Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Amacımız enerjideki dışa bağımlılığı azaltmak - Makro Ekonomi Haberleri

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "amacımız enerjideki dışa bağımlılığı azaltacak bir enerji modelini yaratmak" dedi.

        Bakan Güler, Ordu’da çeşitli kurum ve kuruluşlara yaptığı bayram ziyaretlerinin ardından AK Parti Ordu İl Başkanlığında partililerle biraya geldi.

        Bayramlaştıktan sonra partililere seslenen Güler, dünyada yaşanan ekonomik krizi değerlendirerek, Türkiye’nin bu krizden en az etkilenmesi için hükümet olarak çalıştıklarını söyledi.

        Yaşanan ekonomik krize Türkiye’nin ekonomik alt yapısının bu sefer hazırlıksız yakalanmadığına işaret eden Güler, şöyle devam etti:

        "Bütün dünyada yaşanan gelişmelerden kendimizi soyutlayacak durumumuz yok, önemli olan hazırlıklı olmamız. Bu noktada ekonomiden sorumlu bakan arkadaşlarımız Başbakanımızın liderliğinde gerekli faaliyetlerini sürdürüyorlar. Gelinen noktada gerek Merkez Bankamız olsun, gerekse finans kuruluşlarımız olsun şu anda hazırlıklı bir şekilde olayları izliyorlar. Buradaki amacımız bu krizden en az etkilenecek şekilde çıkmak. Bu durumu yaklaşık bir senedir ilgili bakan arkadaşlarımız takip ediyorlar."

        KRİZİN ENERJİ PİYASASINA ETKİLERİ

        Bakan Güler, dünyada yaşanan ekonomik krizin enerji piyasasına yönelik etkilerine karşı da gereken önemleri aldıklarını belirtti.

        Enerji piyasası olarak özel sektöre bağlı faaliyetleri sürdürdüklerini hatırlatan Bakan Güler, "bununla ilgili yenilenebilir enerji başta olmak üzere, enerji alanında önemli yatırımları başlattık" dedi.

        Eskiden Türkiye’de otuz civarında yatırımcı varken, şimdi üç bin civarında yatırımcı olduğunu söyleyen Güler, "amacımız bu rakamı üç milyona çıkarmak. Dolaysıyla küçük küçük etkin projelerden oluşan enerji yatırım piyasamız var. Tabi ki amacımız enerjideki dışa bağımlılığı azaltacak bir enerji modelini yaratmak. Onun için boşa akan dereler, boşa esen rüzgarlar, güneş enerjisini devreye sokarak, özellikle de doğal gazda dışa bağımlılığımız daha da azalacak" diye konuştu.

        ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI

        Kış mevsimi öncesi doğal gazda her hangi bir sıkıntı yaşanmaması için gerekli önemleri almaya çalıştıklarını anlatan Bakan Hilmi Güler, Türkiye’nin alternatif enerji kaynakları olduğuna işaret etti.

        Türkiye’nin büyük bir ülke olduğunu ve geniş bir coğrafyası bulunduğunu belirten Güler, şöyle dedi:

        "Şu anda bir miktar kuraklık nedeniyle barajlarımızda su seviyelerinde bir eksilme var. Ama bunun dışında kömürümüz var. Diğer alternatif kaynaklarımız var, onları devreye sokuyoruz. Zaten bizim işimiz sorunları çözmek. Her taraf güllük gülistanlık olsaydı, bize gerek kalmazdı."

        Petrol fiyatlarına da değinen Bakan Güler, petrolün varil fiyatındaki düşüşün, pompa fiyatlarına da yansıması gerektiğini ifade etti.

        Petrol fiyatlarının serbest piyasada oluştuğunu belirten Güler, "bunu da Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu düzenliyor. Dolaysıyla bunun takipçisi bu kurumumuzdur. Enerji Bakanlığı olarak biz de gelişmelerin takipçisiyiz" dedi.

        Serbest piyasada rekabet ortamı olması ve etkilerinin tüketiciye yansıması gerektiğini söyleyen Güler, serbest piyasada başı boşluk olamayacağını, bu noktada gereken tedbirlerin alındığını kaydetti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa