Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'Nabucco'da çeşitliliği destekliyoruz' - Makro Ekonomi Haberleri

        Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı İgor Sechin, Nabucco Projesine ilişkin olarak, her türlü projeyi desteklediklerini belirterek, ''Ama bunun yanı sıra bazı projeler fizibl olduğunu göstermelidir'' dedi.

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyon toplantısı için Türkiye'ye gelen Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Sechin ile TPAO Genel Müdürlüğünde bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından konuk başbakan yardımcısı ile gazetecilere açıklama yapan Yıldız, Türkiye ile Rusya arasında çok boyutlu stratejik işbirliği olduğunu söyledi.

        İki ülke arasında enerjiden, altyapıya, ulaştırmadan turizme varıncaya kadar bir çok işbirliği alanının mevcut olduğunu ifade eden Yıldız, ''Hem sektörel bazda hem de proje bazında ele aldığımız iyi bir görüşme oldu. Türkiye ve Rusya Federasyonunun imkanlarını iyi kullanacağı bir işbirliği olacağına inanıyorum'' dedi.

        Bakan Yıldız, önümüzdeki günlerde Türkiye'ye gelecek olan Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı görüşmeler öncesinde iyi bir zemin oluşturduklarını kaydetti.

        İgor Sechin, Rusya Türkiye arasındaki ilişkilerin son dönemde hızlı ve dinamik bir şekilde geliştiğini söyledi.

        İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin hacminin oldukça büyük olduğunu anlatan Sechin, geçen yıl Rusya-Türkiye arasındaki ticaret hacminin 40 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini kaydetti.

        Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı İgor Sechin, Rus heyetinde Rus Gümrük Müsteşarının da olduğunu belirterek, ''Kendisi de Türk meslektaşıyla görüşmelerde bulunuyor. İki ülke arasındaki mal geçişlerinin daha da kolaylaştırılması için görüşmeler sürüyor'' dedi.

        Bir gazetecinin Nabucco Projesine ilişkin sorusu üzerine Sechin, gaz sevkiyatının gerçekleştirildiği güzergahların çeşitlendirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

        Genel olarak doğal gaz sevkiyatını gerçekleştirmek üzere gaz boru hatlarının çeşitlindirilmesini doğru bulduklarını ifade eden Sechin, şöyle konuştu:

        ''Genel olarak bu konuda çeşitliliği destekliyoruz. Ama bunun yanı sıra bazı projeler fizibl olduğunu göstermelidir. Projeleri değerlendirirken ekonomik boyutunu gözardı etmemeliyiz ve bu boru hatlarının gereken kaynaklarla donatılması buna dahildir. Projelerin maliyeti de çok önemledir. Gazprom şirketi de şu anda gerçekleştirmekte olduğu ve gerçekleştirmeyi düşündüğü projelerin oldukça fizibl olduğu kanaatini taşımaktadır.''

        ''Nabucco fizibl değil mi?'' şeklindeki soruya da Sechin, şu yanıtı verdi:

        ''Burada çelişki yoktur. Bir projenin fizibl olması için belirli bir kaynağa dayanıyor olması, teknolojik açıdan donanımlı olması ve uzun vadeli olması önemlidir. Böyle kapsamlı boru hatlarının gerçekleştirilmesinde çok çağdaş ve çok yüksek teknolojilerin kullanılması önemlidir ve zorunludur. Gazı tüketecek olan ülkeler ve alıcılar da kaynakların maliyetini ve fiyatını gözönünde bulundurmalı. Bütün bunları piyasa ekonomisi şartlarında değerlendirmek önemlidir. Biz her türlü projeyi destekliyoruz ama şu anda Gazprom şirketinin üzerinde durduğu projeler öncelikli. Ama kesinlikle başkalarına engel olmak bizim politikamız değildir.''

        ''11 TRİLYON METREKÜPLÜK DOĞAL GAZ REZERVİ BULUNDU''

        Bir süre önce Rusya'daki bir yarımadada yeni doğal gaz kaynaklarının bulunduğunu ifade eden Sechin, yeni kaynağın 11 trilyon metreküp rezervinin olduğunun tespit edildiğini söyledi.

        Bakan Yıldız da görüşmede, Güney Akım projesinin gündeme gelip gelmediğine ilişkin bir soru üzerine, Güney Akım ve Mavi Akım 2 projesi de dahil olmak üzere bir çok projenin ele alındığını söyledi.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa