Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci kredi derecelendirme kuruluşlarına tepki gösterdi - İş-Yaşam Haberleri

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "İnşallah 2014 yılının mayıs ayı, Türkiye Cumhuriyeti tarihimizin en yüksek mayıs ayı olacak. Nisan ayı öyleydi. Allah'a dua ediyoruz. Milletimize 'ha gayret' diyoruz, ihracatçılarımıza 'ha gayret' diyoruz, sanayicimize, yumurtacılarımıza 'ha gayret' diyoruz, Afyon'a 'ha gayret' diyoruz... Bütün aylarımıza tarihimizin en yüksek rakamları dersek, Türkiye bambaşka bir boyuta geçecek" dedi.

        KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARINA TEPKİ

        "Türkiye'de her şeye rağmen, felaket tellallarına rağmen, Türkiye'de birilerinin siyasi istikrarı bozmak istemesine rağmen, siyasi istikrarı bozarak ekonomik istikrarı bozmak istemelerine rağmen, Türkiye'yi tüm dünyada karalamak istemelerine rağmen, o en hararetli olduğu zamanlarda, seçim arifesinde, 2014 yılının ocak ayına gelen istihdam rakamları, 11 yılın en iyi ocak ayı rakamı geldi" diyen Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Dün TÜİK'in açıkladığı kapasite kullanma oranları geldi. 2013 yılı, bizim ekonomi göstergeleri olarak hakikaten çok başarılı olduğumuz bir yıldır. Ama şundan emin olun ki 2014 yılı, 2013 yılında ki o dalgalanmaları da içinden bir atarsak dışarıya, 2013 yılı rakamlarından çok daha iyi olacaktır. En son gelen rakam, kapasite kullanım oranında, mart ayı sonu itibari ile yüzde 4,2 artış geldi. Üst üste yüzde 5,5'in üzerinde kapasite kullanım oranı artışı geldi. Ama diğer taraftan Standart and Poor's, Fitch, IMF, OECD gibi kuruluşlar Türkiye'de 2014 yılının büyüme rakamlarını aşağıya doğru revize ediyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı olarak sizlere şunu söylüyorum; yılın 3. çeyreğinde yani temmuz-ağustos gibi göreceksiniz, tıpış tıpış o aşağı doğru revize ettikleri büyüme rakamlarını yukarıya doğru revize edecekler. Yaşarsak göreceğiz, onlar mı biliyor bu memleketin ekonomisini, yoksa biz mi biliyoruz. Türkiye'de kriz çıkaramazlar. Türkiye, artık eski Türkiye değil. Hani o anayasa kitapçığı atıldığında yüzde 7000 gecelik faiz görünen Türkiye değil. Türkiye, artık geldiği noktada, asla ve asla o günden dönmeyecektir, döndüremeyecekler. Çünkü artık bu millet inanın bu tiyatronun, bu filmin, sahnenin, dünyanın reel aktörü haline geldi. Bu millet dünyanın her yerine ihracat yapar hale geldi. Şu anda Türkiye'nin dünyada ihracat yapmadığı ülke kalmadı."

        'İHRACAT RAKAMLARI BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE'

        Türkiye'nin dış ticaret hacminin son 11 yılda tam 4,5 kat arttığını dile getiren Zeybekci, Türkiye'de ihracat rakamlarının bütün beklentilerin üzerinde ve güzel bir sürpriz yapacağını söyledi.

        Zeybekci, "1993 yılında kurdum Turkuaz Tekstili, o günden bugüne, Türkiye'deki bütün dalgalanmaları, çalkantıları, her şeyi gördüm. Her yangında, her sallantıda bir yerlerimizi, elimizi, kolumuzu yaka yaka öğrendik biz bu işi. Nerede ne olacağını çok iyi biliyoruz. Biz ihracatçılar olarak yıllarca Türkiye'de TL'in değeri ile ilgili, Eximbank ve Merkez Bankası'nın faiz oranlarıyla ilgili boşuna konuşmadık, neyin, nereden, ne şekilde hareket ettiğinde neyin onu tetikleyeceğini gayet iyi biliyoruz" diye konuştu.

        'TÜRKİYE CARİ AÇIĞINI DÜŞÜRMELİ'

        Türkiye'nin 2014 yılı mart, nisan ayı sonu itibariyle ihracatını ortalamada 2 haneli bir rakam olarak artırmayı başardığını aktaran Zeybekci, şunları kaydetti:

        "Türkiye'nin 500 milyar dolarlık hedefe ulaşabilmesi için ortalama olarak yüzde 10'luk ihracat artışını her sene art arda yapması gerekiyor. Türkiye'nin orta vadede hedefi olan 2014 sonu itibariyle 166,5 milyar dolarlık ihracatı bu sene yakalayacak ve geçecek. Bu sene bunu yakalayacağız. Hani bize ha bire diyorlarya cari açık, dış ticaret açığı... Evet, Türkiye'nin bir cari açık problemi vardır. Türkiye cari açığını, milli gelirinin yüzde 5'ler seviyesine düşürmelidir. Yüzde 7,5 civarında olan cari açığını bir an önce yüzde 5'ler seviyesine düşürmelidir. En sağlıklı olanı budur."

        Türkiye'nin cari açığının 2014 yılının ilk 3 ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 25 oranında aşağı gittiğini anlatan Zeybekci, ülkenin dış ticaret açığının da ilk 4 ayda, geçen senenin ilk 4 ayına göre yüzde 30'un üzerinden aşağıya doğru indiğini ve iyileştiğini kaydetti.

        BAKAN'DAN KUR YORUMU...

        Türkiye'nin ihracatının, ithalatını karşılama oranının ilk defa, son yıllarda, yüzde 74'ü bulduğunu ifade eden Zeybekci, şöyle devam etti:

        "Geçen sene aynı zamanlarda yüzde 61,5'ti. Şimdi Türkiye'ye çorap örmeye çalışanların, bilmeden salladıkları bazı şeyler var; bizim istediğimiz şey oldu. Aşırı değerli TL problemimiz vardı. Maalesef bizim ülkemizde, başımızın tacı o bayrağı gördüğümüz zaman, biraz milliyetçiliğimizi paramızın değeri ile doğru orantılı olarak algılarız. İki hafta önce AB Merkez Bankası Başkanı, dedi ki 'Avronun değerlenmesine asla izin vermeyeceğiz.' Neden, ekonomik daralmadan korkuyor, ihracatın düşmesinden korkuyor, istihdamı artıramamaktan korkuyor, eksi büyümeden bir türlü çıkamıyorlar. Diğer taraftan da 30 yıldan beri Dünya Ticaret Örgütü, ABD, AB ülkeleri, Japonya gibi ülkeler, Çin'e derler ki, 'paranın değeri aşırı düşük, değersiz, haksız rekabet yaratıyorsun, onun için yuanın değerini artır' şeklinde baskı yaparlar. Çin de 30 yıldan beri direnir. Çin, 30 yıldan beri dünyada üst üste ihracat ve büyüme birincisi. En son 2013 sonu itibariyle ihracatta dünyada bir numara haline geldi. 2018 yılı sonu itibariyle Çin, dünyanın en büyük ekonomisi olacak, Amerika'yı bile geçerek. Ama 2015 sonunda Çin, dünyanın en büyük ekonomisi haline gelebilir. Onun için biz Türkiye'de milli gelirimizi aynı oranda artırmadığımız, üretimimizi artırmadığımız, büyümemizi artırmadığımız sürece, paramızın aşırı değerlenmesi bize zarar veriyor. TL'miz aşırı değerli olduğu zaman dünyadaki sıcak para Türkiye'ye gelip, TL'ye dönüyor, TL'de faize yüklenerek Türkiye'nin, büyümesinin, kalkınmasının, ihracatının, istihdamının önündeki en büyük engel haline geliyor. TL'nin gerçek değerine dönmesi demek; bizim için şu anda ihracatı cesaretlendirici, ithalatı da cazip olmaktan çıkarıcı... Gereksiz lüks tüketim ithalatı cazip olmaktan çıkarıcı kur, bizim için gerçek kurdur. Son dönemlerde son 3-4 aylık yaptığımız testlerle, 2,15 ile 2,25 arasındaki dolar kuru, Türkiye'nin dış ticaret dengesi için iyi kurdur diyoruz."

        Zeybekci, gün gün ihracat rakamlarının alındığını aktardı. Zeybekci, "İnşallah 2014 yılının mayıs ayı, Türkiye Cumhuriyeti tarihimizin en yüksek mayıs ayı olacak. Nisan ayı öyleydi. Allah'a dua ediyoruz. Milletimize 'ha gayret' diyoruz, ihracatçılarımıza 'ha gayret' diyoruz, sanayicimize, yumurtacılarımıza 'ha gayret' diyoruz, Afyon'a 'ha gayret' diyoruz... Bütün aylarımıza tarihimizin en yüksek rakamları dersek, Türkiye bambaşka bir boyuta geçecek" diye konuştu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa