Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Şekerbank'tan yalıtım kredisi - Makro Ekonomi Haberleri

        Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, Türkiye genelindeki binaların yüzde 80'inin yalıtımsız durumda olduğunu ve yalıtımın Türkiye'ye her yıl 10 milyar lira tasarruf sağlayabilecek potansiyelini keşfettiklerini belirterek, yalıtım konusunda verecekleri kredilerde ilk etapta bin 500-2 bin binaya ulaşmayı beklediklerini söyledi.

        Uluşahin, Şekerbank'ın ''EKOkredi Yalıtım'' adıyla sunduğu kredinin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, ''Tasarrufa uzat elini Türkiye'' sloganı ile 2 ay önce uygulamaya koydukları EKOkredi ürünü kapsamında yeni bir projeyi hayata geçirdiklerini, Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) ile gerçekleştirdikleri bu çalışmayla enerji verimliliği konusunda farkındalık sağlamak için çıktıkları yolda önemli bir adım atacaklarını düşündüklerini ifade etti.

        Sektörde öncü bir rol üstlenerek enerji tasarrufu yoluyla çevreyi ve emeği, aile ve işletme bütçesini koruyan EKOkredi uygulamasını başlatmalarından bu yana geçen 2 aylık sürede, bireysel, kurumsal-ticari ve işletme-tarım alanında olmak üzere toplam 15 milyon liraya yakın kredi kullandırdıklarını bildiren Uluşahin, EKOkredi ürününü sunmaya başladıkları Mayıs ayından bu yana bireysel bazda tahsis edilen toplam tutarın yüzde 64'ünün Anadolu'daki şubeleri yoluyla kullandırıldığını kaydetti.

        Uluşahin, ''İlk etapta EKOkredi için için 50 milyon lira bütçe ayırdık. Bu belki önümüzdeki yıl 100-150 milyon... Bu sinerjiyle beraber büyüyecek. Buradan yola çıkarak yalıtım konusunda ilk etapta bin 500-2 bin binaya ulaşmayı bekliyoruz. Kredinin limiti 3-4 bin liradan başlayıp en fazla 2-2,5 milyona kadar çıkıyor'' şeklinde konuştu.

        EKOkredi'ye Türkiye çapında gelen talebin de itici gücüyle bugün yeni bir açılım eklediklerini dile getiren Uluşahin, Türkiye genelindeki binaların yüzde 80'inin yalıtımsız durumda olduğunu ve yalıtımın Türkiye'ye her yıl 10 milyar lira tasarruf sağlayabilecek potansiyelini keşfettiklerini, İZODER teknik danışmanlığında EKOkredi Yalıtım ürününü geliştirdiklerini söyledi.

        Enerjisinin yüzde 70'ini ithal eden bir ülke olarak enerji tasarrufuna yönelik her türlü bireysel ve ticari yatırımı desteklediklerini dile getiren Uluşahin, EKOkredi Yalıtım ile Türkiye'de ''ilk kez'' bireysel başvuruların yanında apartman ve site yönetimlerini de kredilendirebilen bir yapı oluşturduklarını, böylelikle yalıtım yaptıracak apartmanlarda, kat maliklerinin ayrı ayrı krediler veya ödeme araçları ile ödeme yapması yerine, kat malikleri kurul kararı ile ve yöneticinin şahsi sorumluluğu olmadan apartman yönetimlerinin kredilendirildiği bir hizmet paketi sunduklarını anlattı.

        12 AYA KADAR SIFIR FAİZ

        Meriç Uluşahin, İZODER tarafından her şubelerinde bir bireysel pazarlama elemanına yalıtım eğitimi ve eğitim sertifikası verildiğini, böylece müşterilerine tüm şubelerinde yalıtım konusunda uzman desteği vereceklerini belirterek, EKOkredi Yalıtım kredi paketinin içinde yalıtım teknik danışmanlığı, uygulayıcı firma danışmanlığı, proje kontrolü gibi başlıkların yanında çok uygun ödeme koşullarının da yer aldığını söyledi.

        EKOkredi Yalıtım ürününü, 12 aya kadar sıfır faizle ve komisyonsuz olarak müşterilerine sunduklarını ifade eden Uluşahin, ısı yalıtımı ile elektrik faturalarında ve yakıt giderlerinde en az yüzde 50 oranında tasarruf sağlanabilirken, enerji verimliliği sayesinde 3 ile 5 yıl içinde yapılan harcamanın kendisini amorti edebildiğini anlattı.

        Uluşahin, ''Örneğin, bir apartman dairesinin aylık ortalama 250 lira elektrik ve yakıt gideri bulunduğunu düşünürsek, EKOkredi Yalıtım ile yapılacak ısı yalıtımı sonucunda, yakıt ve elektrik faturalarını yüzde 50 oranında azaltarak 125 lira tasarruf sağlamak mümkün. Buna karşılık 48 ay vadeli EKOkredi Yalıtım kredisine ayda 109 lira taksit ödeyerek her ay 16 lira tasarruf sağlanıyor. Sonuç olarak 48 ayda toplam 768 lira nakit, 49. aydan itibaren ise her ay 125 lira tasarruf sağlamak mümkün'' şeklinde konuştu.

        Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Uluşahin, enerji tasarrufunun önemine işaret ederek, bazı uzun vadeli kaynaklar için görüşmeler gerçekleştirdiklerini, 70 milyon avroluk uzun vadeli bir kaynak için öngörüşmeler yaptıklarını, IFC'den gelecek 30 milyon avroluk kredinin kullanımının da önümüzdeki ay neticeleneceğini bildirdi.

        Uluşahin, ekonominin küçüldüğünü belirterek, ''Bireyselde bir durulma vardı. Son çeyrekle beraber yeniden bir kıpırdanma oldu'' dedi.

        ''(FAİZLERİN) 8'İN ALTINA İNMESİNİ BEKLEMEDİĞİMİZİ SÖYLEYEBİLİRİM''

        Şekerbank Genel Müdürü Uluşahin, Merkez Bankasının faiz indirimlerine ilişkin bir soruya da, ''Bir faiz indirimi daha beklenebilir. 8'in altına inmesini beklemediğimizi söyleyebilirim. Ama bazen şaşırtıcı kararlar olabiliyor'' karşılığını verdi.

        Yıl sonunun yüzde 5-5,5 küçülme ile kapanacak gibi gözüktüğünü, gelecek yıl tekrar bir toparlanmayı yavaş yavaş göreceklerini ifade eden Uluşahin, ''Evet, bir kıpırdanma, hareket var. Önümüzdeki yılın ikinci çeyreği gibi biraz daha iyi ve güzel şeyleri konuşuyor olacağız'' dedi.

        ''2009'UN İLK 3 AYINDA PAZARDA YÜZDE 25'LERİ BULAN DARALMALAR YAŞANDI''

        İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Arıman da, global ekonomik krizin sektörlerini de olumsuz etkilediğini belirterek, özellikle 2008 ağustos ayından itibaren başlayan yeni inşaatlardaki durgunluğun, bu yılın başından itibaren mevcut binalardaki pazarı da etkilemesi dolayısıyla 2009'un ilk 3 ayında pazarda yüzde 25'leri bulan daralmalar yaşandığını kaydetti.

        Arıman, ''Ülkemize, vatandaşa ve çevreye faydası olan yalıtım sektörü için devlet artık söylemden çok eyleme geçmeli ve desteklerini ortaya koymalıdır. Bu noktada çok somut önerilerimizi her mecrada ortaya koyuyoruz. Bunlardan en önemlisi ise tüketiciye yalıtım kredisi verilmesi uygulamasıydı'' diye konuştu.

        EKOkredi Yalıtım adı verilen bu projede İZODER olarak teknik danışmanlık desteği vererek tüketiciye ve sanayiciye destek olacaklarını kaydeden Arıman, yalıtımın çatı kurumu olarak projenin teknik altyapısının doğru işleyebilmesinde, TS 825 ve bunun gibi kanun, yönetmelik ve şartnamelere uygunluğunun kontrol edilmesi ve tüketiciye teknik güvence verilmesi konusunda danışmanlık yapacaklarını anlattı.

        Şekerbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer ise, Türkiye'de 16 milyon binada yalıtım bulunmadığını söyledi.

        Verilen bilgiye göre, sıfır komisyon ile sunulan EKOkredi Yalıtım kredisinde, 18 ay vadeye yüzde 0,44, 24 ay vadeye yüzde 0,66, 36 ay vadeye yüzde 0,93, 48 ay vadeye yüzde 0,99 faiz uygulanacak. Krediden yararlanmak isteyenlere ayrıca SBN Sigorta'dan 5 bin lira tutarında ferdi kaza sigortası hediye edilecek ve ÇEKÜL aracılığıyla da her kredi için bir ağaç dikilecek.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa