Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Alışverişte kasasız dönem! Cepten bavulunu takip et, alışverişi kasasız yap - İş-Yaşam Haberleri

        SEFER YÜKSEL / HT GAZETE

        Apple’ın geliştirdiği ve dünyada yayılma aşamasında olan iBeacon teknolojisi, TAV’ın bilişim şirketi tarafından Türkiye’de hayata geçiriliyor. Atatürk Havalimanı’nda uygulanmaya başlayacak teknoloji sayesinde, yolcular free shop’taki alışverişlerinin ödemelerini, aldıkları ürünü mobil cihazlarından taratıp yapabilecekler

        TAV Havalimanları Holding çatısı altında grubun teknoloji ihtiyacını karşılamak üzere 2005 yılında kurulan TAV Bilişim Hizmetleri şirketi, Apple tarafından geliştirilen ve dünyada henüz yayılma aşamasında olan iBeacon teknolojisini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

        Yeni teknolojiye göre havalimanlarının 70 metre çapındaki çeşitli noktalarına yerleştirilen bluetooth bağlantısı sayesinde tüketiciler bulundukları alandaki mağazalarda kampanyaları görebilecekler. Tüketiciler kasaya gitmeden ürünlerin etiketlerini akıllı cihazların kamerasına okutarak ödeme yapabilecek, tutar uyumlu hesaptan otomatik olarak çekilecek. Uygulama ile free shop mağazalarındaki kasalar kısmen kaldırılacak.

        ‘2 AY İÇİNDE DEVREYE ALABİLİRİZ’

        İspanya’nın Barcelona kentinde düzenlenen 20’nci Passenger Terminal Expo Fuarı’na katılan TAV Bilişim Hizmetleri’nin Genel Müdürü Binnur Güleryüz Onaran, Atatürk Havalimanı’nda uygulamaya başlayacakları ve bir devrim olacak ‘iBeacon’ sistemi hakkında bilgi verdi. Onaran, “Bunun tanıtımını (TAV CEO’su) Sani Şener’e yaptık ve ‘Hemen başlayın’ cevabını aldık. Bizim uygulama hazır ancak duty free ve yiyecek - içecek alanlarının kampanyaları sisteme girecek. İki ay içerisinde bunu hayata sokabileceğiz. Bu teknolojimizi başkalarına kaptırmak istemiyoruz” dedi.

        BAVULUN GELDİĞİNİ TELEFON HABER VERECEK

        Onaran, 2014’te bagaj geldiği an yolcuyu haberdar edecek, havalimanındaki noktaları cihazdan gösterebilecek ve TAV CEO’su Sani Şener’in havalimanından girişte ‘Hoşgeldiniz’ diyeceği sistemleri de hayata geçireceklerini söyledi. Onaran, “Artık bagaj geldiği an yolcu haberdar edilecek. Uçarken son ana kadar free shop ve yiyecek alanlarında bulunması işleticinin gelirlerini de artıracak” diye konuştu.

        35 MİLYON $ CİRO HEDEFLİYOR

        22 ülkede hizmet verdiklerini belirten Onaran, 2014’te yeni projelerle öne çıkacaklarını söylerken, “Bu yılın sonunda yüzde 40 artışla 35 milyon dolarlık gelir elde etmek istiyoruz” diye konuştu.

        YOLCULAR BEKLEME YAPMAYACAK

        iBeacon teknolojisi ile havalimanında yolcuların mobil cihazlarına kampanyalar düşecek ve müşteri dükkâna çekilecek. Alınan ürün cihazın kamerasına okutulacak ve müşterinin hesabından tutar düşecek. Kasaya gerek kalmadan müşteri ürününü alıp gidecek.

        TAV MOBILE’İ SUUDİ ARABİSTAN’A İHRAÇ ETTİ

        2011’de hayata geçirdikleri TAV Mobile uygulamasının bugüne kadar 262 bin kişi tarafından indirildiğine dikkat çeken Onaran, gerçek zamanlı bilgi sunan uygulamayı TAV’ın dört ülkede işlettiği dokuz havalimanında hizmete sunduklarını ifade etti. Onaran, Türkçe ve İngilizce dil desteğine sahip uygulama üzerinden gerçek zamanlı olarak uçuş bilgileri, tüm gecikme, iniş-kalkış bilgisi, kapı değişiklikleri, check-in, bagaj bant bilgilerinin görülebildiğini anlattı. TAV Mobile uygulamasının çok ilgi gördüğünü anlatan Onaran, “Suudi Arabistan’a da sipariş ettiler. Buradaki Sivil Otorite’nin isteğiyle GACA Mobile adıyla hem Arapça hem de İngilizce olarak kullanıma sunduk” diye konuştu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa