Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Ortadoğu'dan gelen turist sayısında rekor artış - Makro Ekonomi Haberleri

        Ocak-Haziran döneminde 1 milyon 682 bin Alman Türkiye'yi ziyaret ederken, toparlanmanın görüldüğü Rus pazarında 5 aylık verilerde 500 binlerde kalan Rus turist sayısı, Haziranla birlikte 1 milyona çıktı.

        AA muhabirinin Kültür ve Turizm Bakanlığından edindiği bilgiye göre, dünyadaki olumsuz gelişmelere rağmen Türk turizmi geçen yılın rakamlarını koruyabilecek gibi görünüyor.

        Dünya Turizm Örgütü (DTÖ) 2009'un turizminde büyüme görülmeyeceği ve yüzde 1-2 düşüş yaşanacağını bildirirken, Türkiye, turist sayısında ilk 6 ayda yüzde 0,9 düşüşte kalmayı başardı.

        Ocak-Haziran döneminde Türkiye'yi 10 milyon 590 bin 631 yabancı turist ziyaret etti. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 10 milyon 686 bin 864'tü.

        İlk altı ayda Türkiye'yi en fazla ziyaret edenler, her zamanki gibi Almanlar oldu. 1 milyon 682 bin 803 Alman, Türkiye'de gelerek genellikle Antalya çevresinde deniz-kum-güneş tatili yaptı.

        Son dakika rezervasyonlarının beklendiği Rus pazarında da toparlanmalar görülüyor. Ocak-Mayıs döneminde 500 binlerde olan Rus sayısı, şu an itibariyle toplamda 1 milyon 3 bin 377'ye ulaştı.

        Benzer şekilde Türkiye'ye beş ayda toplam 514 bin İngiliz gelirken, Haziran ayıyla birlikte bu rakam 854 bin 271'e çıktı.

        Bu ülkelerden sonra Türkiye'ye Ocak-Haziran döneminde en fazla Bulgaristan, Gürcistan, İran ve Hollanda'dan turist geldi.

        ORTA DOĞU'DA ARTIŞ VAR

        Ocak-Haziran döneminde Türkiye'ye gelenlerin çoğu İstanbul'dan giriş yaptı. Bu sayı, 3 milyon 264 bin 515 olarak gerçekleşti. Bunun yanında, turistlerin 3 milyon 54 bin 673'ü Antalya, 1 milyon 41 bin 769'u Edirne, 892 bin 451'i Muğla'dan Türkiye'ye girdi.

        Öte yandan, Ocak-Haziran döneminde Türkiye'ye gelen turistlerin milliyetlerine bakıldığında, Cezayir, Fas, Tunus, Mısır, Bahreyn, Katar, Lübnan, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Suudi Arabistan ve Sudan gibi ülkelerde yüzde 21 ile yüzde 50 arasında değişen rakamlarda artışlar olduğu dikkat çekiyor.

        Bunun yanında, Endonezya, Filipinler, Bangladeş, Tayland, Singapur, Brezilya, Kolombiya gibi uzak destinasyonlarda da geçen yıla oranla gelen turist sayısında artış var.

        Avrupa'da da Finlandiya ve Portekiz gibi ülkelerde artış görülüyor.

        Ocak-Haziran döneminde Türkiye'ye gelen Ermeni turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,92 oranında azaldı.

        RUSLAR HAZİRANI BEKLEDİ

        Daha çok deniz-kum-güneşin tercih edilmesi nedeniyle turistlerin en fazla gelmeye başladığı, yaz döneminin başlangıcı olan Haziran'da Türkiye'yi 3 milyon 263 bin 89 kişi ziyaret etti. Bu rakam, yılın ilk üç ayında gelen turistlerin toplamından bile daha fazla... Ancak yine de geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye'ye gelişlerde yüzde 1,29'luk azalma yaşandı. Haziran ayında Türkiye'ye gelenlerin üçte biri Antalya'dan giriş yaptı.

        Haziran ayında 481 bin 300 kişiyle en fazla Rus turist geldi. Rusları, 478 bin 412 kişiyle Alman turistler takip etti. Bunları İngiliz, İranlı ve Bulgar turistler izledi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa