Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Kurtarma paketine Senato'dan onay - Makro Ekonomi Haberleri

        ABD Başkanı George W. Bush, finans sektörünü kurtarmayı amaçlayan 700 milyar dolarlık paketin başka önlemlerle genişletilmiş yeni versiyonunun Kongre'nin üst kanadı Senatoda rahatlıkla kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, paketin Kongrenin alt kanadı Temsilciler Meclisinden de geçirilmesi çağrısında bulundu. Bush, “Senato'dan geçen bu yasa teklifi, her Amerikalının finansal güvenliği için şart. Bu iyi yasa teklifinin, bu hafta Temsilciler Meclisinde kabul edilerek bana gönderilmesini Amerikan halkı bekliyor. Ekonomimiz de bunu istiyor” dedi.

        Başkan Bush, “Senato'da yapılan iyileştirmelerin ardından Temsilciler Meclisindeki iki partinin milletvekillerinin de bu yasayı destekleyebileceğine inanıyorum” dedi.

        Hazine Bakanı Henry Paulson da paketi kabul etmesinden dolayı Senato'yu tebrik ederek, “Bu adım, istihdam sağlanması ve iş yaşamının sürmesi için gereken krediye ulaşma imkanlarını güvenceye alarak, Amerikan ekonomisini korumaya hazır olduğumuz yönünde olumlu bir işaret gönderiyor” dedi.

        Senato'daki gelişmenin mimarlarından Demokrat çoğunluk grubu lideri Harry Reid, Senatodaki iki partinin, eşi az görülür bir iş birliği ortamı sergilediğini belirterek, bu durumu övdü.

        Reid ve Senatodaki Cumhuriyetçi azınlık grubunun lider Mitch McConnell, Temsilciler Meclisine paketin yeni versiyonunu kabul etmesi çağrısı yaptı.

        Finans sektörünü kurtarma planının ilk versiyonu, pazartesi günü Temsilciler Meclisinde reddedilmişti. Plan, daha sonra bazı alanlarda vergi indirimini ve bankacılık sektörüne güveni artırmayı öngören önlemlerin eklenmesiyle genişletilmişti.

        Bu yasanın, yürürlüğe girebilmesi için Senatonun ardından Temsilciler Meclisinde de kabul edilmesi ve Başkan Bush tarafından imzalanması gerekiyor. Paketin yeni versiyonunun, yarın Temsilciler Meclisinde oylanması öngörülüyor.

        Uzmanlar, paketin Senato'da açık farkla kabulünün ardından Temsilciler Meclisi üzerindeki baskının arttığını, ancak Temsilciler Meclisinin yasa teklifini kabul edeceğinin garantisinin olmadığını belirtti. Bu yüzden paketi destekleyen Temsilciler Meclisindeki iki parti liderlerinin, oylama anına kadar milletvekilleri nezdinde lobi yapması bekleniyor.

        Öte yandan, Senatoda bugün yapılan oylamada Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Senatör John McCain, Demokrat Partinin başkan adayı Barrack Obama ve Demokrat Partinin Başkan Yardımcısı adayı Senatör Joe Biden'in paketin kabulü yönünde oy verdiği öğrenildi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa