Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İzlanda'da bankacılık sistemi yenileniyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Finansal çöküntünün enkazını temizlemek için adımlar atan hükümet, kriz sırasında batan bankaların alacaklılarıyla anlaşmaya vardı ve yeni bankalara sermaye desteği vermek için bir plan hazırladı.

        Hükümet, yeni kurulan üç bankaya 270 milyar İzlanda kronu (2,1 milyar dolar) sermaye desteği verileceğini, ancak alacaklıların kontrolündeki eski bankaların yeni kurulan bankalardan ikisi olan Islandsbanki ve New Kaupthing'den hisse almaları halinde bu miktarın 200 milyar İzlanda kronuna düşeceğini bildirdi.

        Yaklaşık 320 bin kişinin yaşadığı ada ülkesi İzlanda'nın üç büyük bankası Glitnir, Landsbanki ve Kaupthing küresel kriz nedeniyle, geçen yıl Ekim ayında yabancılara olan 60 milyar dolar borçları yüzünden bir hafta içinde peş peşe çökmüştü.

        İzlanda'nın yeni merkez sol hükümeti, göreve geldikten sonra finansal çöküntünün enkazını kaldırmak için çalışma başlattı.

        Maliye Bakanı Steingrimur Sigfusson yaptığı açıklamada, ''Bugün açıklanan anlaşmalar, güçlü bankacılık sisteminin yeniden kurulması için ileri doğru atılmış önemli bir adım'' dedi.

        Hükümetin planına göre, yeni kurulan Islandsbanki (eski Glitnir), New Kaupthing ve New Landsbanki bankalarının, tahvil çıkarılarak yapılacak sermayelendirilmesi sürecinin 14 Ağustos'a kadar tamamlanması bekleniyor.

        Plan, Glitnir'in, Islandsbanki bankasının hisselerinin tamamını üzerine almasını, Kaupthing'in, New Kaupthing bankasının yüzde 87'sinin sahibi olmasını, yüzde 13'ünün ise hükümete kalmasını öngörüyor. Hükümet, Landsbanki'nin sahibi olmayı ise sürdürecek.

        Maliye Bakanlığı, New Landsbanki'nin 140 milyar İzlanda kronu, Islandsbanki'nin 60 milyar kron ve New Kaupthing bankasının ise 70 milyar kron sermaye desteği alacağını belirtti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa