Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler İngiliz mahkemesi Privy Council, Çukurova Holding'in temyiz talabini reddetti - İş-Yaşam Haberleri

        İngiltere Yüksek Mahkemesi Privy Council, Sonera ve Çukurova arasındaki davada Çukurova Holding'in temyiz kararını reddettiğini duyurdu.

        İngiltere Yüksek Mahkemesi (Privy Council), Turkcell hissedarlarından Çukurova Holding'in diğer bir hissedar olan İskandinav Sonera Holding aleyhine açtığı ve Çukurova'nın Sonera'ya 932 milyon dolar tazminat ödemesi gerektiğine hükmeden Cenevre Mahkemesi kararının temyiz davasında Çukurova Holding'in temyiz talebini reddetti. Privy Council, Çukurova Holding'in Sonera Holding'e 932 milyon dolar tazminat ödemesine karar veren Cenevre mahkemesinin bu kararı verme yetkisi bulunup bulunmadığını karara bağlamak üzere bugün toplandı. Kararın öncesinde 12,45 liradan işlem gören ardından Turkcell hisseleri kararın ardından ilk seansı yüzde 2,42 düşüşle 12,10 liradan tamamladı.

        DAVANIN GEÇMİŞİ NASILDI?

        Çukurova Holding'in temyiz başvurusu yapan, Sonera Holding'in ise muhatap taraf olduğu dava, Turkcell İletişim Hizmetleri'ni kontrol eden Turkcell Holding'in yüzde 52.91 hissesinin satışına ilişkin iki grubun ön anlaşma yaptığı 25 Mart 2005 tarihine dayanıyor. Söz konusu hisse satışının tamamlanması, hisse fiyatı da dahil olmak üzere iki tarafın nihai hisse satış sözleşmesinin şartlarında uzlaşmasını gerektiriyordu. İki tarafın o tarihte imzaladığı ön anlaşma, tarafların düşebileceği tüm uzlaşmazlıklara Cenevre'deki Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin çözüm bulacağını öngören bir madde içeriyordu.

        Ancak o tarihten sonra nihai hisse satış sözleşmesi imzalanmazken, Sonera Holding'e Turkcell Holding hisselerinin devri yapılmadı. Çukurova, Rus Alfa Group ile bir başka anlaşma yaparak devirden vazgeçti. Sonera Holding, Mayıs 2005 tarihinde Cenevre'de tahkim davası açarak Çukurova ile nihai hisse satış sözleşmesinde uzlaşmaları gerektiğini savunarak, Çukurova Holding'in yapılan ön anlaşmayı ihlal ettiğini ileri sürdü. Cenevre'deki mahkeme 1 Eylül 2011 tarihinde, hisse devrini yapmaması nedeniyle Çukurova Holding'in Sonera'ya 932 milyon dolar tazminat ödemesine hükmetti. Çukurova Holding ise daha sonra bu kararın Turkcell'i kontrol eden çatı şirketin kurulu olduğu İngiliz Virjin Adaları'nda uygulanmasına engel olmak için temyiz başvurusu yaptı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa