Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Babacan: Lüks alışveriş Türkiye'yi çıkmaza sokabilir, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Üretmeden dışarıdan sağlanan krediyle lüks alışveriş, lüks konut Türkiye'yi çıkmaza sokabilir" uyarısında bulundu - İş-Yaşam Haberleri

        Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, sanayi üretiminin milli gelirdeki payı düşmeye başladığını belirterek, "Bu, tehlikeli bir trend" dedi. Babacan "Üretmeden, hak etmeden, hele hele dışarıdan sağlanan krediyle lüks alışveriş, lüks konut... Bu, Türkiye'yi çıkmaza sokabilir" diye konuştu.

        Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, CNBC-e'ye "Gayrimenkulde her bir proje yeni bir tekel. Sanayici birikimini sanayiye mi yatırsın yoksa rezidans, AVM mi yapsın, oraya kayış var bu tehlikeli. Üreteceğiz, hak edeceğiz daha sonra lüks AVM'lerde alışveriş yapacağız, daha lüks konutlarda oturacağız. Üretmeden dışarıdan sağlanan krediyle lüks alışveriş, lüks konut Türkiye'yi çıkmaza sokabilir" dedi.

        ÇANAKCI'NIN ADAYLIĞI SEVİNDİRİCİ BİR GELİŞME

        Babacan, Hazine Müşteşarı İbrahim Çanakcı'nın IMF'ye atanmasıyla ilgili olarak konuştu. Babacan, "Son derece olumlu bir gelişme. Bu göreve gelmesi takdirle karşılandı. Türkiye için sevindirici bir gelişme bu" değerlendirmesinde bulundu.

        FAİZ TARTIŞMALARI

        Babacan Merkez Bankası'na yönelik eleştirileri de yanıtladı. Ali Babacan, "Kurda seviye kadar oynaklık da önemli. Oynaklığın son dönemde azalmış olması tabiki de önemli. Merkez Bankamız zaten olası diğer etkilerle ilgili de gereken araştırmaları yapıyor. Herkesi dinliyor Merkez Bankamız. Enflasyonla mücadelede önemli başarı elde ettiğimiz bir dönem oldu. 12 yıllık bir başarımız varsa bunda Merkez Bankası'nın da etkisi oldu. Başarısız bir Merkez Bankası ile başarılı bir ekonomi oluşmaz. Bunda herkesin katkısı vardır" dedi.

        AMAÇ ENFLASYONU TEK HANEDE TUTMAK OLMALI

        Babacan, enflasyonla ilgili olarak "Amaç enflasyonu tek haneli seviyelerde tutmak olmalı ama bu tek haneleleri daha düşük seviyelere indirmek de önemli" dedi. Başbakan Yardımcısı, Türkiye'de kronik yüksek enflasyon döneminin bittiğini ancak enflasyonun istenen seviyelere inmediğini ve mücadelenin devam edeceğini söyledi.

        KRİZ DÖNEMLERİNDE DAHA YAKIN İŞBİRLİĞİ GEREKİYOR

        Babacan, merkez bankalarının bağımsızlığıyla ilgili ise şunları söyledi: "Merkez Bankası ile hükümet kriz dönemlerinde daha yakın çalışır. 2009'dan bu yana da daha yakın bir çalışma söz konusu. Tartışmalar doğal. İşin tabiatında var. Hele hele siyasi gündemin hareketli olduğu günler de tartışmalar daha da artabilir. Herkesin gönlünden geçen aslında aynı. Herkes ekonominin iyileşmesini istiyor. Ama yaklaşım farklı olabilir. İşin tabiatında var"

        İHRACATTA DÜŞÜŞ BÜYÜMEYİ YARIM PUAN ETKİLER

        Başbakan Yardımcısı, jeopolitik riskler ve ihracata etkisini değerlendirdi. Babacan, "Jeopolitik gelişmeler ihracatımızı yakın coğrafya da olumsuz etkilemeye başladı. Irak'a ihracat azaldı. İhracatta büyük bir olumsuz tablo görmezsek, bu yıl yüzde 4'lük büyüme hedefimize ulaşılabilir. İhracatta bozulma olursa büyümeyi yüzde 4'ün altına çekebilir. İhracatın en iyi senaryosuyla en kötü senaryosu arasındaki farkın büyümeye etkisi en fazla yarım puan olur" dedi.

        BÜYÜMEDE REVİZYON İHTİYACI DUYMUYORUZ

        Başbakan Yardımcısı, "Şu anda yüzde 4 olarak belirlediğimiz yılsonu büyüme hedefiyle ilgili olarak bir revizyon öngörmüyoruz.Net dış talepten büyümeye katkı var iç talep de katkı sağlıyor. Büyümenin diğer kalemlerinde dengeli bir yapı görüyoruz" dedi.

        CARİ AÇIK BU YIL YÜZDE 6 OLUR

        Babacan, cari açıkla ilgili olarak "Altın ticaretinin etkisini düşünürsek, cari açıkta bir puanlık düşüş var. Bu yıl yüzde 6 civarında olacak gibi duruyor. Bu iyi bir sonuç" diye konuştu.

        SEÇİM SONRASINDAKİ HEDEFLER

        Babacan, cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında hükümet olarak odaklanacakları şeyin yeni 3 yıllık orta vadeli program ve bütçe olacağını söyledi,öncelikli alanların başında enerjinin geldiğini belirtti. Başbakan Yardımcısı, "Enerjide verimlilik, yerli enerji kaynaklarını daha fazla kullanmak, nükleer enerji projelerimizi hayata geçirmek gibi konulara önem vereceğiz" dedi. Babacan, üretime de önem vereceklerini belirtti ve "Fason üretimimiz yüksek, kendi üretimimizin artması gerekiyor. Son yıllarda sanayi üretiminin milli gelirdeki payı düşmeye başladı. Bu tehlikeli bir trend. Özel sektörün sermaye harcaması azalıyor. Bu bizi kaygılandırıyor. Sanayide çok ciddi bir rekabet var. Sanayiciler için önemli engeller var" diye konuştu.

        İŞSİZLİK

        Babacan, Türkiye'de işsizliğin yüzde 10 seviyesinde kalmasında yüzde 50 yapısal sıkıntının, yüzde 50 konjonktürel gelişmelerin etkili olduğunu söyledi. Başbakan Yardımcısı, "Türkiye'de yüzde 9 civarında işsizlik var. Bu yüksek bir oran" dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa