Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'Merkez Bankası müdahale etsin' - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, doların daha da aşağı düşmemesi için Merkez Bankasının mutlaka piyasadan bir miktar döviz alması gerektiğini belirtti.

        AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Büyükekşi, Merkez Bankasının geçen haftalarda 0,50 baz puan faizleri düşürdüğünü anımsatarak, bu konuda Merkez Bankasına her zaman destek olacaklarını söylediklerini vurguladı.

        Büyükekşi, ''Yine aynı şeyi tekrarlıyoruz; Merkez Bankasının son krizle birlikte aldığı bütün kararları biz yürekten destekliyoruz, alkışlıyoruz'' dedi.

        İhracatın kalkınabilmesi için mutlaka yeni yatırımlar yapılması gerektiğine işaret eden Büyükekşi, yüksek faizlerle yeni yatırımların yapılmasının çok zor olacağını vurguladı.

        İhracatçının ve sanayicinin rekabet edebilmesi için de rekabet edebilecek bir kur olması gerektiğini düşündüklerini ifade eden Büyükekşi şunları kaydetti:

        ''Onun için de bu kurun ani düşüş ve çıkışlarına karşı Merkez Bankası'nın çok dikkatli olması gerektiğini düşünüyoruz. Faiz indirimleri de burada büyük katkı sağlayacaktır. Yurt dışı piyasalarda büyük sıkıntılar var. Özellikle bir çok ihracatçı zor durumda. Karlarının ne kadar düştüğünü daha önce rakamlarla ortaya koymuştuk. Tekrar aynı şeyleri yaşamayıp... Çünkü ihracatçı ne zaman para kazansa o zaman Ar-Ge'ye, inovasyona kaynak aktarabilir. Ne zaman öz kaynakları güçlü olursa yeni yatırım yapmak için bir takım bütçeler ayırabilir. Onun için son derece önemli olduğunu düşünüyoruz.''

        Merkez Bankasının zaman zaman döviz alım ve satım ihaleleri yaparak piyasada regülatör görevi gördüğünü söyleyen Büyükekşi, ''(Dolar) Bunun daha aşağı düşmemesi için Merkez Bankasının mutlaka piyasadan bir miktar döviz alması lazım. Döviz alıp döviz kurunu dengede tutabilmesi lazım. Bu ihracatçı açısından son derece önemli. Geçtiğimiz yıllarda bunun çok kötü tecrübelerini ihracatçı yaşadı'' dedi.

        ''ÜLKE KREDİLERİNİN SON DERECE ÖNEMLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ''

        Türkiye'nin ilk 6 aydaki ihracatını da değerlendiren Büyükekşi, bu dönemde yeni pazarlara ve kapalı ekonomilere Türkiye'nin ihracatının arttığını belirtti.

        Mehmet Büyükekşi, bu dönemde Türkiye'nin Mısır'a olan ihracatının yüzde 143, Irak'a olan ihracatının yüzde 60,28, Türkmenistan'a olan ihracatının da yüzde 50 arttığını kaydetti.

        Büyükekşi, Türkiye'nin mutlaka bir kısmı da komşu ve çevre ülkeler olan bu pazarlarda etkili olabilmesi için geçmişte uygulanan ülke kredileri konusunun tekrar ele alınmasını istedi.

        Bu konuda geçen hafta Eximbank ile ilgili bir tebliğ yayınlandığını hatırlatan Büyükekşi, ''Bu ülke kredilerinin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz'' dedi.

        ''DİPTEN KÜÇÜK KÜÇÜK KIPIRDANMA OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ''

        Türkiye'nin ilk 6 ayında ihracatında yüzde 34,5 düşüş olmasına rağmen miktar bazındaki düşüşün yüzde 9 olduğunu ifade eden Büyükekşi, ''Bu da bize gerçek ihracat düşüşünün yüzde 9 olduğunu gösteriyor'' diye konuştu.

        Geçtiğimiz dönemde ihracatın Türkiye'nin büyümesinde, sanayi üretiminin lokomotifi olduğunu düşündüklerini dile getiren Büyükekşi, ihracattaki düşüşe paralel olarak büyüme ve sanayi üretiminde de düşüş yaşandığını, o nedenle dünyadaki finansal küresel krizden Türkiye'nin de aynı oranda etkilendiğini kaydetti.

        Büyükekşi, ''Ama şu anda gördüğümüz bir şey var; gerek kapasite kullanım oranlarında, gerek istihdamda, gerek tüketici güven endeksinde artış, işsizlik rakamlarında azalma var. Bunları üst üste koyarsak son 2-3 aydaki dipten küçük küçük, hafif bir kıpırdanma olduğunu görüyoruz. İhracatta da bunun etkisi var. Mayıs ayında ihracatta yüzde 40 düşüş varken Haziranda bu yüzde 32'ye indi. Bunun diğerlerini de aynı şekilde etkilediğini düşünüyoruz'' dedi.

        İhracatta en büyük payı otomotivin aldığını ve otomotiv ihracatının da yüzde 80'inin AB ülkelerine yapıldığını anlatan Büyükekşi, ''Otomotiv sektöründe iyileşme olmadan bizim ihracatımızda çok hızlı bir artış olmaz. Ama AB ve yeni pazarlarda otomotivle ile ilgili gelişmeler başladı'' diye konuştu.

        ''KREDİ GARANTİ FONUNU SON DERECE ÖNEMSİYORUZ''

        Mehmet Büyükekşi, Türkiye'de ilk 6 ayda en çok ihracatını artıran illere baktıklarında da ilk sırada Ardahan'ın geldiğini bunu Muş ve Gümüşhane'nin izlediğini söyledi.

        Büyükekşi, ''İlk üç ilin ihracatı miktar basında düşük ama bunların içinde en anlamlı olan Şırnak. Şırnak ihracatını yüzde 123 artırarak 116 milyon dolardan 258 milyon dolara çıkarmış. Mardin'in ihracatı da 130 milyon dolardan 194 milyon dolara çıkmış'' dedi.

        Kredi Garanti Fonu uygulamasına ilişkin olarak da Büyükekşi, bunun özellikle firmaların ayakta kalabilmesi için çok önemli olduğunu vurgulayarak, ''İhracatçı eğilim anketinde de görülebileceği gibi firmaların sorunlarının başında finansman geliyor. Bu Kredi Garanti Fonu özellikle KOBİ'ler açısından 10 milyar dolarlık yeni bir kaynak yaratacak. Son derece önemsiyoruz'' şeklinde konuştu.

        Büyükekşi, yatırım teşvik kararnamesinin de Türkiye'nin gerek sanayileşmesine gerek ihracatına çok büyük katkı sağlayacağını düşündüklerini belirtti.

        Bu yılki ihracat hedeflerinin hükümetin koyduğu 104 milyar dolarlık hedefi yakalamak ve geçmek olduğunu belirten Büyükekşi, ''Bunu yapabilmek için şu anda var gücümüzle Sayın Bakanımızın önderliğinde ülke ülke dolaşıyoruz'' diye konuştu.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa