Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para AB'nin en pahalı ülkeleri - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye, 2008 yılında Satınalma Gücü Paritesine (SAP) göre, Avrupa ülkeleri arasında ''Ev Aletleri'' ve ''Tüketici Elektroniği'' gruplarında fiyat düzeyi ''oldukça yüksek'', ''kişisel ulaşım araçları'', ''haberleşme'' alanlarında, ''fiyatı yüksek'' ülke konumunda yer aldı.

        Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), satınalma gücü paritesine göre 2008 yılına ilişkin ''Tüketim Mal ve Hizmetleri'' verilerini açıkladı.

        EUROSTAT ve OECD işbirliğiyle yürütülen SAP çalışmaları çerçevesinde Avrupa Karşılaştırma Programına katılan 37 ülke için, ''Tüketim Mal ve Hizmetleri'' ve seçilmiş alt gruplarına ilişkin karşılaştırmalı fiyat düzeyi endeksleri belirlendi.

        Karşılaştırmalar, 27 Avrupa Birliği ülkesi, 3 aday ülke (Türkiye, Hırvatistan ve Makedonya), 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç) ile 4 Batı Balkan ülkesini (Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ ve Sırbistan) kapsadı.

        Karşılaştırmalarda, SAP kullanılarak elde edilen fiyat düzeyi endeksleri temel alındı. Endeksler, Avrupa Birliğine üye 27 ülkenin ortalaması 100 olacak şekilde hesaplandı.

        Buna göre Türkiye, geçen yıl 37 ülke arasında SAP'a göre tüketim mal ve hizmetleri karşılaştırmalı fiyat düzeyi endeksi sıralamasında, Hırvatistan ve Letonya'nın ardından 73 endeks puanı ile 25. oldu. Türkiye'yi Çek Cumhuriyeti ve ve Slovakya takip etti.

        Verilere göre, ''Tüketim Mal ve Hizmetleri'' grubunda Avrupa Birliği;ne üye 27 ülkenin ortalama fiyat düzeyi 100 iken, 37 ülke içinde Danimarka 141 ile en yüksek ülke olurken Danimarka'yı 130 endeks puanı ile Norveç, 130 ile İsviçre izledi.

        Tüketim ve mal hizmetleri grubunda en düşük fiyat düzeyine sahip ülke, 47 endeks puanı ile Makedonya olurken bunu 51 puan ile Bulgaristan, 53 puan ile de Arnavutluk takip etti.

        ALT GRUPLAR

        Alt gruplar itibarıyla incelendiğinde, ''Ev Aletleri'' ve ''Tüketici Elektroniği'' gruplarında Türkiye'nin fiyat düzeyi Avrupa ülkelerine göre oldukça yüksek olurken buna karşılık ''Ulaştırma Hizmetleri'', ''Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar'' ile ''Mobilya ve Yer Döşemeleri''gruplarında fiyat düzeyinin nispeten düşük olduğu gözlendi.

        ''Gıda ve Alkolsüz İçecekler'' sıralamasında Avrupa'nın en pahalı ülkesi 154 endeks puanı ile Norveç olurken, bu ülkeyi 147 puan ile Danimarka, 135 puan ile de İsviçre izledi. Söz konusu grupta Avrupa'nın en ucuz ülkesi Makedonya (59) oldu. Türkiye, 87 endeks puanı ile fiyat düzeyi Avrupa Birliği ortalamasının altında kaldı.

        Norveç, 217 endeks puanı ile Avrupa ülkeleri arasında ''alkollü içkiler ve sigara'' grubunda fiyat düzeyi en yüksek ülke olarak belirlendi. Bu ülkeyi İrlanda (184) ve İngiltere (150) takip etti. Türkiye, 91 endeks puanı ile fiyat düzeyi AB ortalamasının altında kalırken, söz konusu grupta fiyat düzeyi en düşük ülke 43 puan ile Makedonya oldu.

        ''Giyim'' grubunda Avrupa'nın en pahalı ülkesi yine Norveç (125) olurken, bu ülkeyi İsviçre (124) ve Finlandiya (123) izledi. Türkiye, 76 endeks puanı ile fiyat düzeyi AB ortalamasının altında kalırken, bu kategoride Avrupa'nın en ucuz ülkesi 71 puan ile Makedonya olarak belirlendi.

        Norveç, 137 endeks puan ile Avrupa ülkeleri arasında ''ayakkabı''grubunda fiyat düzeyi en yüksek ülke olarak belirlendi. Norveç'i Hırvatistan (122) ve Finlandiya (121) takip etti. TÜrkiye, 89 endeks puanı ile fiyat düzeyi nispeten düşük ülke olurken bu grupta Avrupa'nın en ucuz ülkesi yine Makedonya (77) oldu.

        ''Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar'' grubunda Avrupa'nın en pahalı ülkeleri sırasıyla Danimarka (169), Norveç (129), Hollanda (121) oldu. Bu grupta Türkiye 74 endeks puanı ile fiyat düzeyi nispeten düşük ülke olurken, Makedonya (46) en ucuz ülke olarak belirlendi.

        Malta, 117 endeks grubu ile ''Mobilya ve Yer Döşemeleri'' grubunda Avrupa'nın en pahalı ülkesi olurken, bu ülkeyi İrlanda (112), İzlanda (109) izledi. Türkiye, 74 endeks puanı ile fiyat düzeyi AB ortalamasının altında kalırken, Avrupa'nın en ucuz ülkesi Bulgaristan (61) olarak saptandı.

        ''Ev Aletleri'' grubunda sırasıyla Malta (141), İzlanda (140), Danimarka (134) Avrupa'nın en pahalı ülkeleri olurken, en ucuz ülkesi Makedonya (79) oldu. Bu grupta, Türkiye 114 endeks puanı ile pahalı ülkeler kategorisinde yer aldı.

        ''Tüketici Elektroniği'' grubunda en pahalı ülke sıralamasında Danimarka ve Norveç 121 endeks puanı ile birinci olurken bu ülkeleri 120 puan ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi izledi. Bu grupta 86 endeks puanı ile Avrupa'nın en ucuz ülkesi İngiltere olarak belirlendi. Türkiye, bu grupta, 113 endeks puan ile fiyat düzeyi AB ortalamasının üstünde yer aldı.

        Sırasıyla Danimarka (174), Norveç (153), İrlanda (125) ''Kişisel Ulaşım Araçları'' grubunda Avrupa'nın en pahalı ülkesi konumunda yer alırken, en ucuz ülkesi Romanya (84) olarak saptandı. Türkiye, 104 endeks puanı ile bu grupta AB ortalamasının üstünde yer aldı.

        ''Ulaştırma'' alt grubunda sırasıyla Norveç (157), Malta (150), Danimarka (136) Avrupa'nın en pahalı ülkesi olurken, Makedonya (28) en ucuz ülkesi konumunda yer aldı. Türkiye, 71 endeks puanı ile 37 ülke arasında fiyat düzeyi nispeten düşük olarak saptandı.

        ''Haberleşme'' grubunda Avrupa'nın en pahalı ülkesi sırasıyla İspanya (125), Fransa (117)), Slovakya (116) olurken, Türkiye 103 endeks puanı ile Avrupa'nın pahalı ülkeler grubunda yer aldı. Söz konusu grupta Avrupa'nın en ucuz ülkesi Sırbistan (43) oldu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa