Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para '2009'da 2008 rakamlarını arayabiliriz' - Makro Ekonomi Haberleri

        Ekonomik krizin firmalara çıkardığı fatura netleşmeye başlıyor. İSO tarafından hazırlanan 'Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2008' raporunda zarar eden şirket sayısı bir önceki yıla göre arttı. 2007 yılında 50 kuruluş zarar ederken, 2008'de bu sayı 148'e çıktı. Aynı dönemde 500 büyük şirket genelinde vergi öncesi dönem kârı yüzde 13,3 azaldı.

        İSO Başkanı Tanıl Küçük, düzenlediği basın toplantısında 'Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2008' raporuna ilişkin değerlendirmede bulundu. Küçük, raporun sonuçlarının 2008'in sanayi kuruluşları açısından 2001 sonrası dönemin en olumsuz yılı olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Kuruluşların kârlarının ve ürettikleri katma değerin bir önceki yıla göre ciddi ölçüde düştüğüne dikkat çeken Küçük, şirketlerin mali yapısının önemli ölçüde bozulduğunu söyledi. Özel kuruluşlarda satış karlılığının yüzde 7,2'den yüzde 3,6'ya gerilediğini aktaran Küçük, "2008 yılı sanayi açısından kayıp yıllardan biri olmuştur. 2008 yılında başlayan olumsuzluklar ne yazık ki 2009'da da devam etmiştir." ifadelerini kullandı. Kârlılıkla birlikte istihdamda da ciddi bir düşüş yaşandığını belirten İSO Başkanı, ekonomideki bu kötüye gidişi tek başına ekonomik krize bağlamanın yanlış olduğunu ifade etti. "Neden Türkiye Ekonomisi krizde en çok küçülen ülkelerden biri olmuştur?" sorusunun doğru cevaplanması gerektiğini dile getiren Küçük, sorunların daha da ağırlaşmaması için şimdiden tedbir alınması gerektiğini söyledi. Sorunların çözümünün, açıklanan tedbir paketlerinden çok daha kapsamlı politika ve uygulamalarla mümkün olacağını kaydetti.

        Rapora göre, İSO 500 Büyük genelinde üretimden satışlar, 2007 yılına göre cari olarak yüzde 19 arttı. Satışlardaki artışa rağmen, kârlılıktaki düşüşün nedenlerini değerlendiren İSO Başkanı Tanıl Küçük, iç ve dış etkenlerle ekonomide yaşanan krizin faaliyet dışı gelirleri düşürdüğünü söyledi. Küçük, "Sanayicinin hayatiyetini devam ettirmek için kullanacağı enstrümanlar bir bir tükendi. Hayatiyetin devam etmesi için sanayicinin desteklenmesi gerekir." diye konuştu. Yatırım Teşvik Paketi'nin olumlu ancak eksikleri olan bir paket olduğunu söyledi.

        Sanayicinin rekabet ettiği ülkelerle eşit şartlara sahip olmasını istediklerini vurgulayan Küçük, hükümetten beklentilerini de şöyle sıraladı:

        - Vergi indirimine gidilmesi gerekiyor

        - İstihdam üzerindeki prim ve vergi yükü azaltılması

        - Hükümet, dikkatini ekonomiye çevirmeli

        - İhracatı destekleyen tedbirler devreye girmeli

        CİHAN

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa