Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'Akaryakıtta tavan uygulama gözden geçirilmeli' - Makro Ekonomi Haberleri

        İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, akaryakıtta tavan fiyat uygulamasının, sektörün talepleri çerçevesinde yeniden gözden geçirilmesini istedi.

        Murat Yalçıntaş, akaryakıta getirilen tavan fiyat uygulamasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, serbest piyasa ekonomisinin işlerliğinin zora sokulmaması gerektiğini belirtti.

        Piyasaların düzenlenmesi ve denetlenmesinin, küresel ve yerel ölçekte hayati önem taşıdığının kabul edildiğine işaret eden Yalçıntaş, ''Elbette, düzenleme ve denetleme mekanizmaları olacak ve görevlerini yapacak. Ancak, bu görev yerine getirilirken, piyasanın hassas dengesi de dikkate alınmak durumunda. Özellikle ekonomimizin can damarı olan akaryakıt sektörü gibi bir sektörde daha da dikkatli davranmak gerektiğine inanıyorum'' dedi.

        Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), kanunlardan kaynaklanan yetki ve sorumlulukları yerine getirdiğini vurgulayan Yalçıntaş, tavan fiyat uygulamasının sonuçlarına bütünsel olarak bakmak gerektiğini kaydetti.

        Murat Yalçıntaş, rafineri ile bayi arasındaki nakliye masrafı hesaba katılmadan bir düzenlemeye gidildiğini ifade ederek, bu durumun, rafineriden uzak bulunan bayi için çok büyük sıkıntılara yol açacağına ve rekabeti de olumsuz etkileyeceğine, sektörün en önemli şikayetlerinin başında bunun geldiğine işaret etti.

        ''ÖTV ARTIŞI DA SEKTÖRÜ ZORA SOKAN BİR DİĞER UYGULAMA''

        Akaryakıt ürünlerinde yapılan ÖTV artışının da sektörü zora sokan bir diğer uygulama olduğuna dikkati çeken Yalçıntaş, bu durumun akaryakıt kaçakçılığıyla mücadeleye sekte vurabileceği uyarısında bulundu.

        Enerjinin ve özellikle petrolün üretimin en önemli girdisi olduğunu hatırlatan Yalçıntaş, şunları kaydetti:

        ''İTO serbest rekabet ortamının yerleştirilmesi için kayıt dışı ile sürekli bir mücadele içindedir. Gerek ÖTV zammı, gerekse akaryakıtta tavan fiyat uygulaması, bu mücadeleye negatif etki yapacak unsurlar taşımaktadır. Bu sebeple, öncelikle akaryakıtta tavan fiyat uygulamasının sektörün talepleri çerçevesinde yeniden gözden geçirilmesi yerinde olacaktır. Böylece, hem tüketicilere makul ücretlerde akaryakıt sunulmasının yolu açılmış olacak hem de piyasanın dengeleri gözetilmiş olacaktır.''

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa