında ulaşıldığını belirtti.

        Kapı girişi endeksinde ise geçen yıla oranla yüzde 4 daralma gözlendiğini ifade eden Kodal, şunları söyledi:

        ''AVM'lerde, 2009 yılının ilk 6 ayında 450 milyon ziyaret ve 9,5 milyar lira ciro gerçekleşti. Haziran ayında ziyaretçi sayısı yüzde 4 düştü ama cirolarda artış var. İnsanlar AVM'lere para harcamak için gelmeye başladı. Ziyaretçi sayısında azalma olurken ciroların artmış olmasının, gelen ziyaretçilerin AVM'lerde daha çok harcama yapmış olduğunun bir göstergesi sayılabilir.

        2009 yılı sonu itibariyle ise cironun 20 milyar lira ziyaretçi rakamlarının ise 1 milyar kişi olacağı öngörülüyor. 2009 ilk yarı yılda açılmış olan AVM'ler ile birlikte Türkiye'deki AVM sayısı toplam 35 ilde 217'ye ulaşırken toplam kiralanabilir alan 5 milyon metre kareye ulaştı. 2009'un ikinci yarısında açılması planlanan AVM'lerle birlikte sektöre 1 milyon metre kare kiralanabilir alan daha eklenmiş olacak. Böylece 2009 yılının sonunda toplam kiralanabilir alan 6 milyon metre kareye ulaşacak.''

        Hakan Kodal, krizden çıkışın sinyallerinin yavaş yavaş görülmeye başlandığını, insanların kriz psikolojisinden kurtularak alış veriş yapmaya başladığını vurgulayarak, İstanbul'un krize girişte de çıkışta da ilk tepkiyi veren şehir olduğunu kaydetti.

        İstanbul'daki AVM'lerde toparlanmanın daha hızlı olacağını ifade eden Kodal, Anadolu'daki AVM'lerde ise eylül ayından itibaren ise toparlanmanın görüleceğini bildirdi.

        SİGARA YASAĞI

        Kodal, kapalı yerlerde uygulanan sigara yasağına da değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

        ''19 Temmuz'dan itibaren kapsamı genişletilerek uygulanan sigara yasağının cirolara etkisi yeme içme tarafında kısa vadede olmuştur. Ama uzun vadede sigara yasağının cirolar ve ziyaretçe sayısı üzerinde çok etkili olacağını düşünmüyorum.

        Burada asıl önemli konu haksız rekabetin oluşmaması. Sigara yasağı gelişmiş olan ülkelerde de uygulanan bir yasak. Bu yüzden kapalı alanlarda uygulanan sigara yasağını destekliyoruz. Burada ayrımcılık yapılmamalı. Denetim konusunda eşitlik bekliyoruz. Biz mevzuata uyma konusunda her şeyi yapacağız, yeter ki bu konuda haksız uygulama yapılmaması ve haksız rekabete yol açılmaması.''

        Perakende sektöründe düzenlenen kampanyaların cirolar üzerinde olumlu etkisinin olduğunu dile getiren Kodal, ciroların artmasında, düzenlenen kampanyalardan çok tüketici psikolojisinin önemli etkisi olduğunu ve tüketicilerin güven endeksinde yukarı yönde bir seyir olduğunu söyledi.

        Hakan Kodal, mevcut AVM yatırımlarının haricinde yeni AVM yatırımlarının yapılamayacağını belirterek, yaşanan global ekonomik kriz nedeniyle AVM yatırımları için finansman bulmanın zorlaştığını ifade etti.

        Kodal, organize perakendenin, toplam perakende içinde payının da sürekli arttığını sözlerine ekledi.

        AYD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Metro Group Genel Müdürü Gündüz Bayer ise, 19 temmuzda kapsamı genişletilerek uygulanan sigara yasağına ilişkin, sigara yasağının kapsamının genişletilmesiyle önceden yaşanan haksızlığın ortadan kalktığını söyledi.

        Bayer, ekonomik krizin en büyük etkisinin tüketici psikolojisinden kaynaklandığı, yapılan kampanyalarla bu psikolojinin kırıldığını dile getirerek, ciroların artmasına bire bir markaların yaptığı kampanyaların daha etkili olduğu kaydetti.

        Yabancı yatırımcıların ekonomik kriz nedeniyle yatırım konusunda bir takım kararlar aldığını vurgulayarak, ''Yabancı yatırımcılar belirli ülkelere yatırım yapıyorlar. Bu kriz ortamında bazı ülkeler çok kan kaybettiler. Biz Türkiye olarak çabuk toparlanıp. Bu yatırımı ülkemize çekebiliriz ve krizi fırsata çevirebiliriz'' diye konuştu.

        AIRPORT

        Airport Outlet Center Genel Müdürü Burçin Bendegül de AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya genelinde yaşanan ekonomik krizin Türkiye'deki AVM yatırımcılarını hazırlıksız yakaladığını belirtti.

        Bendegül, ''Türkiye'deki AVM'lerin gelişimine bakıldığı zaman ülkemizdeki birçok AVM yatırımcısı ve yabancı sermaye bu dönemde krizle yeni tanıştı, ve açık pozisyona düşerek bocalama yaşadı. Geçmiş dönemde krizlerle tanışan az sayıda yatırımcı bu olumsuz havayı geçmiş tecrübelerine dayanarak daha hızlı bir şekilde atlatmaya çalışıyor'' ifadelerini kullandı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa