Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Otomotiv satışları gerçeği yansıtıyor mu?.. - Makro Ekonomi Haberleri

        Otomobil satışlarının dibe vurduğu 2008 yılı itibariyle, yeni bir tartışma başladı. Sektör yetkilileri, satışların şişirilmesinden şikayetçi. Otomotiv sektöründe yıllardır kulaktan kulağa fısıldanarak konuşulan konu şimdi açık açık konuşulmaya başladı. Konu şu: bazı firmalar ODD’ye (Otomobil Distiribütörleri Derneği) sattığından daha fazla otomobil sattığını beyan ederek Pazar payı sıralamasında hak etmedikleri yerlerde bulunuyorlar. Bunun firmaya ne gibi bir faydası var derseniz, sadece manevi tatmin. Yani Pazar payı yüksek bir firma imajını sürdürmek. Böylece de tüketici üzerinde “çok satan iyi markadır” imajını yaratarak belli bir konuma oturmak amaçlanıyor.

        Yıllardır bazı markalar için bu tür söylentiler çıkar. Ancak kimse fazla önemsemezdi. Ancak şimdi bazı markaların özellikle Pazar payı üzerine oynamaları, diğer markaları rahatsız etmiş olacak ki, bu oynamaları bilen bilen firmaların haklı tepkisine neden oluyor.

        Şirket yetkilileri “Siz ODD’ye ne beyan ederseniz, ODD onu doğru kabul ediyor. Ancak oraya beyan edilen her rakam doğru olmayabiliyor.” diyorlar. Ve bu tezlerini de kendilerine göre kanıtlıyorlar.

        Geçmiş dönemlerde, yani işler daha iyiyken kimsenin kimseden şikayeti ve bir rahatsızlığı yoktu. Ama şimdi birkaç ay “sıfır” çeken firmalar varken, bu yanlış beyanlar gerçekten satış yapan firmaları rahatsız ediyor.

        Otomotivde satışlar, pazar payları gibi konularda sektörün netliğe ve açıklığa ihtiyacı var. Bu konuda bana yazılacak her türlü doğru bilgiyi kaynak belirtmeden burada yazabilirim. Sektör yetkililerinin konuya açıklık ve netlik getirecek bilgiler ve çözümler bekliyorum.

        acelik@cyh.com.tr

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa