Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Volkswagen ve Porsche birleşiyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Alman Volkswagen (VW) otomobil şirketiyle spor otomobil üreticisi Porsche birleşiyor.

        Satışları bakımından Avrupa'nın en büyük otomotiv şirketi olan VW Yönetim Kurulu Başkanı Martin Winterkorn, bu yöndeki bir tasarıyı denetleme kurulunun kabul ettiğini söyledi.

        VW'nin sahibi olan Piech ailesiyle Porsche ailesi, kısa bir süre önce iki şirketin birleşmesi konusunda anlaşmaya varmışlardı.

        Anlaşma çerçevesinde VW şirketi Porsche'u iki aşamada tümüyle devralacak.

        Porsche'un daha önce VW bünyesine entegre edilmesi ve bir VW markası olarak piyasaya sürülmesi düşünülmüş, ancak daha sonra Porsche'nin bağımsız bir şirket olarak satın alınması gündeme gelmişti.

        Bu arada, Porsche üst yöneticisi Wendelin Wiedeking ve mali işler müdürü Holger Haerter'ın görevlerini bırakacağı bildirildi.

        Porsche'da 1993 yılından bu yana üst yönetici olarak görev yapan ve iki şirketin birleşmesine karşı çıkan Wiedeking'in, görevini bırakmasının, VW'nin Porsche'u almasını ve markaları arasına katmasını kolaylaştıracağı değerlendirilmesi yapıldı.

        Wiedeking'in ayrılırken 50 milyon avro ve Haerter'in ise 12,5 milyon avro alacağı belirtildi.

        Porsche'a 1983 yılında katılan ve şirketin üretim ve malzeme yönetim biriminde çalışan Wiedeking, 1988 yılında ayrıldıktan sonra 1991 yılında şirkete üretim müdürü olarak geri döndü ve 1993 yılında ise şirketin üst yöneticisi oldu.

        Porsche işçilerine konuşan Wiedeking, ''ne olursa olsun geçmişe bakmamalıyız. Şimdi geleceğimiz konusunda yapıcı biçimde çalışmalıyız'' dedi.

        Wiedeking'in yerine, üretimden sorumlu yönetim kurulu üyesi Michael Macht'in geleceği, personel müdürü Thomas Edig'in ise Macht'in yardımcısı olacağı kaydedildi.

        VW'nin yüzde 51 hissesini elinde bulunduran Porsche, bu oranı yüzde 75'e çıkararak VW'nin tek hakimi olma planları ekonomik krizle birlikte zora girdi ve şirketin borcu 9 milyar avroyu buldu.

        Sermayesini en az 5 milyar avro artıracağını açıklayan Porsche yönetim kurulu, bilançosunu desteklemek için Katar'a hisse satışı görüşmelerini onaylamıştı.

        Porsche, 10 bin kişiye VW ise 370 bin kişiye istihdam sağlıyor.

        VW çatısı altında Seat, Skoda, Audi, VW ve Scania ile lüks markalar Lamborghini ve Bentley bulunuyor.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa