Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kriz Türkiye'yi vuruyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Dünya piyasalarında kurtarma planın Temsilciler Meclisi’nde reddedilmesini ardından başlayan kaos sürüyor. ABD´de kurtarma planı Senato´da genişletilerek kabul edilerek, Temsilciler Meclisi´ne gönderilmesine rağmen piyasalarda güven, borçlanmama ve likidite sıkıntısı sürüyor. Türkiye’de ise 3 günlük bayram tatilinin ardından yeniden açıldı. Ve kriz ülkemizde de etkilerini hissettiriyor.

        Piyasalar, kurtarma planına onay beklerken, global ekonominin gidişatına yönelik kaygılardan kurtulamıyor. Yüzde 6'ya yakın düşüşle açılan İMKB, ilk seans kapanışını da 2.230 puan ve yüzde 6.19 değer kayıpla 33.821 puandan gerçekleştirdi. İkinci yarıda ise Avrupa ve ABD borsalarında yaşanan yükselişin etkisiyle hafif toparlanan endeks günü yüzde 4.16 oranında kayıpla 34 bin 553 puan olarak tamamladı.

        DOLAR 1.31 YTL'YE ÇIKTI

        Bankalararası piyasada dolar 1.30-1.31 YTL bandına çıkarken, kapalıçarşıda yüzde 4'e varan yükselişle 1.3010 YTL'den işlem gördü. Dolar pazartesi günü 1.25 YTL'den kapanmışı. Euro ise 1.8030 YTL'den el değiştirdi. Haftaya 1,46´da başlayan euro-dolar paritesi1,38 seviyelerine geriledi.Global durgunluk beklentisi doları güçlendiriyor. Dolar/yen paritesi ise 105.15 seviyesinde bulunuyor.

        FAİZ YÜZDE 20'Yİ GÖRDÜ

        İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören 14 Nisan 2010 vadeli tahvilin faizi yüzde 20'li seviyelere ulaştı. Gösterge kıymet yüzde 19.99 bileşik seviyesinde yer alıyor.

        KARAR BEKLENİYOR

        ABD'de finans sektörünün kurtarılmasını amaçlayan paketin genişletilmiş versiyonu için Temsilciler Meclisinde bugün TSİ 19:00'da oylama yapılması bekleniyor.

        ABD´nin kurtarma planıyla ilgili Temsilciler Meclisi´nden çıkacak karar beklenirken Avrupa piyasalarındaki sıkışıklık sürüyor. Bankalararası borçlanma piyasasında 3 aylık euro faizi % 5,34´e yükselerek yeni bir rekor kırdı. 3 aylık dolar libor faizi ise % 4,33´e yükseldi.

        Wells Fargo ile Wachovia birleşme kararı aldıklarını açıkladı. Wells Fargo ABD´de krizden en az zarar gören banka konumunda. Birleşme işleminin 15,1 milyar dolar olduğu açıklandı.

        DÜNYA PİYASALARINDA KAOS

        Bu arada İngiltere Finansal Servisler Düzenleme Kurumu (FSA), bankaların mevduat garantisini 35 bin sterlinden 50 bin sterline yükseltti. FSA´dan yapılan açıklamada, uygulamanın 7 Ekim tarihinden itibaren geçerli olacağı kaydedildi. İrlanda´da mevduata tam güvence getirilmesi, İngiliz bankalarından İngiltere´ye kaçış kaygısı yaratmıştı.

        İngiltere Merkez Bankası, likidite konusunda her türlü desteği vermeye devam edeceğini de açıkladı. Bu arada Fed iskonto penceresinden verdiği likiditenin bir haftada % 50 artarak 409,5 milyar dolara çıktığını açıkladı.

        Yasanın bugün yapılması beklenen oylamada büyük bir olasılıkla kabul edilmesi bekleniyor ancak piyasalarda güven ortamı kaybolmuş durumda ve 850 milyar dolarlık desteğin de sorunları çözmeyeceğine yönelik görüş kuvvetleniyor.

        ABD'DE İŞSİZLİK ORANI DEĞİŞMEDİ

        ABD´de işsizlik oranı değişmeyerekyüzde6.1 seviyesinde kaldı. ABD´de tarımdışı istihdam 5 yılın en kötü verisiyle 159 bin azaldı. Beklenti eksi 100 bin seviyesindeydi. ABD istihdam verilerinin açıklanmasının ardından FED'in faiz indirimine gideceği yönündeki beklenti güçlendi.

        ALTIN VE PETROL YÜKSELDİ

        Petrol fiyatları salı günü 93 dolara kadar indikten sonra Kurtarma Planı´nın Senato´da görüşülmesiyle 102 dolara kadar çıkmıştı. ABD´de stokların artmasıyla 100 doların altına inen petrol durgunluk beklentilerinin güçlenmesiyle bu sabah yine 93 dolarda.

        Altın ise piyasalardaki belirsizliklerin artmasıyla 900 doların üzerine çıktıktan sonra petrolle birlikte geriliyor. Saat 9.20 itibarıyla 844 dolardan satılıyor. Öğleden sonra yeniden yükselişe geçen altın 850 dolardan işlem görüyor.

        Tokyo Menkul Kıymetler Borsası Nikkei Endeksi, yüzde 1,94 oranında değer kaybederek, 10.938,14 puana geriledi.

        Çin ve Güney Kore borsaları ise resmi tatil nedeniyle kapalı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa