Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "ABD küresel ekonomideki liderliğini sürdürecek" - Makro Ekonomi Haberleri

        ABD Başkanı George W. Bush, 700 milyar dolarlık, finans sektörünü kurtarma planını içeren genişletilmiş paketi kabul eden Temsilciler Meclisi'ni kutlayarak, bu yasanın, ABD ekonomisinin mevcut finansal krizden çıkmasında yaşamsal rol oynayacağını söyledi.

        George W. Bush, Temsilciler Meclisi'ndeki oylamadan sonra Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada, ''Kongre'nin iki kanadında 2 partinin mensuplarının çok sıkı çalışması sonucu ve Kongre ile yönetimin arasındaki işbirliği ruhu çerçevesinde bu işi zamanında tamamladık'' dedi.

        Bush, özellikle Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve 2 partinin diğer üst düzey yetkililerine, yasanın geçirilmesinden dolayı teşekkür etti.

        Bush, ''Bu yasa çevresinde biraraya gelerek Wall Street'deki krizin tüm ülkeye yayılmasını önlemek için cesurca davrandık, ABD'nin, finansal piyasalarını istikrara kavuşturarak küresel ekonomide önde gelen rolünü sürdüreceğini tüm dünyaya gösterdik'' diye konuştu.

        Bush, kabul edilen paket sayesinde bankaların iş kollarına ve ailelere kredi verme olanağının sürdürülebileceğini kaydetti.

        Kimi Amerikalılar'ın bu yasaya, mali bedeline ve hükümetin ekonomideki rolüne ilişkin kaygıları olduğunu belirten Bush, ''Serbest girişimin güçlü bir destekçisi olarak ben, devlet müdahalesinin yalnızca gerektiği zamanlarda olması gerektiğine inanıyorum. Mevcut durumda harekete geçmek açıkça gerekli ve sonunda bu paketin vergi ödeyen vatandaşlarımıza bedeli başlangıçta ortaya konulandan çok daha az olacak'' dedi.

        Bush, finans sektörünü kurtarma planı çerçevesinde devletin banka ve finans kurumlarından devralacağı sıkıntılı kredilere konu olan varlıkların değerinin, piyasalar toparlanınca yeniden artacağını kaydederek, bu çerçevede kurtarma planınca yapılan harcamaların geri döneceğini anlattı.

        Bush, ''Ekonomimiz ciddi sınavlarla karşı karşıya kalmayı sürdürüyor. Bu zor dönemi aşmak için zaman ve kararlı çaba gerekiyor. Ancak gerekli güven, liderlik ve partilerarası işbirliğiyle bu sınavları aşacağız ve ülkemizi büyüme, istihdam artışı ve uzun vadeli ekonomik refah yoluna döndüreceğiz'' diye konuştu.

        ABD Hazine Bakanı Henry Paulson da kısa açıklamasında, kurtarma planının kısa sürede uygulamaya konulacağını söyledi ve Temsilciler Meclisi'ndeki oylamayı kastederek, ''Bu, çok önemli bir oylamaydı. Bu, ABD halkını korumaya yönelik bir karardı'' dedi.

        ABD Federal Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke de paketin Temsilciler Meclisi'nden geçmesinin piyasaları istikrara kavuşturma ve kredi akışını yeniden sağlama yönünde kritik bir adım olarak nitelendirerek, ''Kongre tarafından gerçekleştirilen bu eylemi alkışlıyorum'' diye konuştu.

        Bernanke, ''Bu adım devletin ekonomiyi destekleme ve güçlendirme yönünde ne gerekiyorsa yapacağını gösteriyor'' diyerek, FED'in ABD Hazine Bakanlığı ile yakın biçimde çalışmayı sürdüreceğini kaydetti.

        ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de bu paketin, finansal istikrarın toparlanmaya başlaması ve halkın ekonomik güvenliği açısından çok gerekli olduğunu vurguladı.

        Demokrat Partili milletvekilleri, çok sayıda Temsilciler Meclisi üyesini telefonla arayarak yasa teklifi lehinde oy vermelerini sağlayan Demokrat Parti'nin başkan adayı Barack Obama'yı övdüler.

        Kongre'nin iki kanadı olan Temsilciler Meclisi ve Senato tarafından kabul edilen paket, Beyaz Saray'a gönderildi.

        -BUSH, GENİŞLETİLMİŞ KURTARMA YASASINI İMZALADI

        ABD Temsilciler Meclisi'nde daha önce reddedildikten sonra bugün yeniden oylanarak kabul edilen 700 milyar dolarlık kurtarma paketi, ABD Başkanı George W. Bush’un yasayı hiç bekletmeden onaylamasıyla, yürürlüğe girmiş oldu.

        ABD Temsilciler Meclisi’nde bugün yapılan tarihi oylamada, 700 milyar Dolarlık ekonomik destek paketi yasası 171 hayır oyuna karşın 263 evet oyuyla kabul edilmişti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa