Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Takipsizlik değil görevsizlik - Makro Ekonomi Haberleri

        Suçun SPK Kanunu’namuhalefet niteliğinde olduğunu belirten savcılık, dosyayı yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermiş ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı ile aynı görüşü paylaşmayıp dosyadaki iddiaların "Güveni kötüye kullanma eylemi" unsurlarını taşıdığını belirterek dosyayı yeniden Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletmişti. Ve Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı, gelen dosyayı yeniden incelemiş ve iddiaların "güveni kötüye kullanma" niteliğinde olmadığını bir kez daha belirterek, soruşturmaya gerek bulunmadığına hükmetmiş ve takipsizlik kararı vermişti. Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı SPK'nın suç duyurusu ve hazırladığı kapsamlı raporlarda yer alan iddiaların ise SPK Kanun’unamuhalefet unsuru taşıyıp taşımadığı konusunda takdiri savcılığa bırakarak dosyayı 8 Haziran 2009'da görevsizlik kararıyla birlikte tekrar İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermişti. Davada son noktayı ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koyacak. Çünkü dosya, SPK ile ilgili dosyaların gittiği Ekonomik Suçlar Bürosu’nda inceleniyor.

        Peki soruşturmada son durum nedir?

        Dosyanın incelenmesinden sonra suç unsuru oluştuğuna kanaat getirilirse Aydın Doğan ve diğer yöneticiler hakkında dava açılacak.

        Dün Hürriyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök şu ifadeleri kaleme aldı: “Bir insan o manşeti atarken, bir sayfa yöneticisi o sayfayı yaparken eli hiç mi titremez? Yukarıdan gelen emir bu kadar mı demiri keser? Bu insanların gözünde suçsuzluğumuzu ispat etmek için gidip daha kaç mahkemeden beraat kararı, takipsizlik kararı almalıyız? Bu insanların gözünde aklanmak için ille de Mahkeme-i Kübra’ya mı gitmeliyiz. İnsaf yahu.

        Sabah Gazetesi Yayın Yönetmeni Erdal Şafak, Doğan Grubu’na şu yanıtı veriyordu: “Haberimiz SPK'nın 14 Ekim 2008 tarihli raporuna değil, 6 Mayıs 2009 tarihli yenilenmiş raporuna dayanıyor. İlk rapor, SPK denetçilerinin Doğan Grubu'nun off shore şirketlerinin güncel muhasebe kayıtlarına ulaşamamaları nedeniyle eksikti. Daha sonra Virgine ve Jersey Adaları yetkililerinin yardımlarıyla bu kayıtlar elde edilince rapor yenilendi ve kâğıt ithalatının paravan şirketler üstünden yürütülmesinin mali boyutlarına ilişkin son veriler belirlenebildi. Biz de haberimizi bu yeni bilgi ve verilere dayalı rapora dayandırdık, dayandırmaya devam ediyoruz. Özetlersek; habere konu olan SPK raporu güncel. Soruşturmayla ilgili gelişmeler güncel.”

        Kağıdı ‘%30 farkla pahalı aldın’ soruşturması yapıldı

        SPK'nın suç duyurusu üzerine "kâğıt ithalatının" mercek altına alındığı soruşturma dosyasında çarpıcı iddialar yer alıyordu. SPK'nın gönderdiği ilk raporuna göre, gruba ait gazete kâğıdı ve baskı malzemelerinin ithalindeki rakamlarda yüzde 30'lara varan fiyat farklılığının tespit edildiği vurgulanmıştı Bu konuyla ilgili şu tespitler yapılmıştı: "Hürriyet ve Milliyet Gazetecilik (yeni unvanı Doğan Gazetecilik) gazete kâğıdı ve baskı malzemelerinin alımına ilişkin olarak yapılan inceleme sonucunda; yüzde 30'a varan fiyat farkları ile ithal edildiği tespit edildi. Bu nedenle ortaya çıkan ek maliyetler, dolayısıyla hisse senetleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören Hürrriyet Gazetecilik ve Doğan Gazetecilik A.Ş.'nin zarara uğratıldığı belirlendi."

        BİRİ DOĞRU BİRİ YANLIŞ

        SABAH 21 TEMMUZ'DA DOSYA AÇTI

        Yetkisizlik kararı çıktı savcı dosyayı inceliyor

        Doğan Grubu’nun kâğıt ithalatı ile ilgili yargı sürecine yönelik Sabah Gazetesi önceki gün “50 bin sayfalık dev dosya” başlığı ile savcının dosyayı incelemeyi sürdürdüğünü belirtmişti. Haberde şu ifadelere yer verilmişti: “Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 'haksız çıkar sağlama' gerekçesiyle hakkında suç duyurusunda bulunduğu Doğan Grubu'nun “usulsüz ithalat dosyası’na ilişkin raporunu hazırladı. SPK Denetleme Dairesi'nin yedi yıllık uzun bir araştırma sonucunda hazırladığı rapor, Doğan Grubu'nun yurtdışındaki belirli tabela şirketleri üzerinden kâğıt ithalatı yaparak Hürriyet ve Milliyet'in (Doğan Yayıncılık) küçük ortaklarını nasıl zarara uğrattığını ayrıntılarıyla gözler önüne seriyor. SPK'nın tespitlerine göre, Doğan Grubu, 2008 itibariyle yüzde 39,79'u halka açık olan Hürriyet ile 2007 yılı sonu itibariyle yüzde 41,39'u halka arz edilmiş olan Milliyet'i, Sermaye Piyasası Kanunu ve Türk Ceza Kanunu kapsamında suç teşkil eden kâğıt ithalatı yöntemleriyle faiz hariç 36 milyon 500 bin lira zarara uğrattı. SPK, Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı'na Aydın Doğan, İmre Barmanbek, Hanzade Vasfiye Doğan Boyner ve Ali Rıza Temuroğlu hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Üsküdar Savcılığı, yetkisizlik kararıyla dosyayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Dosyayı Savcı Sadi Yoldaş inceliyor.”

        HÜRRİYET 22 TEMMUZ'DA İDDİALARI REDDETTİ

        “Kâğıt iftirasına iki takipsizlik”

        Hürriyet Gazetesi dünkü haberinde Sabah’ın “50 bin sayfalık dev dosya” haberine “Kâğıt iftirasına iki takipsizlik” yanıtını verdi. Hürriyet haberinde şu ifadelere yer verdi: “Haziran ayında hem savcılık, hem de üst mahkeme bu konuda “Kovuşturmaya gerek yok” kararı verdiği halde, bu kararlar hiçe sayılarak aynı iftiralar yeniden gündeme getirildi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hazırlanan bir rapora dayanarak, kâğıt ithalatında haksız kazanç elde edildiği iddiasıyla Doğan Grubu yöneticileri hakkında 7 yıl hapis istemi ile savcılığa başvuruda bulunulduğunu iddia etti. Oysa, Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı 8 Haziran 2009’da “Güveni kötüye kullanma” suçu oluşmadığından, kovuşturma yapılmasına gerek olmadığı kararı verdi. Ayrıca konu 26 Haziran 2009’da Kadıköy Birinci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından sonuçlandırıldı ve “Doğan Grubu yöneticileri hakkında kovuşturmaya yer olmadığı” yolunda karar alındı. Bu kampanya, 2008’de bazı gazetelerde yayınlanan haberlerle başladı. Sermaye Piyasası Kurulu bunları ihbar kabul ederek, Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Ancak yargı Doğan Grubu yöneticileri hakkında bir işlem yapılmasına gerek yoktur diyerek, takipsizlik kararı aldı.”

        Doğan Grubu’nun kâğıt ithalatı ile ilgili yargı sürecine ilişkin Sabah Gazetesi ile Hürriyet’i birbirine düşüren iddiaların aslını HABERTÜRK 23 Haziran 2009’da yazmıştı. Hürriyet açılan davalarda takipsizlik kararı çıktığı ve davanın kapandığını ima ederken yargı kararını gizlemiş oldu. Süreç şöyle gelişti: Sermaye Piyasası Kurulu, Doğan Gazetecilik A.Ş’nin yöneticileri hakkında, “gazete kâğıdı ve baskımalzemeleri alımında usulsüzlük” yaptıkları iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı 16 Ekim2008’de başlattığı soruşturma sonucunda SPK’nın gönderdiği suç unsurunun olduğu yönündeki rapora rağmen dosya hakkında yetkisizlik kararı vermişti.

        YENİDEN DAVA AÇILABİLİR

        İki gazetenin atışmasına yayın yönetmenleri de köşelerinde yazdıklarıyla katıldı.

        GAZETE HABERTÜRK

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa