Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Destek paketinde kritik gün! - Makro Ekonomi Haberleri

        Paketin, çarşamba günü de Senato'da oylanması ve umulduğu gibi Kongre'nin iki kanadında da kabul edilmesi durumunda, Başkan George W. Bush tarafından hemen imzalanması ve yürürlüğe girmesi öngörülüyor.

        Pakete ilişkin geçen perşembe günü ilk defa genel mutabakata yaklaşılmış, ancak Beyaz Saray'da Bush, Demokrat ve Cumhuriyetçi başkan adayları Barack Obama ve John McCain, Kongre liderleri ve ekonomi kurmayları arasında yapılan zirvede, Temsilciler Meclisi'ndeki muhafazakar Cumhuriyetçilerin itirazı üzerine paket çıkmaza girmişti.

        Hafta sonunda ise Kongre'nin her iki kanadında yoğun görüşmeler yapıldı ve ardından sorunun ana hatlarıyla aşıldığı duyuruldu.

        En son Cumhuriyetçi Parti'nin Temsilciler Meclisi'ndeki azınlık grubunun lideri John Boehner, esas sorun çıkaran grup olan Cumhuriyetçi milletvekilleriyle görüştü ve her üyeyi, varılan uzlaşma paketini desteklemeye çağırdığını belirtti.

        Buna karşılık genel uzlaşma paketini destekleyen Kongre liderleri, paketin geçeceğinden tam emin olmadıklarını söylediler.

        KİM NE DEDİ

        Senato Demokrat çoğunluk lideri Harry Reid, ''Şimdi, gereken oyları sağlamalıyız'' dedi.

        Temsilciler Meclisi'nin Demokrat başkanı Nancy Pelosi de ''Bu, Wall Street'i kurtarma paketi değil, ekonomiyi iyiye döndürmeyi amaçlayan bir önlem'' diye konuştu.

        Başkan adayları da çok kuvvetli ifadelerle olmasa bile paketin geçmesi gerektiği yönünde tutum belirledi.

        Demokratlar tarafından geçen hafta sonuna doğru olası bir uzlaşmayı sabote etmekle suçlanan Cumhuriyetçi başkan adayı John McCain, ''Bu, hepimizin zorlukla yutacağı bir şey. Ancak hiçbir şey yapmamak, kabul edilebilir bir seçenek değil'' dedi. McCain, paketin kabulü durumunda güvenin bir ölçüde geri geleceğini ve ekonomik sistemin yeniden harekete geçeceğini söyledi.

        Demokrat aday Barack Obama da paketin kısa sürede Kongre'den geçmesini beklediğini belirtti.

        Başkan Bush da yayımladığı yazılı açıklamada, ''Bu paket olmazsa, Amerikan ekonomisinin uğrayacağı bedel, felaket boyutlarına ulaşabilir'' dedi.

        PAKET NEYİ ÖNGÖRÜYOR

        ABD'de son onyılların en büyük devlet müdahalesi niteliğini taşıyan bu önlem, Kongre'deki muhaliflerden gelen çağrılar üzerine, paketin nasıl kullanılacağına ilişkin geniş bir denetim mekanizmasının oluşturulmasını da içeriyor.

        700 milyarlık kurtarma paketi, bankalar ve finans kuruluşlarının elindeki batık kredileri devletin üstlenebilmesini öngörüyor.

        110 sayfayı bulan yasa teklifinde, uygulayıcı olan Hazine Bakanlığı'nın adımlarını denetleyecek bir bağımsız genel müfettiş atanması ve çeşitli denetim kuruluşlarının yanı sıra Hazine Bakanlığı, Merkez Bankası Fed ve İmar ve İskan Bakanlığı'nın da temsil edileceği bir Finansal İstikrar Denetleme Kurulu oluşturulması öngörülüyor.

        Yasa teklifine göre, Hazine Bakanı'nın hemen kullanımı için 250 milyar dolarlık bir fon sağlanması ve Başkan'ın gerekli olduğunu iletmesi durumunda 100 milyar doların daha ardından kullanıma girmesi planlanıyor.

        Teknik olarak, ikinci 350 milyar dolarlık bölümün kullanıma girmesine Kongre'nin itiraz etmesi mümkün. Ancak böyle bir itiraz gelmesi durumunda Başkan'in da bunu veto etme yetkisi olacak. Kongre'nin bu vetoyu aşabilmesi için üçte ikilik bir çoğunluk gerekecek. Uzmanlar, böyle bir durumda Kongre'nin böyle bir çoğunluğa ulaşmasının hiç kolay olmayacağını belirtiyor.

        Hazine Bakanı Henry Paulson, paket uyarınca ayda yaklaşık 50 milyar dolarlık bir bölümün kullanılacağını tahmin ettiğini söyledi.

        Başkan Bush da devletin üstleneceği batık kredilere konu olan varlıkların sonunda bir aşamada satılacağını ve bu paketin bedelinin en azından bir bölümünün geri alınacağını belirterek, sonuçta paketin toplamının 700 milyar dolardan çok daha az olacağını kaydetti.

        Bush, ''Bu plan, ABD'nin finans sistemimizin istikrarını ve güveni yeniden kurmakta ciddi olduğuna ilişkin bütün dünya piyasalarına güçlü bir mesaj gönderecek'' dedi.

        Başkan Bush, planın, sıradan ailelere ve iş sahiplerine, alımlarını yapma, mallarını gönderme ve ödemelerini gerçekleştirme yönünde krediye ulaşma imkanı sağlayacağını vurguladı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa