Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İflas edince kendi sebzesini kendi yetiştirdi - Makro Ekonomi Haberleri

        Katalog ve internet yoluyla satış yapan Quelle ve Karstadt mağazalar zincirini de bünyesinde bulunduran turizm ve perakendecilik devi Arcandor'un büyük hissedarı Madeleine Schickedanz kısa süre öncesine kadar Almanya'nın en zenginleri arasındaydı. 2007'de 5.5 milyar dolarlık serveti ile Forbes'in dünyanın en zenginleri listesinde 142'nci sırayı alan Schickedanz, 2008'de 3.9 milyar dolar ile 277'nci olmuştu. 2009'da ise 1 milyar dolar ile 701'inci sıraya düşen, 650 milyon euroluk borcu ödeyemediği için şirketleri iflas eden 66 yaşındaki Schickedanz, içinde bulunduğu zor durumu villasının bahçesinde meyve ve sebzesini kendisi yetiştirerek aşmaya çalışıyor.

        'KAYBIM BÜYÜK'

        Yaşadıklarını "Bild am Sonntag"a anlatan 4 çocuk annesi Schickedanz, masraflarını mümkün olduğu kadar kıstığını, ayda 500-600 euro ile geçirmeye çalıştığını söyledi. "Kişisel harcamalarımızdan tutun da gıdaya ve giyime kadar her giderimizi kısıyoruz. En ucuz markete gidiyor, meyve ve sebzemizi kendi bahçemizde yetiştiriyoruz" diyen Schickedanz, krizde "inanılmaz büyük mali kayba uğradığını" ifade etti. Büyüklüğü 3 milyar euroya ulaşan değerli kağıtlarının bir çırpıda 27 milyon euroya indiğini dile getiren Arcandor'un büyük hissedarı, 2004 yılındaki sermaye artırımından dolayı da 170 milyon euroluk kayıp yaşadığını kaydetti. Schikedanz, şirketlerini istikrara kavuşturabilmek için kişisel servetinden 100 milyon euro aktardığını söyledi. "Arcandor'u kurtarma operasyonu başarılı olmazsa evimi, hisselerimi, her şeyimi kaybedeceğim. 66 yaşında, emekli aylığı bile olmadan ortada kalacağım" dedi.

        'HATA ETTİM'

        Gelinen noktada kendi hatalarının da rol oynadığını itiraf eden Schikedanz sözlerini şöyle sürdürdü: "Kontrolü kaybettiğimi çok geç fark ettim. Geleceğin alışveriş merkezleri, değişim ve internet gibi konularla çok daha yakından ilgilenmeliydim."

        ANALİSTLERE GÖRE UMUT YOK

        Analistlerin Arcandor'un iflastan kurtarılmasının mümkün olmadığı yönündeki görüşleri şirket hisselerine dün yüzde 13 oranında değer kaybettirdi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa