Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para TOKİ'nin evlerini denetleyen var mı? - Makro Ekonomi Haberleri

        Star Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni dostum Mustafa Karaalioğlu’na tavsiye ediyorum. Hemen yanı başında TOKİ konutları yer alıyor. Mesela Kuzu İnşaat’ın TOKİ adına yaptığı Halkalı’daki konutları bir incelesin. Bakalım bu yükseklikteki binalar depreme ne kadar dayanaklı yapıldı. Lüks konut diye takdim edilen konutlarda kullanılan malzemeler varoşlardaki gece kondular da kullanılıyor mu?

        TOKİ’nin satış ofislerinden halka cilalanarak satılan konutları vatandaş teslim aldığında neden şok oluyor? Hakkını arayacak makam ve merci niçin bulamıyor? TOKİ paralarını aldığı bu insanların sorunlarıyla neden ilgilenmeyip, müteahhitlerin kucağına atıyor?

        Mesela, İngiltere’de veya başka bir gelişmiş ülkede TOKİ bu evleri yapmış olsaydı, vatandaşı aldatmaktan kesinlikle büyük cezalar alırdı. Bu evlere bu haliyle hiçbir medeni ülkede de oturum izni verilmez. Zaten TOKİ’den sıfır ev alanlarda önce yeni daireyi elden geçiriyor, tadilatını yapıyor, sonra taşınıyor. TOKİ bu anlamda müşterisine iyi davranmıyor. Belki de müşteri olarak ev sahibini değil, taşeron olarak iş alan müteahhitleri görüyor olabilir. Elimde TOKİ konutları hakkında çok sayıda şikâyet mektubu ve bizzat gözlemlediğim neticeler var. Üstelik TOKİ bu konutları 1. Sınıf Konut adı altında pazarlamış. Broşürlerinde aynen bu ifade var. Konutların değerleri 220 bin ile 350 bin YTL arasında değişiyor.

        1. Sınıf TOKİ Konutu’nda kullanılan bazı malzemeler;

        - Penecereler, Özdağ Pen

        - Radyatörler, Koçmar

        - Evye ve musluklar, Ecesan

        - Kapı kolları ve kilitler, Mehdi Kilit

        Açık ve net ifade ediyorum. Ben bu markaları ilk defa duyuyorum. TOKİ’den konut sahibi olma hayali kuranlar da ilk defa karşılaşmış. Bakın başka nelerle karşılaşıyorlar.

        Yerdeki karo taşları ve mutfak dolapları kırık, kapı pervazları takılmamış, giriş çelik kapı kapanmaya biliyor. Tabi kilitleme şansı yok. Zaten çelik kapı neden kilitlenecek ki.

        Daha vahimleri de var. Balkon duvarları yamuk yumuk olabilir. Dolayısıyla sıvası da şekilsiz olacaktır. Tuvaletlerde sifon takılmamıştır. Oturmaya niyetiniz varsa sifonunuzu unutmayın. Bitmedi. Maket üzerinden daireyi beğendiniz. Hatta iyi konumlu bir yer beğenerek daha fazla para ödediniz. Belki araya adam koyarak iyi bir daire satın aldınız. Peki, TOKİ’nin size verdiği sözün ne kadarını tutacağını nasıl güvenebilirsiniz? Buyurun bir mağdurun ağzında beraber dinleyelim;

        Daireyi seçerken, satış temsilcisi bize binanın kuzey doğu cephesinin açıklık, boş bir alana baktığını, burasının ileride rekreasyon alanı olacağını, burada park, yeşil alan ve spor komplexleri yapılacağını, dolayısıyla bu cephedeki dairelerden birini seçmemizi tavsiye etti. Bize de bu teklif makul gelince fazladan para vererek satış temsilcisinin tavsiye ettiği kuzey cephesinden daire aldık.

        Dairemizi teslim almaya gittiğimizde, yeşil alan olacağını söyledikleri arsayı TOKİ’nin satışa çıkardığını gördük. Hemen dibimizde yüksek katlardan oluşan bir site yapılacakmış.

        TOKİ daireleri pazartesi günü satışa çıkarmıştı. İki gün sonra bir çarşamba sabahı daire satın almaya gittik. Almayı düşündüğümüz 2. ve 3. katların satıldığını, sadece 8.kattan sonraki dairelerin kaldığını söylediler. Hemen 9. kattan bir daire aldık. Aradan iki seneye yakın bir zaman geçti. Bugün bile bizim blokta her katta satılık daire olduğunu TOKİ’nin internet sitesinden görebiliyoruz.

        Brüt 192 m2 dairenin net alanının 155 m2 olduğunu daireyi satın aldıktan sonra öğrendik. Bu kadar fire makul mü?

        Resmen devlet ya da TOKİ eliyle, kandırıldık... İşin enteresanı şikâyetimizi iletecek bir mercii bulamıyoruz.’

        Böyle çok sayıda şikâyet söz konusu. Şikâyetler sadece konut sahibi olmak isteyenlerden gelmiyor. Aynı zamanda TOKİ ile iş yapmak isteyen ama iş yapmanın sırrını çözemeyenlerden de şikayetler var. Bir örnek de o cenahtan;

        ‘Neden biz TOKİ’nin çoğu işine teklif vermemize rağmen işi alamıyoruz. Çok kaliteli denilen konutlara kör, kasasız teneke kapılar takılıyor. Bizden göstermelik teklif alıyorlar, ama iş vermiyorlar.’

        TOKİ’nin yaptığı evleri denetleyen, ‘oturuma uygundur’, ‘söz verildiği gibi yapılmıştır’ şeklinde tasdik edip, kabul eden veya uygun olmayanları gözden geçiren bir makam galiba yok. Müteahhidin yaptığı konutları, istenilen kalitede ve söz verilen şekilde yapmıştır şeklinde onaylayan TOKİ de bir birim yok. Yani TOKİ’ye denetleyen olmadığı gibi TOKİ de müteahhitleri denetlemiyor. Vatandaş evini TOKİ’den sipariş ediyor. Parayı TOKİ’ye yatırıyor. Ama teslim alacağı zaman karşısına müteahhit firma çıkıyor. Bir nevi derdini kadıya anlatması gerekiyor.

        Hâlbuki TOKİ ciddi işler yapıyor. Birçok insanı ev sahibi yapmaya gayret ediyor. Ancak Hükümeti, Başbakanı arkasına alarak bu problemlerin üzerine örttüğünü zannediyorsa yanılıyor.

        gsimsek@haberturk.com

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa