Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Batı Akdeniz'den Çin'e kiraz ihraç edilecek - İş-Yaşam Haberleri

        Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu BaşkanıMustafa Satıcı, yazılı açıklamasında, Batı Akdeniz Gıda ve Tarım Kümesi URGE Projesi kapsamında Çin'e ziyaret gerçekleştirdiklerini ifade etti.

        Türk kirazının Çin'e ihracatı için görüşmeler yaptıklarını vurgulayan Satıcı, BAİB olarak, 1.3 milyar nüfuslu pazarı mercek altına aldıklarını kaydetti.

        Çin'in son 3 yılda kiraz ithalatını yaklaşık 3 kat artırarak, 298 milyon dolardan 794 milyon dolara çıkardığına değinen Satıcı, Batı Akdeniz Gıda ve Tarım Kümesi URGE Projesi çerçevesinde 8 firma temsilcisi ile gittikleri Şanghay'da, 3 büyük sebze meyve haline, ülkenin önemli süpermarketlerine, yaş meyve sebze ithalatçısı firmalara ve tesislerine ziyaretler gerçekleştirdiklerini bildirdi.

        REKLAM

        Satıcı, Türk kirazının mayıs ayında başlayıp, ağustos ayına kadar süren sezonu, üretim kapasitesi ve üretim alanları hakkında bilgi verdiklerini, Çin pazarını daha yakından tanıyıp, eğilimlerini öğrenme imkanı bulduklarını ifade etti.

        "TÜRK İHRACATÇILARI KİRAZDA AMERİKALILARA RAKİP OLACAK"

        Görüşmelerin verimli geçtiğine dikkati çeken Satıcı, şunları kaydetti:

        "Çinli firmalar da ülkemizin kiraz üretimi ve ihracatı hakkında bilgi sahibi oldu. URGE heyeti olarak Çin'e gerçekleştirdiğimiz görüşmelerin kiraz ihracatını olumlu etkilemesini bekliyoruz. Bilindiği gibi Türkiye, dünyanın en kaliteli kirazlarını üretiyor ve üretimde dünyanın dördüncü ülkesi olma özelliğini taşıyor. Geçen yıl Türkiye'den 182.7 milyon dolar tutarında kiraz ihracatı yapıldı. Çin'e ihracatın başlamasıyla bu rakamın kısa sürede ciddi oranda artmasını bekliyoruz. Çin'e ihracatın başlamasıyla Türk ihracatçıları kirazda Amerikalılara rakip olacaktır"

        Satıcı, Çinli ithalatçıların da ticaretin bir an önce başlamasını beklediklerini ifade etti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa