Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Üniversitede 3 milyon YTL'lik sigorta rantı - Makro Ekonomi Haberleri

        Anadolu'nun kalabalık eğitim nüfusu ile dikkat çeken Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nin (DPÜ) kayıt döneminde başlattığı sigorta uygulaması tartışma yarattı. Bu uygulamayla bir üniversite ilk kez sigorta sektörüne değişik bir yolla adım attı. Onlarca özel şirket varken kendi sigorta şirketini kuran üniversite, kayıt sırasında öğrencilerden 75-100 YTL arasında ücret karşılığı zorunlu ''ferdi kaza sigortası'' ücreti aldı. Üniversite bir hafta içinde yaklaşık 2.5 – 3 milyon YTL gibi önemli miktarda para topladı. Ayrıca, uguyalama sadece bu döneme özel değil, her yıl yaklaşık 30 bin DPÜ öğrencisine zorunlu olarak sigorta yaptırıyor.

        ŞİRKETİN SİVİL ORTAĞI SONRADAN ORTAYA ÇIKTI

        Üniversite'nin grup ferdi kaza sigortasını yaptığı şirketin ismi, Dumlupınar Sigorta ve Aracılık Hizmetleri Şirketi. Sermayesi 25 bin YTL. Şirketin ortakları Yüksek Öğrenim Destekleme ve Sosyal Yardım Derneği, Özel 30 Ağustos Eğitim Öğretim ve Sağlık Hizmetleri ile S.K. isimli bir kişiden oluşuyor. Ancak S.K ismi oldukça önemli. Çünkü bu hem sivil ortak hem de üniversitenin eski üst düzey yöneticilerinden biri. 1994- 2003 yılları arasında Dumlupınar Üniversitesi Döner Sermaye Saymanlığı yapan S.K, şimdi sigorta şirketinin yüzde 10 ortağı.

        Yüksek miktardaki sigorta harcından rahatsız olan ve HABERTURK.COM'a konuşan öğrenciler ise YÖK’ün gerekli denetimlerini yapmasını istiyor.

        HİÇ BİR ÜNİVERSİTEDE YOK

        Öte yandan olayın üzerine giden bölgesel gazete Akis'in Genel Yayın yönetmeni Alaaddin Akkaşoğlu'na göre, ünversitede yaşananlar tam anlamıyla bir skandal. Çünkü hiç bir üniversitenin bu tarz bir uygulama yapmadığını anlatan Akkaşoğlu. kendi yaptıkları bir araştırmayı da şöyle aktarıyor: "Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde (DPÜ) yapılan uygulamada öğrenci başına 75 – 100 YTL arasında grup ferdi kaza sigortası alınırken, Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü, geçen yıl çeşitli sigorta şirketleri ile protokol imzalayarak, öğrencilerini güven altına almasının ardından kaza geçiren öğrencilere tazminat hakkı verilmesini sağladı. Kişi başına da 4 YTL grup ferdi kaza sigortası ücreti talep edildi. Muğla Üniversitesi’nde eğitim gören 20 bin öğrenciye 4.5 YTL karşılığında üniversite tarafından kaza sigortası yaptırıldı.

        Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ise personel maaşlarının yatırılması karşılığında promosyon olarak Garanti Bankası-EUREKO Sigorta ortaklığına AKÜ'ye kayıtlı tüm önlisans, lisans ve yüksek lisans öğrencilerine 25 bin YTL değerinde "Ferdi Kaza Sigortası yaptırıldı. Yani Sigorta nedeniyle öğrencilerin cebinden hiç para çıkmadı. Kütahya'da ise 100 YTL toplandı"

        ZORUNLU BİR UYGULAMA DEĞİL

        Dumlupınar Üniversites Rektörü Prof. Dr. Güner Önce ise uygulamanı zorunlu olmadığını savunuyor. Öğrenciler ise sigorta yaptırmayanın kayıdının yapılmadığını öne sürüyor. Prof. Önce, iddiaları şöyle yanıtlıyor: “Yüksek Öğrenim Güçlendirme Geliştirme ve Yardımlaşma Vakfı'nın kurduğu ve finanse ettiği Dumlupınar Sigorta ve Aracılık Hizmetleri şirketinde üniversitemizin hiçbir görevlisi ortak bulunmamaktadır."

        metincan@haberturk.com

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa