Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam "Anadolu propolisi"ni 6 ülkeye satıyorlar - İş-Yaşam Haberleri
        • 1

          Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, Taylan Samancı ve Aslı Elif Tanuğur tarafından KOSGEB destekli Ar-Ge projesiyle kurulan firma, "kovandan sofraya" prensibi ve "sözleşmeli arıcılık" modeliyle elde ettiği propolis, arı sütü, ham bal ve poleni, yurtiçinde ve yurtdışındaki tüketiciye sunuyor.

        • 2

          BEE'O Genel Müdürü ve ortaklarından Tanuğur yaptığı açıklamada, oğlunun yaşadığı bağışıklık sorunu nedeniyle propolis ve arı sütü ile tanıştığını söyledi.

        • 3

          Propolisin Türkiye'de üretilmediğini ve Çin'den geldiğini öğrenince öncelikle oğlu için propolis üretmeye karar verdiğini belirten Tanuğur, "Bunun üzerine 6 ay kendi ürettiğim propolis özütü ve arı sütünü kullandım. Daha sonra bu ürünleri tüm annelere ulaştırma hayaliyle yola çıktım. Türkiye'de daha önce üretilmeyen propolisi yine Türkiye'de ilk kez 'sözleşmeli arıcılık' modeliyle ve proses yöntemini geliştirerek tüketime uygun hale getirdik" diye konuştu.

        • 4

          Tanuğur, "sözleşmeli arıcılık" modeliyle izlenebilir arı ürünleri üretimi gerçekleştirdiklerini dile getirerek şunları kaydetti:

        • 5

          "Bu modelle uzman ekibimizde yer alan ziraat mühendisleri kontrolünde, Bursa ve Balıkesir gibi ülkemizin farklı bölgelerinde yer alan arıcılarımızla sözleşmeler imzalıyoruz. Kovandan itibaren doğru arıcılık uygulamalarının hedeflendiği bir iş modeliyle hareket ediyoruz. Arıcılarımıza yerinde eğitimler veriyoruz. Ürünleri doğrudan arıcılarımızdan temin ediyor ve kontrollü koşullarda üretim yapılmasını sağlıyoruz. Türkiye'nin her tarafında, sözleşmeli arıcılarımız bulunuyor. Hedefimiz, 2 milyon kovanda propolis ürettirmek. Türkiye genelinde şu anda 500 sözleşmeli arıcı ve yaklaşık 100 bin arı kovanı ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ürün analizlerini İTÜ'deki laboratuvarlarda yapıyor ve tüketicilere izlenebilir, besin içeriği ve biyolojik aktivitesi korunmuş ürünler sunuyoruz."

        • 6

          Propolisin arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları antioksidan maddelerden meydana gelen doğal bir ürün olduğunu aktaran Tanuğur, "Arı, petek gözlerini önce propolisle kaplar, sonra üzerine balını, polenini, arı sütünü koyar. Böylece arının ürünleri kovanda bozulmadan saklanır. Biz, 2013'te İTÜ Arı Teknokent'te gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge projesiyle propolisi insan tüketimine uygun hale getirerek içerisindeki antioksidan maddelerin maksimum düzeyde elde edilmesini sağlayacak özütleme yöntemini geliştirdik. Propolis için geliştirdiğimiz özütleme yöntemiyle 'TÜBİTAK TIGV TÜSİAD 2016 İnovasyon Ödülü'ne layık görüldük" ifadesini kullandı.

        • 7

          Tanuğur, propolisin yanı sıra polen, ham bal, arı sütü gibi ürünleri de tüketiciye sunduklarını vurgulayarak şöyle devam etti:

        • 8

          "Ürünlerimizi 'kovandan sofraya' prensibiyle yurt içinde BEE'O, yurt dışında BEE&YOU markasıyla doğal besin içeriği ve biyolojik aktivitelerini koruyarak tüketicilere ulaştırıyoruz. Türkiye'de internet, eczane ve perakende kanalı olmak üzere 5 bin satış noktasına ulaştık. Amerika'da distribütörler aracılığıyla New York, Boston, Florida ve New Jersey gibi bölgelerde ürünlerin dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Amerika'da 200 satış noktasına ulaştık. Güney Kore, Almanya, Hollanda, Suudi Arabistan ve Pakistan'a da ürünlerimizi gönderiyoruz. Ulusal ve uluslararası 12 farklı ödüle layık görüldük. Türkiye'de yerli üretimini başlattığımız 'Anadolu propolisi'ni dünyaya tanıtma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz."

        • 9

          GİRESUN'DAN İTALYA'YA GİTMEYE HAZIRLANIYOR

        • 10
        • 11
        • 12
        • 13
        • 14
        • 15

          TÜRK BALINDAN 24 MİLYAR LİRA

          Söz konusu ihracat karşılığı 23 milyon 893 bin 69 dolar gelir eden Türkiye, ihracatını önceki yıla oranla miktarda yüzde 79, değerde ise yüzde 60 artırdı. Bu dönemde 9 milyon 317 bin 10 dolarlık ihracatla Almanya birinci sırayı alırken, 8 milyon 192 bin 292 dolarlık ihracatla ABD ikinci, 1 milyon 382 bin 325 dolarlık ihracatla da Suudi Arabistan üçüncü oldu.

        • 16

          Doğu Karadeniz'den ise geçen yıl 4 ülkeye 1 milyon 168 bin 916 dolar karşılığında 285 ton bal ihraç edildi. Bu dönemde yapılan ihracat, önceki yıla oranla miktarda yüzde 96, değerde ise yüzde 78 artış gösterdi. Bölgeden yapılan bal ihracatında da 599 bin 674 dolarla Almanya ilk sıradaki yerini korurken, bu ülkeyi 432 bin 65 dolarlık ihracatla Suudi Arabistan, 90 bin 662 dolarlık ihracatla Birleşik Arap Emirlikleri ve 46 bin 515 dolarlık ihracatla Katar izledi.

        • 17

          "TURİZM POTANSİYELİ BAL İHRACATINI ETKİLİYOR"

          DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğan yaptığı açıklamada, Türkiye ve bölgeden yapılan bal ihracatının her geçen gün arttığını söyledi. Almanya, ABD ve Suudi Arabistan'ın önemli ihracat pazarları olduğunu dile getiren Gürdoğan, turizm potansiyelinin bal ihracatını etkilediğine dikkati çekerek, "İhracatımız sürekli artıyor ve 2017'yi yüzde 60'lık artışla tamamladık. Bu yıl da pozitif yönde ilerleyerek, çok daha iyi noktalara geleceğimize inanıyorum" dedi.

        • 18

          "KESTANE BALI BÖLGENİN ÖNEMLİ BİR DEĞERİ"

          Doğu Karadeniz'de balın önemli bir ürün olduğunu belirten Gürdoğan, bölge ihracatından alınan payın artırılması gerektiğini kaydetti. Gürdoğan, kestane balının bölgenin önemli değerlerinden olduğunu anımsatarak, bu yönde marka oluşturulması gerektiğini söyledi.

        • 19

          Herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade eden Gürdoğan, katma değerli ve bilinirliğini yüksek bir ürün oluşturulduğu takdirde ihracatın daha da üst noktalara ulaşacağını sözlerine ekledi.

        • 20

          ÇAM BALININ KODEKSİ HAZIRLANACAK

        • 21

          Türkiye çam balı üretiminin yüzde 75'inin gerçekleştirildiği Muğla'da, üreticiler iyi bir hasat dönemi geçirmenin mutluluğunu yaşıyor. Dünya çam balı üretiminin yüzde 92'sinin karşılandığı Türkiye'de, üretimin yaklaşık yüzde 75'i 3 milyon kovanla Muğla'da gerçekleştiriliyor.

        • 22

          Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin yaptığı açıklamada, çam balının Muğla ve ülke için önemli bir değer olduğunu söyledi. Bu amaçla çam balının kimliğe kavuşması için uzun yıllardır çaba gösterdiklerini belirten Şahin, şu açıklamada bulundu:

        • 23

          "Ülkemizde üretimi yapılan çam balı milli balımız. Dünya çam balı üretiminin yüzde 92'si ülkemizde üretiliyor. Bu üretimin yüzde 75'i ise Muğla'da gerçekleşiyor. Çam balı olmazsa Türk arıcısı çok zor günler geçirir çünkü Türk arıcılığının da çam balı sigortası durumunda."

        • 24

          Şahin, son 10 yıldır küresel iklim değişikliği nedeniyle bazı bölgelerde çiçek ballarında iyi verim alındığını bazı bölgelerde alınamadığını vurgulayarak, ancak 9 aylık bir üretim sürecinde çam balının arcılar için adeta bir kurtuluş olduğunu dile getirdi.

        • 25

          "ÇAM BALI ÜRETİMİ TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

          Muğla'da hasat döneminin yeni bittiğini ve yaklaşık 20 bin ton çam balı üretildiğini kaydeden Şahin, şunları söyledi:

        • 26

          "Türkiye'deki 7 milyon 900 bin arı kovanımızın sadece 3 milyonu Muğla’da üretime katılıyor. Aydın, Antalya ve İzmir'i de kattığımız zaman Türkiye'deki arılarımızın yüzde 75-80 çam balı üretimine katılıyor. Dolayısıyla çam balı üretimi Türkiye için çok önemli. Çam balı üretim alanlarının arı kovan sayısındaki artışa göre artırılması gerekiyor. Alanların artmasıyla birlikte Türkiye'deki bütün arıcılar üretime katılacak ve ihracatta payımız yükselecektir. Bu, hem ülke ekonomisine ciddi bir katkı hem de ülkedeki arıcılara ciddi anlamda bir istihdam sağlayacaktır. Bizim yeniden planlamaları yaparak çam balı üretim alanlarını genişletmemiz gerekiyor."

        • 27

          "BİR KİLO ÇAM BALI ÜRETSENİZ SATABİLECEK POTANSİYELİMİZ VAR"

          Şahin, Türkiye'de yaklaşık 60 bin ailenin uğraştığı arıcılık sektörüyle ülke ihtiyacının karşılanarak, yıllık ortalama 5 bin tondan 15 bin tona kadar balın da Almanya ve Arap ülkelerine ihraç edildiğini vurgulayarak, çam balında yaşanan dökme bal ihracatının paketlenme yoluyla yapılması halinde daha iyi gelir elde edileceğini söyledi.

        • 28

          Türk balının kimliğine kavuşunca ihracatını ikiye katlayacağına işaret eden Şahin, sözlerine şöyle devam etti:

        • 29

          Bir kilo çam balı üretseniz bile satabilecek potansiyelimiz var. Avrupa çam balını istiyor. Biz yeter ki kalite ölçütlerini yakalayalım. Balımızın kimliğini belirleyelim. Çam balının yüzde 92'sini üretiyoruz ama biz kendi kodeksimizi koyamamışız. Bu amaçla üniversitelerden heyetlerle 2011 yılından bu yana Türk çam ballarının kimliklendirilmesi için çalışma yürütüyoruz.

        • 30

          Proje tamamlandı. 4 üniversite ve 3 Araştırma Enstitüsünden 34 kişilik bir bilim kurulu bu projede çalıştı. Biz artık Türk çam balının kodeksini yapacağız. Bu yapıldığı zaman bizim dış ticarette de önümüz iyice açılacak. Kendi kriterlerimize göre üretip kendi balımızı satacağız. Dolayısıyla kendi balımızın kodeksini koymak bizim en doğal hakkımız.

        • 31

          Ziya Şahin, çam balının kimliğe kavuşmasının ardından ayçiçeği, pamuk, narenciye, kestane ve geven ballarının da kimliğe kavuşturulacağını, böylece ihracatta istenilen hedeflere ulaşılacağını dile getirdi.

        • 32

          KARAKOVAN BALININ HASADINA BAŞLANDI

          İlçenin zengin floraya sahip yüksek kesimlerinde katkı maddesi kullanılmadan üretilen ve prolin (proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biri) değeri yüksek karakovan balının hasadı, zorlu uğraşın ardından gerçekleştiriliyor.

        • 33

          Sıcak havalardan etkilenmesi ve nem oranının dengelenmesi için söğüt dallarından yapılan, etrafı tezekle sıvanan özel kovanlarda üretilen bal, kilogramı 150-300 liradan satışa sunuluyor.

        • 34

          Hizan Bal Üreticileri Birliği Başkanı Seyithan Ekinci yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 bin rakımlı Şemsan Yaylası'nda bal hasadına başladıklarını söyledi.

        • 35

          İlçede yaptırılan kovanlarda el değmeden üretilen ve yüzde yüz doğal olan balın, tadı ve aromasıyla benzerlerinden ayrıldığını anlatan Ekinci, "İlkbaharda kovanların ağzı kapatılarak yüksek kesimlere konuluyor. Hiçbir kimyasal ilaç ve katkı maddesi vermiyoruz. Sonbaharda açtığımız zaman doğal balımızı alıyoruz" dedi.

        • 36

          Ekinci, birliğe üye 560 kişinin olduğunu, bunlardan 310'unun aktif çalıştığını söyledi.

        • 37

          İlçedeki yaklaşık 75 bin kovanın yüzde 80'inin karakovan olduğunu, fenni kovanların ise arı üretiminde kullanıldığını ifade eden Ekinci, ileriki yıllarda tüm kovanları karakovana çevirmek istediklerini kaydetti.

        • 38

          Karakovan balının kalitesiyle dikkati çektiğini vurgulayan Ekinci, "Hizan'ın dağlarında, yaylalarında arıcıların konakladığı yerlerde geven kekik ve diğer bitkilerden çok fazla bulunmakta. Ege Üniversitesinde yaptırdığımız analize göre bölgede yaklaşık 5 bin çiçek türü bulunuyor. Bunun yaklaşık 350'si bal bitkisidir. Arıcılar bu çiçeklerden yararlanıyor" diye konuştu.

        • 39

          "BİN 200 TON BAL ALINDI"

        • 40

          Ekinci, havalar serin olduğu zaman karakovan balında daha iyi verim aldıklarını söyledi.

        • 41

          Hizanlı bal üreticileri olarak bu konuda çok avantajlı olduklarının altını çizen Ekinci, şöyle devam etti:

        • 42

          "Yazın yüksek yaylalarda sıcaklık en fazla 22 derece oluyor. Karakovan arıcılığında bu hava çok iyi. Serin havalarda balın kalitesi daha güzel olur. Balın normal nemi yüzde 18 iken bizim üretimimizde bu oran 14-16 arasında. Şu an devam eden hasatta yaklaşık bin 200 ton bal alındı. Hedefimize ulaştık. Birlik olarak karakovan balının pazarlanmasında sıkıntı yaşamıyoruz. Buradan göç edenler bölgeyi bildikleri için direkt arıcılardan sipariş alıyorlar. Hem yurt içine hem de yurtdışına bal gönderiyoruz."

        • 43

          Ekinci, arıcılara kovan başına 10 lira devlet desteği verildiğini, kendilerinin de malzeme yardımı yaptıklarını anlattı.

        • 44

          "BAL BİLİNÇLİ TÜKETİLMELİ"

          Bal tüketimi konusunda vatandaşların dikkatli olması gerektiğine işaret eden Ekinci, şu açıklamalarda bulundu:

        • 45

          Her önüne gelen balı almasınlar. Bal bilinçli tüketilmediği zaman zehirleyebilir. Mutlaka üretici birliği veya sertifikalı satış yapılan yerlerden alınmalı. Ucuz bal zehirler.

        • 46

          Bu, tatlandırıcı ile desteklenmiş şuruptur. Bir kovandan en fazla 4-5 kilogram bal alıyoruz. Eğer 10 liraya satarsak kimse bal üretmez. Bu yıl verim çok iyi olması dolayısıyla kovan başına 5 kilogram civarında bal alıyoruz. Diğer yıllarda 3 kilogram alıyorduk.

        • 47

          Bal üreticilerinden Tahir Sönmez ise 200 civarında kovanı bulunduğunu ve bu yıl çok iyi verim aldığını anlattı.

        • 48

          Kışın arıları Çukurova'ya götürdüğünü, ilkbaharda karlar eridikten sonra Hizan'a getirdiğini anlatan Sönmez, "Balın en güzeli, en tatlısı gevenden alınıyor. Kalitesi bu sene çok güzel. Hatta o kadar güzel ki fenni kovanlar dahi şeker almadı. Son 5 yılın en güzel balını aldık" dedi.

        • 49

          ÜRETTİĞİ BALLA DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ OLDU

          Amasya'da yaşayan Halit Çelebi, 5 yıl önce Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı destekle başladığı arıcılıkta uluslararası alanda başarıyı yakaladı.

        • 50

          Merkeze bağlı Doğantepe köyünde yaşayan Çelebi, uzun yıllar hayvancılık yaptı. Çelebi, 5 yıl önce işlerinin kötü gitmesi ve yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle bu işi bırakmaya karar verdi. Arıcılık yapmayı düşünen Çelebi, TKDK'dan yatırım bedeli 80 bin lira olan projesine 40 bin lira hibe aldı. Arıcılığa başlayan Çelebi, bugün 250 kovanda yılda 2,5 ton bal üretir hale geldi.

        • 51

          Çelebi, bir süre önce de Dünya Arıcılar Birliği Federasyonu tarafından Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen 45. Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi'nde "polifloralı (birden fazla bitkili) çiçek balı" kategorisinde dünya üçüncülüğünü kazandı.

          Çelebi'nin şimdiki hedefi, ürettiği bal miktarını artırmak ve aynı yarışmada dünya birinciliğini elde etmek.

        • 52

          Çelebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, devlet desteği sayesinde işletme kurup işiyle ilgili makine ve ekipman aldığını söyledi.

          TKDK'nın desteğinin kendisini cesaretlendirdiğini dile getiren Çelebi, Amasya'nın doğasının arıcılık için uygun olduğunu düşündüğü için bu işe girdiğini anlattı.

        • 53

          TKDK'ya sunduğu projesinin olumlu karşılandığını ve yüzde 50 hibe desteği aldığını aktaran Çelebi, "Ortalama 2,5 ton bal üretiyoruz. Satışta sıkıntımız yok, ürettiğimiz balın hepsini satabiliyoruz. Şimdi imkanlarımız çok iyi ve profesyonel anlamda arıcılık yapıyoruz. TKDK'nın destekleriyle hedefime adım adım ulaşıyorum." dedi.

        • 54

          Arıcılığın zahmetli ve sabır isteyen bir iş olduğuna dikkati çeken Çelebi, şunları kaydetti:

          "Uluslararası Arıcılık Kongresi'nde dünya genelinden 600 yarışmacının katıldığı yarışmada üçüncü olmanın gururunu yaşıyorum. Yarışmaya uzun yıllardır katılmayı hedefliyordum. Bu yıl kendimi hazır hissedip ürettiğim bala güvenince yarışmaya katıldım. Hem Türkiye'nin hem de Amasya'nın adının duyulması bizi gururlandırdı. Balımızın dünya üçüncüsü olmasının en büyük nedeni, hijyenik ortamda üretim yapmamız ve Amasya florasının çok zengin olmasıdır."

          TKDK Amasya Koordinatörü Cengiz Dikici ise geliri az olan çiftçilere proje dahilinde hibe vererek üretim ve gelirlerini artırmayı amaçladıklarına işaret ederek, "Halit Çelebi, bize göre önder bir çiftçi. Amasya için de önemli bir bal üreticisi. Hayalleri olan bütün çiftçilerimizi kurumumuza bekliyoruz." ifadesini kullandı.

        • 55

          KOVANDA 11 TL, MARKETTE 35 TL

          Öte yandan, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin yaptığı açıklamada, dünya çam balı üretiminin yüzde 90'ının Türkiye'de gerçekleştirildiğini, Türkiye'deki çam balı üretiminin de yaklaşık yüzde 80'inin Muğla'da yapıldığını söyledi.

        • 56

          Muğla ve ilçelerinde 6 binin üzerinde ailenin geçimini arıcılıkla sağladığını anlatan Şahin, kentin yaklaşık 1,5 milyon kovana ev sahipliği yaptığını, gezginci arıcılarla bu sayının hasat döneminde 2,5 milyon kovana ulaştığını kaydetti. Bu yılki bal hasadının iyi olduğunu vurgulayan Şahin, bal üreticilerinin de bu durumdan memnun kaldığını dile getirdi.

        • 57

          Muğla'da çam balı hasadının ağustosun ilk haftalarında başlayıp, kasım sonuna kadar devam ettiğini anlatan Şahin, ağustos-eylül arasında bir düşüş olmasına rağmen hasadın önceki yıllara oranla güzel geçtiğini vurguladı. Ziya Şahin, hem Muğlalı arıcıların hem de il dışından gelen arıcıların iyi bal aldığını ve ikinci hasattan da bal almaya devam ettiklerini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

        • 58

          "Çam balında bu yıl hasat güzel. Üreticilerimiz ikinci hasadını yapıyor ve çok güzel bal geliyor. Arıcılarımızın yüzü gülüyor. Çam balı üreten Basra böceği sıcaklardan etkilenmediği için üretim gayet iyi gidiyor. Muğla'daki hasattan bu yıl 25 bin ton çam balı bekliyoruz."

        • 59

          Üreticilerin, çam balını kilogramı ortalama 11 liradan tüccara sattığını belirten Şahin, çam balının market raflarındaki kilogram fiyatının ise ortalama 35 lira olduğunu bildirdi.

        • 60

          "BU YIL HASADIMIZ ÇOK GÜZEL"

        • 61

          Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka Mahallesi'ne 500 kovan ile gelen bal üreticisi Hüseyin Kesen, çam balı üretimi yapmak için geldiğini ve hasat yapmaya başladıklarını ifade etti.b Kesen, yaklaşık 20 yıldır arıcılık yaptığını ve verimin bu yıl, önceki yıllara oranla yüksek olduğunu belirterek, "Bu yıl hasadımız çok güzel. Çok iyi de bal aldık. Allah bereket versin. Bu yıl aşağı yukarı iki kovandan bir teneke bal süzüyoruz bu çok iyi" diye konuştu.

        • 62

          Ordu'dan Muğla'nın Akyaka Mahallesi'ne bin 500 kovan ile gelen bal üreticisi Erol Demir de çam balı üretimi yapmak için Muğla'ya geldiklerini, 30 gündür Akyaka'da bulunduklarını ifade etti. Verimin bu yıl, önceki yıllara oranla yüksek olduğuna işaret eden Demir, bölgedeki birçok üreticinin önceki yıllara göre bu yıl iyi çam balı aldığını anlattı. Arı üreticilerinin en büyük zorluklarının gezgincilik olduğuna dikkati çeken Demir, şöyle konuştu:

        • 63

          "Çam balı mevsimsel değerlerden de etkileniyor. Ancak bu yıl değerler çok iyi oldu ve çam balında hasat iyi gerçekleşti. Ancak önceki yıllarda yaşamadığımız yer sorununu bu yıl yaşamaya başladık. Buradaki gezginci aracılar kurumlarla karşıya karşıya kaldı. Bu sorunumuzun çözülmesi bekliyoruz. Biz burada ekonomiye de katkı sağlamak için bulunuyoruz."

        • 64
        • 65
        • 66
        • 67

          TÜRK BALININ KİMLİĞİNİ TESPİT EDECEKLER

          Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yıllık 106 bin ton civarında üretimiyle dünyanın ikinci büyük bal üreticisi olduğunu söyledi.

        • 68

          Yürüttükleri çalışmalarla Türkiye'yi arıcılıkta zirveye taşımak istediklerini aktaran Şahin, istikrarlı bir yükseliş yakaladıklarını, üreticilerin bilinçli ve kaliteli bir duruş sergilediğini ifade etti.

        • 69

          Belirlenen standartlar çerçevesinde ürünlerin, güvenli şekilde tüketiciye sunulduğunu anlatan Şahin, bu sezon da yüksek yaylalarda çok verimli ballar üretildiğin kaydetti.

        • 70

          "İYİ BAL KONUSUNDA TÜRKİYE DÜNYANIN MERKEZİNDE YER ALACAK"

          Türkiye Arıcılar Birliğine kayıtlı 62 bin ailenin arıcılık yaptığını belirten Şahin, şu açıklamalarda bulundu:

        • 71

          Türkiye'de 7 milyon 930 bin arımız var. Bu çok ciddi bir rakam. Yıllık 106 bin ton civarında bal üretimi yapıyoruz. Ülkemizde 12 çeşit bal ticarete konu oluyor.

        • 72

          Ülkemizde çok nadide ballarımız var. Bizim tek sorunumuz verimlilikte. Verimlilik konusunda çalışmalar yapmalıyız. Arıcılarımızın yüzünü güldürdüğümüz zaman iyi bal konusunda Türkiye dünyanın merkezinde yer alacak.

        • 73

          Türkiye'de dünyanın en kaliteli ballarını üretiyoruz. Çeşitliği ve kaliteyi gösterebilmek için balların kimliklerini tespit edeceğiz.

        • 74

          Böylelikle Türkiye'nin ballarını dünyaya tanıtmış olacağız.

        • 75

          Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından 29 Eylül-4 Ekim'de İstanbul'da düzenlenen kongreye 13 bin arıcının kayıt yaptırdığını, 124 ülkeden katılım sağlandığını anlatan Şahin, bu düzeyde katılımla dünya arıcılık tarihinin rekorlarını bu kongrede kırdıklarını kaydetti.

        • 76

          BİTLİS KARAKOVAN BALI DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ OLDU

        • 77

          İstanbul'da 29- Eylül-4 Ekim tarihleri arasında düzenlenen ve 600 bilim insanının katıldığı, 30 jüri üyesinin görev aldığı 45. Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi'nde kazanan belli oldu.

        • 78

          Bitlis adına yarışmaya giren firmanın ürettiği bal, dünya 3'üncüsü seçildi. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Ersan, 110 ülkenin katıldığı yarışmada Bitlis'in karakovan balının bronz madalya ile ödüllendirildiğini söyledi. Ersan, şunları kaydetti:

        • 79

          "Florası zengin olan Bitlis'te, balımızın kalitesi de yüksektir. Yarışmada bazı parametreler çok önemliydi. Baldaki prolin, nem oranı, polen sayımının çok önemi vardı. Bitlis'te endemik bitki türü oldukça fazla. Bala kaliteyi katan tat, koku, aroma Bitlis balını diğer ballardan ayırıyor. Bitlis ve ülkemize böylesi bir dereceyi kazandırdığımız için çok mutluyuz."

        • 80

          Ersan, bölgede yaşanan terör olaylarının bal üretimine olumsuz etki yaptığını ve arıcılık yapanların yaylalara çıkışlarında ciddi güvenlik sorunu yaşandığını dile getirdi.

        • 81

          'GURUR VERİCİ'

          Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu ise Ferhat Ersan'ı makamında kabul ederek, yarım altın hediye etti. Vali Ustaoğlu, Bitlis'in karakovan balının dünya üçüncüsü seçilmesinin gurur verici olduğunu söyledi. Ustaoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

        • 82

          "İlimiz arıcılıkla ülkemizin bal üretiminde en önemli illerin başında gelmektedir. Zaman zaman balın tanıtımda balımızı övüyoruz, en iyi bal bizim diyoruz. Ama bunların hepsi bir yana; işte, dünya arıcılık kongresi ve bal yarışmasına ilimizi temsilen katılan Ferhat Ersan kardeşimizin balı, bu yarışmada dünyanın en iyi 3. balı kabul edildi. Ne derece gurur duysak azdır. İlimiz ve ülkemiz açısından bu gurur verici sonuç, bizi ziyadesiyle de memnun etti."

        • 83

          ÖNCE SATIN ALDILAR SONRA TOPLADILAR

          Van'a gelen yerli turistler, bir arıcının üretim sahasında özel kıyafetler ile karakovan balı hasadı yaptı.Bir tur şirketi aracılığıyla kente gelen ziyaretçiler, arıcı Ömer Akbulak tarafından misafir edildi ve yöresel ikramlardan tatma olanağı buldu.

        • 84

          Akbulak, arıcı kıyafetleri giyen misafirlere, kovanların bulunduğu bölgede dikkat etmeleri gereken konuları anlattı. Daha sonra burada bal hasadı yapan ziyaretçiler, kovandan çıkardıkları ürünleri satın aldı.

        • 85

          "BÜYÜK KEYİF ALDI"

          Van'a kızı Ece ile İzmir'den gelen Şevki Özlü, böyle bir deneyimi kaçırmamak için bal hasadına katıldığını söyledi. Bal hasadından büyük keyif aldıklarını anlatan Özlü, "Gezimize süper bir final ile son verdik. Organik balın kesilme şekli ve kocaman leğenlere doldurulması ve hemen tadına bakma imkanı bulabilmek, balın tadı kadar süperdi" diye konuştu.

        • 86

          Bal kesimine kızı Deniz ile katılan İzmirli Gül Öcal da Van'ın insanın iyi, doğasının çok güzel olduğunu dile getirdi. Bal hasadı ile yeni bir deneyim yaşadığını ifade eden Öcal, şu açıklamalarda bulundu:

        • 87

          "Karakovan balını kovandan çıkardık. Müthiş bir şey gerçekten. Ben hiç bal yemeyen bir insanım. Şekerle hiç alakam yok ama balı çok rahat bir şekilde yedim. Beni gerçekten hiç rahatsız etmedi."

        • 88

          Bölgenin hayal ettiğinden çok farklı olduğunu vurgulayan Deniz Öcal da burada yaşadığı deneyimi şu sözlerle aktardı:

        • 89

          "Van'ın her yerini görüp tanımamız gerek. Biz ilk defa bal hasadı yaptık. Ben de normalde bal yemezdim ancak bu balın aroması ve tadı çok farklı. Şeker oranının olmadığı anlaşılıyor hemen. Normalde bu şekilde yapılmıyor endüstriyel üretimde. Gerçek balın ne demek olduğunu burada tecrübe ettik. Balı kendimiz çıkarıp kendimiz yedik. Urartuların neden bu coğrafyayı seçtiklerini şimdi daha iyi anlıyorum."

        • 90

          "AMACIMIZ ÜRÜNLERİN YERİNDE GÖRÜLMESİ"

          Akbulak ise karakovan balının hasadının ekim ayında yapıldığını söyledi. Evinde ağırladığı müşterilerinin, kovanların bulunduğu bölgede farklı bir gün geçirmelerini sağlamaya çalıştıklarını anlatan Akbulak, şu açıklamalarda bulundu:

        • 91

          ''Amacımız bal almak isteyen vatandaşlarımızın ürünü yerinde görmesi ve satın alacağı balı kendisinin çıkarması. Balı çıkarıp, tadına bakıyorlar. Beğenenlerin balını hemen paket yapıp veriyoruz."

        • 92

          Bölgeye turistleri getiren tur şirketinin yöneticisi Engin Pişkin ise bu uygulamayı duyunca misafirlere farklı bir deneyim yaşatmak istediklerini ifade etti. Bölgenin tarihi ve doğal birçok güzelliği barındırdığını dile getiren Pişkin, şöyle konuştu:

        • 93

          "Bunların arasında bal üretimi de bulunuyor. Biz de misafirlerimiz hem bu güzelliği yerinde görsün hem de bu deneyime ortak olsun diye tur içinde böyle bir faaliyet düzenledik. Bu kapsamda İzmir'den gelen konuklarımıza karakovan balının hasadını yaptırdık. Çok keyifli dakikalar yaşadılar. Bal alma niyeti olmayan tüm misafirlerimiz hasadı kendi eliyle yapınca ve tadına da bakınca bal almadan ayrılmadı."

        • 94

          BAL HASADINDAN DİĞER GÖRÜNTÜLER!

        • 95
        • 96
        • 97
        • 98
        • 99

          ARABAN'DA DOĞAL BAL SAĞIMI BAŞLADI

          Araban ilçesinin doğusunda yer alan Karadağ ve çevresinde Haziran ayında ilk sağımı yapan bal üreticileri, Eylül ayında ise son sağıma başladı.

        • 100

          Arıların zahter, üçgül ve keklik gibi bitkilerden ürettiği ballar, kilosu 50-75 TL arasında satışa sunuluyor. Körhacıobası kırsal mahallesinde 20 yılı aşkın süredir arıcılıkla uğraşan Yusuf Karataş, 165 fenni ve kara kovandan iki sağım döneminde toplam 1.5 ton bal üretimi gerçekleştirdiğini söyledi.

        • 101

          Organik bal üretimi gerçekleştirdiği için balın yoğun ilgi gördüğünü anlatan Karataş, şu açıklamalarda bulundu:

        • 102

          Son yıllarda özellikle glikoz ve şeker başta olmak üzere değişik katkı maddeleri de kullanılarak üretilen sahte bal, ucuz fiyatlarla piyasada satılmaya başladı. Bu durum ise tüketicileri doğal ve kaliteli bal üretimine yöneltti.

        • 103

          Ben de doğal bal üretmek amacıyla yaptığım araştırmalar sonucunda her yıl değişik arı çeşitliliği yaparak arılarımın kalitesini arttırıp doğal bal kalitesine ulaştım ve başarı sağladım. Kendime ait 165 adet fenni ve kara kovan olan arı kovanlarımla bölgede yetişen zahter, üçgül ve kekikten oluşan insan sağlığına faydalı bitkilerin yer aldığı arazilerde yayılımını yaptırdığım arıların ürettiği bal yoğun ilgi görüyor. Elde ettiğim kazançla ailemin geçimini sağlıyorum.

        • 104

          İLK KEZ DENEDİ SİPARİŞLERE YETİŞEMEDİ

          Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde bal üreticiliği yapan Aslan Candan, daha önce kara kovan sepetleri olduğunu ve arılara bu sepetlerde bal yaptırdıklarını anlatarak, "Cam kavanozda neden olmasın diye düşündük ve denedik" dedi.

        • 105

          İlk defa denediği cam kavanozdaki balı görenlerin hayretler içinde kaldığını söyleyen Aslan Candan, "Cam kavanozun içindeki bal tamamen doğal, katkısız ve içini arı kendisi örüyor" diye konuştu. Cam kavanozda arıların kovan yapmasının ve bal üretmesinin diğer kovanlara göre daha zor olduğunun altını çizen Aslan Candan, "Sepet, sandık ve çıtalarda arıların kovan yapması daha kolay oluyor. Cam kavanozda arının peteği yapması, kaygan olduğu için daha uzun sürüyor" dedi.

        • 106

          Tat ve lezzet olarak cam kavanozdaki balın, sepet ve çıtalarda yaptırılan ballardan daha tatlı ve lezzetli olduğuna dikkat çeken Aslan Candan, şöyle konuştu:

        • 107

          "Çünkü cam kavanozda yaptırılan balda hiçbir katkı maddesi yok. Tamamen doğal olduğu için tadı ve lezzeti diğer ballardan çok çok farklı oluyor. Cam kavanozda doğal balı görenlerin hepsi hayretler içinde kalıyor. Bu ilk üretimimizdi ve birçok sipariş aldık. Talep çok oldu, şu ana kadar 50 kavanoz bal sattık bu şekilde. Bir kavanozun fiyatı 175 ile 200 TL arasında değişiyor."

        • 108
        • 109

          KARS BALI ÜRETİMİNDE BÜYÜK DÜŞÜŞ YAŞANIYOR

          Çeşitli çiçek türlerinin yer aldığı 2 bin 500 rakımlı yaylalarda, Kafkas ırkı arılarla üretilen organik ballar kovanlardan alınmaya başlandı ancak üreticiler hayal kırıklığı yaşadı. Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, bu yıl bal rekoltesinin önceki yıllara göre çok düşük olduğunu söyledi.

        • 110

          Hava durumunun bal üretiminde etkili olduğunu anlatan Ertaş, "İlkbaharda dağlara yağan kar ve oluşan soğuk hava nedeniyle arılar etkilendi. Daha sonra altıncı aydan itibaren etkili olan kıble rüzgarları nedeniyle bitkilerde kuruma söz konusu oldu. Bundan dolayı bal üretimi epey düştü. Hakiki bal üretiminde bu sene yüzde 80 düşüş yaşandı. Kars'ta hakiki balda kovan ortalaması 20 kilogramdır. Bu yıl ortalamamız 3-4 kilograma kadar düştü" diye konuştu.

        • 111

          Organik bal üretimi yapan 63 yaşındaki Yavuz Mertcan da Kafkas arısının ürettiği organik balın çok kıymetli olduğunu ancak bu sene istenilen verimi alamadıklarını ifade etti.

        • 112

          Sezonun ilk ürünlerini almaya başladıklarını dile getiren Mertcan, "Kovanlarımızı açtığımızda arıların bal çerçevelerinin ancak yarısını doldurabildiğini gördük" dedi.

        • 113

          Bal veriminin bu yıl çok düşük olduğunu anlatan Mertcan, şöyle konuştu:

        • 114

          "Ben yaklaşık 35 yıldır Kafkas ırkı arılarla organik bal üretimi işi yapıyorum, böyle kısır bir sene ilk defa gördüm. Bu sene yaz mevsimi yağmur yağmamasından dolayı çok kurak geçti. Tam bal akımı dönemi başladığında doğadaki bal kapasitesi düştü. Çünkü floramız kuruduğu için arılar bal yapamadı. Geçen senelere göre bal verimi çok düştü. Bu şekilde sezonu kapatmış olduk önümüzdeki yıllara bakacağız."

        • 115

          Bal üreticisi İsmail Küçük ise bitki çeşitliliği olarak zengin ve flora bakımından da kaliteli bir coğrafyada bulunduklarını belirterek, "Bu sene Allahın takdiri böyle oldu.Yağmur yağmadığından çiçeklerdeki nektar kurudu, arılar bal yapamadı. Bal çerçevelerinin yarısı dolu yarısı boş çıktı. Büyük emek vererek bu işi yapıyoruz ancak bu sene karşılığını alamadık" dedi.

        • 116

          Küçük, organik balın petek halinde 125 lira, süzme olarak da kilogramının 100 liradan satışa sunulduğunu kaydetti.

        • 117
        • 118

          YÜZDE 95'İ ORGANİK OLAN BALDAN YILDA 3 TON SATILIYOR

        • 119

          Gevaş ilçesinde yaşayan 8 çocuk annesi Canbey, Van Gölü kıyısında özenle yetiştirdiği arılardan elde ettiği balı, başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerine göndererek ailesinin geçimini sağlıyor. Mesleğe başlamasında kendisine destek olan eşiyle bitki florasının geniş olduğu bölgede arıcılık yapan Canbey, yılda 3 ton bal satıyor.

        • 120

          "KAZANDIĞIM PARAYLA ÇOCUKLARIMI OKUTUYORUM"

          Canbey, arıcılık mesleğini geliştirmek için proje hazırlayarak TKDK'ya sunduğunu anlattı. Arıcılığı çok sevdiğini ve bir şey üretebilmenin mutluluğunu yaşadığını anlatan 8 çocuk annesi Canbey, oğullarından 2'sinin üniversite ve birinin lisede okuduğunu, okul masraflarını bal satarak karşıladığını belirtti.

        • 121

          Tüm varlığının beslediği arılar olduğunu kaydeden Canbey, şöyle konuştu:

        • 122

          "Çalışmayı çok seviyorum ve bu işi terk etmeyi düşünmüyorum. Eşim de bu konuda bana çok büyük destek veriyor. Allah TKDK'dan razı olsun. Projemizi kabul ederek bize destek verdiler. Kurduğum işten kazandığım parayla çocuklarımı okutuyorum. Onları geleceğe hazırlıyorum. Ben evde oturan diğer kadınlara da evlerinden çıkarak çalışma hayatına atılmalarını tavsiye ediyorum. Bu konuda devletimiz de çok büyük destekler veriyor. Onların da bu desteklerden yararlanarak kendi işlerini kurmalarını, üretim yapmalarını istiyorum."

        • 123

          "SİPARİŞ ÜZERİNE GÖNDERİYORUZ"

          Kaliteli bal ürettikleri için İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok ilden sipariş aldıklarını anlatan Canbey, "Ürettiğimiz balın yüzde 95'i organik. Bu nedenle taliplisi çok oluyor. Ürünleri ya kendimiz götürüp teslim ediyoruz ya da kargo ile gönderiyoruz. Eşimle birlikte götürüyoruz, hem gezmiş hem de siparişlerimizi teslim etmiş oluyoruz. 3 ton balı böyle dağıtıyoruz. Müşterilerimiz de bu durumdan memnun" ifadelerini kullandı.

        • 124

          "KADINLAR EVDE OTURMALI DÜŞÜNCESİNE KATILMIYORUM"

          Canbey'in eşi Necmettin Canbey de devletin eşine sağladığı imkanlar sayesinde üretim kapasitelerini artırdıklarını bildirdi. Canbey, zamanla arıcılığa ilgisi ve becerisi artan eşinin kendi işini kurmak için proje hazırlayarak TKDK'ya başvurduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

        • 125

          Devletimize çok teşekkür ediyoruz. İşimizden de memnunuz. Kimin iş kurma planı varsa ancak parası yoksa devletimiz ona yardımcı oluyor. Şu anda 230 petekte üretim yapıyoruz. TKDK bize çok büyük destek verdi. Devletimizin sağladığı diğer desteklerden de yararlanıyoruz. Bizim bölgemizde bazı insanlara, bayanların erkek işlerinde çalışması farklı geliyor ama ben böyle görmüyorum. Böyle fikirlere de karşıyım.

        • 126

          Çalışmada erkeklerle kadınlar arasında bir fark görmüyorum. Kadınlar da bu konuda çok başarılı. Evde oturan diğer kadınlara da kendi işlerini kurmalarını tavsiye ediyorum. Eşimle aynıyız, farkımız yok. Evde de arıcılıkta da tarlada da eşimle birlikte çalışıyoruz. Aramızda bir ayrım yok. En büyük destekçim eşim.

        • 127

          Çocuklarımız da okuldan kalan zamanlarında bize yardım ediyorlar. Eşim arıları çok seviyor ve sürekli onlarla ilgileniyor. Çocuklarımız büyüdü artık eşim de arılarına daha düşkün hale geldi. Onunla birlikte çalışmayı seviyorum.

        • 128

          ARI KOVANLARINA ULAŞIM İÇİN TELEFERİK SİSTEMİ KURDU

        • 129

          İlçeye bağlı Güneşli ve Arılı köylerinde arıcılık yapan Mustafa Gedik (53), arı kovanlarının bulunduğu bölgenin sarp arazi yapısına sahip olmasından dolayı ulaşımı kendi imkanlarıyla kurduğu sistemler sayesinde gerçekleştiriyor.

        • 130

          Arılarını yazın Arılı köyünde kışın ise Güneşli köyünde barındırdığını ifade eden Gedik yaptığı açıklamada, arılarını bıraktığı her iki köydeki arazilere araç yolu olmadığını ifade etti.

        • 131

          Arılı ve Güneşli köylerine ulaşmak amacıyla iki teleferik sistemi kurduğunu söyleyen Gedik, "Birisi 200 metre diğeri 30 metre uzunluğunda iki adet teleferik sistemi kurdum. Ayrıca Arılı köyüne de arı kovanlarına ulaşmak amacıyla yine 30 metre uzunluğunda 50 santimetre genişliğinde minyatür asma köprü yaptım" dedi.

        • 132

          Arhavi-Ortacalar karayolunun karşısında bulunan Güneşli köyünde kışın arılarını kışlattığını belirten Gedik, şöyle devam etti:

        • 133

          Arıları koyduğum araziye araç yolu olmadığı için mecburiyetten kurduğum teleferik sistemi ile ulaşım sağlıyorum. Arılarımı kışlattığım bölge olan Arılı köyünün yüksek olmasından dolayı çok kar yağıyor ve aynı zamanda yaban hayvanları arı kovanlarıma zarar veriyordu.

        • 134

          Çareyi rakımı az olan Güneşli köyündeki bölgede arazime koyarak buldum. İşe de yaradı. Hem arı kovanlarımın sonbahar ve kış bakımlarını burada kolayca yapabiliyorum hem de ulaşımı daha kolay sağlıyorum. Vadi içinde olduğu için hem sıcak oluyor hem de deniz ve yayla rüzgarı vurmadığı için arılarım daha sağlıklı ve verimli oluyor.

        • 135

          Gedik, 8 yıl önce kendi imkanlarıyla hayata geçirdiği teleferik sistemiyle yük de taşınabildiğini kaydetti. Teleferik sisteminin altından derenin geçtiğini ve özellikle bahar aylarında yağmur ve kar sularının erimesiyle birlikte debisinin yükseldiğini ifade eden Gedik, "Bahar aylarında derenin debisi çok yükseliyor. Su neredeyse teleferik sistemine değiyor. İşte bu zamanlarda teleferikten geçmek alışık olmama rağmen beni bile korkutuyor. Buradan geçmek yürek ve cesaret ister. Bu sistemi kullanmasak bu bölgede arıcılık yapamayız" diye konuştu.

        • 136

          KARAKOVAN BALI 150 LİRA İLE 300 LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR

          Bitlis'in Hizan ilçesinde yüksek rakımlı yaylalarda üretilen ve tadı, aroması ve kalitesiyle benzerlerinden ayrılan karakovan balında bu yıl yüksek verim bekleniyor. Kışın Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine göç eden Hizanlı ve diğer gezgin arıcılar, ilkbahar aylarında yerleşim birimlerinden uzaktaki ilçenin yaylalarına dönerek, içerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmayan karakovan balını üretiyor.

        • 137

          Türkiye'nin birçok bölgesinde arıcılar, aşırı sıcak ve nemli havadan olumsuz etkilenirken, Hizanlı arıcılar zengin floraya sahip ilçede 3 bin rakımlı yaylalarda ürettikleri karakovan balında yüksek verim hedefliyor. Hizan Bal Üreticileri Birliği Başkanı Seyithan Ekinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hizan yaylalarında bu yıl ürettikleri balın kalitesinin çok güzel olduğunu ve geçen yıllara göre daha iyi verim beklediklerini söyledi.

        • 138

          Bu yıl İstanbul'da düzenlenen, "Kovandan Sofraya Kongresi"ndeki yarışmada karakovan balının dünya birincisi seçildiğini anımsatan Ekinci, şöyle konuştu:

        • 139

          "Bitlis balı denildiğinde akla ilk Hizan gelir. Çünkü karakovanın merkezi Hizan'dır. Buranın yaylalarında halen yeni yeni açan çiçekler var. Tütsü, süt otu ve geven gibi bitkiler bazı yerlerde yeni açtığı için arılar oldukça polen alıyor. Arıcılarımız sürekli çiçekleri takip ediyor. Çiçekler nerede açarsa arıcılarımız oradalar. Karakovan balında geçen sene 840 ton olan rekoltenin bu yol bin 200 ton olması bekleniyor. Yaklaşık 70 bin karakovanda bal hasadı yapılacak. Bu yıl yaylalarda havalar serin geçtiği için balın akışı katıdır. Su ve nem oranı oldukça az. Su ve nem oranı az olduğunda bal kaliteli olur."

        • 140

          Ekinci, karakovan balının yüzde yüz doğal olduğunu, içerisinde şeker ve glikoz gibi katkı maddeleri bulunmadığını bildirdi. Ege Üniversitesinde her yıl bal analizi yaptırdıklarını, analizlerde polen ve protein değerlerinin yüksek çıktığını vurgulayan Ekinci, karakovan balıyla düzenlenen tüm bal yarışmalarına katılacaklarını ifade etti.

        • 141

          "SON YILLARIN EN KALİTELİ BALINI BEKLİYORUZ"

          Bal üreticilerinden Çetin Sönmez ise bu yıl son yılların en kaliteli balını beklediklerini söyledi. İlkbaharda Gayda bölgesinde çiçeklerin erken açtığını ve bu nedenle kovanları ilk önce oraya bıraktıklarını anlatan Sönmez, şunları kaydetti:

        • 142

          "Orada çiçekler tükendikten sonra yaylalara çıkmaya başlıyoruz. Yaylalar serin olduğu için burada hasat yapıyoruz. Süzme bal hasadına başladığım halde dışarıdan aşırı şekilde polen geliyor. Çiçek çeşitleri devam ediyor. 10 gün sonra kasnak balının hasadını, havalar iyice soğuduktan sonra da karakovan hasadını yapacağım. Hava soğuduğunda bal akımı duracak. Bal sertleşecek ve petek kırılmaz duruma gelecek. O balı yediğimizde ağızda mum kalmaz. Yani mum yok denecek kadar az."

        • 143

          Bu arada karakovan balının kilogramının 150 ila 300 liradan satıldığı belirtildi.

        • 144

          HAYIT BALI MARKALAŞMA YOLUNDA İLERLİYOR

          Yapılacak olan çalışmalarla hayıt balının karakteristik özelliklerini ortaya çıkaracak olan kooperatif, böylelikle Aydın'da yıllık 6 tonluk üretimi yapılan hayıt balını marka haline getirmeyi hedefliyor.

        • 145

          Aydın'a özgü hayıt balının kendine özgü tadı olduğunu belirten Kooperatif Başkanı Ayhan Özdemir, şu açıklamalarda bulundu:

        • 146

          "Yapacağımız çalışmalarla karakteristik özelliklerini ortaya çıkaracağımız hayıt balının tüketimini ve fiyatını arttırmak istiyoruz. Vatandaşlar bu balın özelliğini bilerek alıp tüketecek. Bu bal değerlenince arıcılarımız da daha fazla üretmeye başlayacak. Arıcılarımızdan topladığımız hayıt balını kooperatif olarak toplayıp kavanozlarda vatandaşlarımıza satışa sunacağız"

        • 147

          Hayıt balının Aydın arıcısı için çok değerli olduğunu ifade eden Özdemir, sözlerine şöyle devam etti:

        • 148

          "Hayıt balını Türkiye'de ön plana çıkaracağız. Diğer illere özgü çeşitli ballar var. Bizde Aydın'ın hayıt balını, marka haline getireceğiz. Bu balla satış rekoru kıracağımızı düşünüyoruz"

        • 149

          ADIYAMAN GEVENDER BALI MARKALAŞIYOR

          Adıyaman'da üretilen ve "Adıyaman Altın Geven Balı" adıyla coğrafi işaret tescili yapılan balın marka olması için çalışmalar yürütülüyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan yaptığı açıklamada, Adıyaman'ın zengin bir floraya sahip olduğunu, bunun da üretilen balın kalitesine yansıdığını belirtti.

        • 150

          Bölgede üretilen balın prolin değerinin çok yüksek olduğunu, içerisinde de sakkaroz bulunmadığını vurgulayan Alan, Türkiye'deki marka ballardan çok daha kaliteli üretim yaptıklarını kaydetti. Alan, il genelinde 75 bin kovanda bal üretildiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

        • 151

          "Yörede 97 arıcımız organik bal ile uğraşıyor. Bunların 3 bin 810 kovanı var. Bu yıl bal veriminde çok ciddi artış mevcut. Yaklaşık 50 ton civarında da organik bal elde edeceğiz. Bu 'şifalı' dediğimiz, hiçbir ilaç kalıntısı olmayan baldır"

        • 152

          Adıyaman Arıcılar Birliğinin "Adıyaman Altın Geven Balı" adıyla coğrafi işaret belgesi aldığını anımsatan Alan, sözlerine şöyle devam etti:

        • 153

          "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kırsal Yatırım Destekleme Programı kapsamında bal işleme ve paketleme tesisi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve İpek Yolu Kalkınma Ajansı da kek, petek ve kovan üretim merkezi kurdu. Adıyaman'ın balına güveniyoruz. Adıyaman Altın Geven Balı bundan sonra kalitesiyle Türkiye'de marka olacaktır."

        • 154

          BAL VERİMİ 8 KİLOGRAMDAN 15 KİLOGRAMA YÜKSELDİ

          Adıyaman'ın kuzey ilçelerinden Gerger, Sincik ve Çelikhan'da ciddi bal üretimi yapıldığını aktaran Alan, floranın bu bölgelerde çok daha zengin olduğunu ifade etti. Alan, geçen hafta Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun, Adıyaman ziyaretinde "Beş bal ormanı kurma sözü" vermesiyle arıcıların adeta bayram ettiğini anlatan Alan, bundan sonraki süreçte Adıyaman'da arı kovanı dağıtmaya devam edeceklerini bildirdi.

        • 155

          Kentte yürütülen çalışmalarla arıcılığın ciddi anlamda gelişim göstereceğini vurgulayan Alan, şöyle devam etti:

        • 156

          Arıcılarımızın gelir seviyesini artırmak için organik arıcılığa ciddi önem veriyoruz. Son yıllarda GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve İpek Yolu Kalkınma Ajansı ile yaptığımız projelerle, cefakar arıcılarımız artık karanlıkta kalmıyor. Onlara taşınabilir konteynerler veriyoruz, güneş enerji sistemleri kuruyoruz. Bununla birlikte arıcılarımız yaylaya çıktıklarında hem cep telefonlarını şarj ediyor hem de hasat zamanı makinelerini güneş enerjisinden elde edilen elektrikle çalıştırabiliyor.

        • 157

          Son zamanlarda geliştirdiğimiz projelerle arı otunun ekimini teşvik ediyoruz. Bu sayede arıcılık ilimizde hızla gelişiyor. Bu yıl rekoltede de çok ciddi artış söz konusu. Geçmiş yıllarda kovan başına 8 kilogram civarında olan bal verimi, bu yıl 15 kilograma yükseldi. Arıcılarımızın yüzü gülmeye başladı. İnşallah bundan sonra verimimiz daha da artmaya devam edecek.

        • 158

          ANTALYA TOROS DAĞLARI'NDA YETİŞEN ORGANİK BAL HASADI YAPILDI

          Antalya'nın Toros Dağları'nda organik elde edilen ve tescillenmesi için patent çalışmaları devam eden Akseki balındaki rekolte, üreticinin yüzünü güldürdü.

        • 159

          Akseki ilçesinde bin 250-2 bin metre yükseklikteki yaylalarda üretilen balın hasadına başlandı. Torosların güney yamacına kurulu ilçenin Çimi, Göktepe, Bademli, Çataloluk, Geyran gibi yaylalarında üretilen balın rekoltesi bu yıl üreticiyi sevindirdi.

        • 160

          Geçen iki yıl iklimsel nedenlerden dolayı rekoltenin az olduğu Akseki'de, bu yıl yaklaşık 5 bin kovandan yaklaşık 50 ton bal üretimi bekleniyor. Tırmanılarak çıkılan yaylalarda kovanlardan çıkarılan balın süzmesi 150, kara kovanı ise 200 liradan satışa sunuldu.

        • 161

          Akseki Belediye Başkanı Mustafa İsmet Uysal yaptığı açıklamada, Akseki balının bir marka olduğunu, özellikle Çimi yaylası balının çok tercih edildiğini söyledi.

        • 162

          İlçedeki Toros Dağlarında üretilen bala talebin fazla olduğunu ifade eden Uysal, şöyle devam etti:

        • 163

          "Akseki balının tescillenmesi için patent çalışmalarımız var. Akseki balı doğal ve organiktir. Torosların endemik ve özel çiçeklerin içerisinde üretildiği için aroması çok özeldir. Arılar bin bir çeşit çiçekten bal alıyor. Akseki balı kovanından çıkmadan satılıyor. Yol üzerinde satılan 'Akseki balı' diye satılanlar bal değildir. Çünkü Akseki balı yol kenarına çıkmaz. Müşterileri her zaman hazırdır"

        • 164

          "ARILARA BEBEK GİBİ BAKIYORUZ"

          Bölgede çocukluğundan bu yana arıcılık yapan 59 yaşındaki Ahmet Arıcı, 2 bin rakımlı Çimi yaylasında, arıların balı bin bir çeşit çiçekten yaptığını anlattı.

        • 165

          Bu yıl balın rekoltesinin yüksek, kalitesinin de daha iyi olduğunu belirten Arıcı, "Kara kovanlarımızdan bal hasadı yapıyoruz. Ballarımız hastalar için şifadır" dedi.

        • 166

          Arıcılığın zahmetli bir iş olduğunu aktaran Arıcı, sözlerine şöyle devam etti:

        • 167

          "Çektiğimiz emeğe değiyor. Eşim, ağabeyim ailece atalarımızdan devraldığımız arıcılığı sürdürüyoruz. Arılara bebek gibi özenle bakıyoruz. Bizim ballarımızı özellikle hasta olan kişiler alıyor. Biz bunu hastalara gönderirken sanki biz hastaları iyileştirmiş gibi mutlu oluyoruz. Bizim bu bölgenin balları hakiki organik baldır"

        • 168

          Arıcı, geçen yıldan daha fazla sipariş aldıklarını, ellerindeki mevcut balı bitirmek üzere olduklarını kaydetti.

        • 169

          Mevlüt Arıcı ise bal veriminin çok iyi olduğunu, rekoltenin üreticinin yüzünü güldürdüğünü söyledi. Bala talebin fazla olduğuna dikkati çeken Arıcı, "Her yıl böyle verim olmaz. Arıcılar her zaman umutla yaşar. 7-8 yılda böyle iyi hasat olur. Bu yıl bir kovandan ortalama 9-10 kilo arasında bal alacağız." ifadelerini kullandı.

        • 170
        • 171
        • 172
        • 173

          CAM KAVANOZDA VE KÜTÜKTE BAL ÜRETİYOR

          Kayserili bal üreticilerinin cam kavanoz ve kütük içinde ürettikleri ballar görenleri hayrete düşürüyor.

        • 174

          Bal hasadının başladığı Kayseri'de, iki bal üreticisi diğer üreticilerden farklı olarak cam kavanoz ve kütük içinde kara kovan balı üretti.

        • 175

          Cam kavanoz ve kütük içinde üretilen ballar görenleri hayrete düşürürken, Pınarbaşı ilçesindeki bal üreticisi Aslan Candan, "Daha önceden sepet içinde de bal üretilirdi. Cam kavanozda olur mu diye düşündüm ve denemeye karar verdim. Çok da güzel bir üretim oldu" diye konuştu.

        • 176

          Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Bozdağ ise Kayseri'de Arıcılık Kayıt Sistemi ve Arıcılar Birliği'ne 600 kayıtlı üretici olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

        • 177

          Bu yıl Kayseri'nin bütün ilçelerindeki zengin florayla birlikte mevsimsel şartlarında uygun geçmesi dolayısı ile 2017 yılı önceki yıllara nazaran bal hasadı ve arı ürünleri veriminin oldukça yüksek olduğu görülmüştür.

        • 178

          Yapmış olduğumuz izlenimler sonucu bu durum bütün arıcılarımızı mutlu etmektedir. Önceki yıllarda yaşanılan hastalık ve iklim şartlarındaki olumsuzluklar bu yıl yaşanmadı, tüm üreticilerin edindikleri verimin bol kazançlara dönüşmesini diliyorum.

        • 179

          Üreticilerimiz arasında sadece hobi için değil de bu işi meslek edinmiş genç arıcılarımız var. Çabalarını takdir ediyor ve kendilerini yetkilerim doğrultusunda destekliyorum.

        • 180

          KİLOGRAMI 11 TL'DEN SATILIYOR

          Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şakir Ada yaptığı açıklamada, arıcılığın en iyi dönemini geçirdiğini ve 2017 yılının ayçiçek balı için çok verimli bir sene olduğunu söyledi.

        • 181

          Ayçiçek balının Türkiye'de en fazla üretimi yapılan çiçek balı olduğunu vurgulayan Ada, çam balından sonra en çok ihracatı yapılan balın ayçiçek balı olduğunu ifade etti.

        • 182

          Ada, ayçiçek balında sağım işleminin tamamlanma aşamasına geldiğini ve beklentinin yüksek olduğunu belirterek şunları kaydetti:

        • 183

          Ayçiçek balında verim geçen yıllara göre ok çok iyi. Bal üreticileri memnun. Ben 25 yıldır Tekirdağ'dayım ilk defa bu kadar verimli bir yıl yaşıyoruz. Mevsimin güzel gitmesi nedeniyle kış ölümlerinden kaynaklanan açık kapandı. Bal verimlerimiz çok iyi.

        • 184

          1 kovandan 1 teneke, 2 kovandan bir teneke bal alanlar da var. Son zamanlardaki yağışların verime çok büyük katkısı oldu. Yağışlar zamanında oldu. Bu yıl arılarda durum çok iyi.

        • 185

          Ayçiçeği balının teneke fiyatı 260-275 lira arasında. Kilogramı 10-11 lira arasında gidiyor. Bu yıl son 20 yılın en iyi fiyatlarını gördük. Geçen sene ayçiçeği balının teneke fiyatı 200 liraydı.

        • 186

          "PETEKLER DOLDU"

          Arıcı Mehmet Babacık, arıcılığı uzun yıllardan beri yaptığını ve bu sene bal sağımında beklentinin yüksek olduğunu anlattı.

        • 187

          Babacık, arıcıların peteklerinin dolduğunu belirterek, "Benim 300 kovanım var. İki kovandan 1 teneke bal alan arkadaşlarımız da var. Eskiden 6 kovandan 1 teneke bal alırken şu anda 2 kovan bir teneke bal veriyor" dedi.

        • 188

          KAFKAS ARISI YILDA 700 TON BAL ELDE EDİYOR

          Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, dünya arıcılığı için çok önemli yeri olan Kafkas arısını korumak için çalışma yaptıklarını söyledi. Kafkas arı ırkının Türkiye'de sadece Ardahan ve Artvin'de bulunduğunu anlatan Evliyaoğlu, şöyle konuştu:

        • 189

          Ardahan'ın Posof ilçesi bu ırk arı açısından tamamen izole bölge. Yani buraya hiçbir yerden arıcı giremiyor. Ardahanlı arıcılar kışın Artvin'e, Artvin'deki aracılar ise yazın Ardahan'a gelebiliyor. Ancak Posof ilçesinde bu geçerli değil. Posof ilçemiz bu özelliğinden dolayı şu an bakanlık sertifikalı 8 üretici ana arı üretiyor.

        • 190

          Bölgenin iklim şartlarına dayanıklı olmasından dolayı kışın 2 bin 100 rakımda kışlatılan arılarda gayet fazla verim aldık. Kışın dışarıda kışlatılan arının bal veriminin içerideki arıdan daha fazla olduğunu fark ettik, sıfırın altında 40 derecede kışlatılan arıdan daha iyi bal alındı.

        • 191

          "KAFKAS ARISI, UZUN DİLİYLE ÇİÇEĞİN EN DERİNİNDEN NEKTAR ALABİLİYOR"

        • 192

          Kafkas arısının uzun dilinin bala kalite kattığını vurgulayan Evliyaoğlu, "Kafkas arısı, 7,4 milimetre uzunluktaki diliyle çiçekteki nektarı en derinden alabiliyor. Kafkas arısının bu özelliği diğer arılarda olmaz. Bu dil ile elde edilen bal, iki üç ay sonra katılaşır. Bu da balın gerçek bal olduğunu gösterir. Balın katılaşması gerçek çiçek balı olduğunun göstergesidir" ifadelerini kullandı.

        • 193

          Arıcılık yapan İzzet Aslan da Kafkas arılarını alıp Artvin'den Ardahan'ın yüksek kesimlerine geldiğini söyledi. Bu bölgede yapılan bala yoğun talep olduğunu anlatan Aslan, şunları söyledi:

        • 194

          "Kafkas arısının balı çok meşhur. Arımız, Ardahan'ın bu yüksek tepelerinde güzel bal yapıyor. Melez arıdan burada randıman alamazsınız. Allah'a şükür memnunuz, balımızı, oğulumuzu alıyoruz. Kafkas arısı soğuğa dayanan bir arıdır, yağmurda, soğukta çalışır. Bu yüzden dağlık alanlarda, yüksek kesimlerde çok elverişli oluyor. Arı yükseklerdeki çiçeklerle bal yapıyor"

        • 195

          Aslan, Artvin'den Ardahan'a mayıs ayında gelip dünyanın en güzel ballarından birini üretip eylülde geri döndüklerini belirtti.

        • 196

          ARICILIKTA İKİ AY ÇALIŞARAK 100 BİN TL KAZANMAK MÜMKÜN

          Belli bir altyapı eğitimi ve elde edilecek olan tecrübe sonrası yapılabilen arıcılık, istikrarlı bir şekilde bu işe yönelenlere ciddi kazançlar sağlıyor. Arıcılık yapan vatandaşlar, yaz aylarında çalışıp kış aylarında ise bal satışı yaparak geçimini sağlıyorlar. Bu işi profesyonel olarak yapanlar ise 200 arı ile yılda 100 bin liraya kadar kazanç elde edebiliyor.

        • 197

          6 yaşından itibaren arıcılık mesleğinin içinde olan, bugün ise bir işletmede bu meslekle alakalı araç gereç satışı yapan Faruk Çengel, arıcılıktan verim alabilmek için özel bir yere ihtiyaç olmadığını belirterek, disiplinli bir çalışmanın vatandaşlara büyük kazançlar sağladığını ifade etti. Her işte olduğu gibi arıcılığın da belli zorlukları olduğunu vurgulayan Çengel, şu açıklamalarda bulundu:

        • 198

          "Burada asıl mesele altyapı. Altyapıyı bildikten sonra gerisi mantığa kalıyor. Arının kovanını ev olarak düşünürsek, kendimize istediğimiz her şeyi arı için de düşünürsek gerisi kolay. Bize danışanlara elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz. Eskişehir'de arıcılar dayanışma içinde, gücenme ve kıskanma yok. Bilgi paylaşımı çok sağlam. Bu işe ciddi şekilde yönelen birisinin yılda 2 aylık bir çalışma ile neredeyse bir doktor kadar kazanç sağlaması mümkün"

        • 199

          "ARICILIKTAN HERKES KAZANÇ SAĞLAYABİLİR"

          Arıcılığa yaklaşık 700 liralık bir araç gereç takımı ile başlanabileceğini belirten Faruk Çengel, meslek hakkındaki detayları şu ifadelerle dile getirdi:

        • 200

          "Arıcılıkta en önemli konulardan birisi arıyı yönlendirebilmek. Bu da bir tecrübe süreci demek. Arıcılıktan herkes kazanç sağlayabilir. İşi bileni zengin de edebilir, acemice davranana zarar da ettirebilir. Bu işe hiç başlamamışlar için, kış günlerinde İlçe Tarım Müdürlüğünden, Eskişehir Arıcılar Birliğinden, İş-Kurdan kurslar veriliyor. Bir aylık bir kurs ve ücretsiz. Herkes gidebiliyor. Bu, işin teorik kısmı. Onun haricinde bize gelen meraklılara zaten 'Kovanlarınızın, arılarınızın videosunu çekin fotoğrafını çekin biz size yardımcı olalım' diyoruz. Söylemek istediğimiz; bu iş yapılsın mı, evet yapılsın. Arıcılık, ciddi olarak bu işi yapanı ihya eder"

        • 201

          MUŞ'TA ARICI KADINLARA ÖNCELİK TANINIYOR

          Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndan (TKDK) son 4 yılda 21 arıcılık projesine destek alındığını söyleyen Muş Arıcılar Birlik Başkanı Aydın Bağlam, son yıllarda kentte yerli arıcılığın geliştiğini ve arıcı sayısında önemli artış olduğunu bildirdi.

        • 202

          Arıcılık yapanlara proje destekli olarak 480 kovan, güneş enerji sistemi, sırt teknesi, arıcı barınağının verildiğini belirten Aydın Bağlam, kadın girişimcilere maliyeti 96 bin lira olan arıcılık malzemesinin 60 bin lirasını hibe olarak destek verdiklerini söyledi.

        • 203

          Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Muş İl Koordinatörü Beytullah Uygur, Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı´nın Kırsal Kalkınma bileşeni olan IPART 2'nin ilk çağrısında alınan proje sayısının 116 olduğunu vurguladı.

        • 204

          Alınan projelerden 22'sinin kabul edildiğini belirten Uygur, bunlardan 7'sinin arıcılık projesi olduğunu aktardı. Projelerde yapılan incelemede kriterler, kovanların kurulacağı bölge gibi yapılan puanlamada kadın girişimciler artı 10 puan fazladan verildiğini bildiren Beytullah Uygur, kadın girişimcilere arıcılık yapmalarında öncelik verildiğini ifade etti.

        • 205

          Kadın arıcılardan Derecik köyünde yaşayan evli ve 3 çocuk annesi Sevgül Bozkurt, "Köyümüz dağlık ve ormanlık alanda. Bu yüzden arıcılık yapan çok. Devlet hibe desteği ile bu yıl arıcılığa başlayacağım. Kadınların evde oturma yerine iş hayatına atılmaları gerekiyor" diye konuştu.

        • 206

          AFYONKARAHİSAR POLENİNE AVRUPA İLGİSİ

          Yazın uygun iklim koşulları ve bölgenin bitki çeşitliğinden faydalanmak üzere Afyonkarahisar'ı tercih eden aracılar, bal üretiminin yanı sıra insan sağlığına birçok faydasından dolayı tercih edilen polen üretimine de ağırlık veriyor.

        • 207

          Polenler, Sinanpaşa ilçesine bağlı Taşoluk beldesinde kurulan tesiste işlenerek Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

        • 208

          Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haziran, temmuz ve ağustos ayında polen üretimi için çok sayıda şehirden gezgin arıcıların kente geldiğini söyledi.

        • 209

          Afyonkarahisar’ın polen üretiminde Türkiye'de ilk sıralarda yer aldığını belirten Arap, şöyle devam etti:

        • 210

          "Aydın, Muğla ve Manisa başta olmak üzere birçok ilden çok sayıda gezgin arıcı, polen üretimi için Afyonkarahisar'ı tercih ediyor. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında yaklaşık 40 ton polen üretiliyor. Polenüretiminin bu kadar yüksek olmasının sebebi, ilimizdeki haşhaş, kekik, tavşanak, sığırkuyruğu ve kuşburnu bitkilerinin yoğun şekilde bulunmasıdır. Burada üretilen polenin büyük çoğunluğu Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor."

        • 211

          Taşoluk Polen İşletmesi sahibi Ahmet Akdi de yaklaşık 3 yıldır arı poleni işlediklerini ifade etti.

        • 212

          Bölgenin polen üretimi konusunda birçok avantaja sahip olduğunu vurgulayan Akdi, "Afyonkarahisar polen üretiminde Türkiye’de ilk üçte yer alıyor. Geçen yıl bölgedeki arıcılarımızdan 20 tonun üzerinde polenalarak işledik. Bu yıl zirvedeyiz. Bölgemiz mayıs ve haziran aylarında güzel yağış aldı. 40 ton civarında üretim gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz." diye konuştu.

        • 213

          Akdi, Afyonkarahisar poleninin patentini alarak markalaştıklarını, işlenmiş ürünlerin iç piyasaya ilaveten yurt dışında İspanya, Fransa, Belçika ve Almanya’ya gönderildiğini aktardı.

        • 214

          Arı poleninin yaş ve kuru tüketilebildiğine değinen Akdi, "Balla, kaymakla veya olduğu gibi tüketilebilir. Arıcılar, işletmemize yaş ve kuru olarak polenlerini getiriyor. Aldığımız polenleri soğuk hava deposunda tutuyoruz. Yurt dışına şu ana kadar 20 ton yaş polen gönderdik, 20 ton daha göndermeyi planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

        • 215

          Muğla'dan gelen arıcı Talat Keskin de polen üretiminin bala göre daha karlı olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

        • 216

          "Her kovandan iki günde bir 200-250 gram polen alıyoruz. Mayıs-temmuz döneminde yaklaşık bir buçuk ton polen ürettik. Kazancımız çok iyi. Daha önce polenin pazarlanmasında sıkıntı çekiyorduk. Fakat üç yıldır Afyonkarahisar'da bu konuda hiç sorun yaşamadık. Taşoluk'ta kurulan polen işleme tesisi bizi ihya ediyor. Bölgedeki bütün arkadaşlarımızın polenleri iyi fiyata alınıyor. Bu işletme olduğu sürece her yıl polenüretimi için buraya gelmeye devam ederiz."

        • 217

          'KRALİÇE'Yİ BÖYLE YETİŞTİRİYORLAR

          Öte yandan, TEMA Vakfı öncülüğünde Kafkas Irkı Ana Arı Üretimi Projesi'ne 2000 yılında başvurduğu kursu başarıyla tamamlayarak 2001'den itibaren ana arı yetiştiriciliği yaptığını anlatan 48 yaşındaki Melahat Gülbin, "Daha önce hayvancılık yapıyordum.Eşim mevsimlik işçi, gelirimiz çok fazla olmuyordu. Arıcılıkla uğraştığımdan beri kazancım arttı" ifadelerini kullandı.

        • 218

          Arıların bakımlarıyla her gün ilgilendiğini ifade eden Gülbin, "Ana arı yetiştirmek için günlük larva transferi yapıyoruz.

        • 219

          Larvadan sonra gözle yumurta atıp atmadığını kontrol ediyoruz. Satışa hazır olan ana arıyı işaretliyoruz. Yeni doğan ana arıyı ayrı işaretliyoruz.

        • 220

          İnsan severek yapınca her işten zevk alıyor. Yörede arıcılık ciddi bir gelir kaynağı oldu. Eskiden köy halkı bir araya geldiğinde hayvancılık konuşulurdu, şimdilerde ana arı üretimi konuşuluyor.

        • 221

          Türkiye'nin birçok bölgesine, çevre köylere ana arı gönderiyoruz. Saf Kafkas arısı sadece bu bölgede var. Çok değerli arılar, üretilen bal, diğer arıların neredeyse iki katı daha verimli ve kaliteli" şeklinde konuştu.

        • 222

          Üniversiteyi bitirince annesi gibi arıcılık yapmaya karar verdiğini belirten 27 yaşındaki Filiz Gülbin ise şunları söyledi:

        • 223

          "Anneme yardım ederken `Ben de arıcılık yapabilirim diye düşündüm. Yaklaşık iki yıl arıcılık yaptıktan sonra TEMA'nın köyümüzde kurduğu ana arı üretim merkezinde tarımsal laboratuvarında suni tohumlamadan sorumlu olarak çalışıyorum.

        • 224

          Laboratuvar ortamında mikroskopla yapay tohumlama yapıyorum. Arıcılık sadece erkeklerin yapabileceği iş olmaktan çıktı. Kadın elinin arıcılığa daha yatkın olduğunu söyleyebilirim. Birçok kadın, annem ve benim gibi aile bütçesine katkı sağlayabilir" diye konuştu.

        • 225

          SICAK HAVA ARICILARI DA VURDU

          Öte yandan, Türkiye'de yüksek rakım ve zengin florasıyla bal üretiminde önemli yere sahip Kars ile çevre illerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkması, çiçeklerin kurumasına ve arıların yeterince bal yapamamasına neden oldu.

        • 226

          Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş yaptığı açıklamada, bir süredir Türkiye genelince kavurucu sıcakların etkili olduğunu belirterek, sıcaklık dolayısıyla oluşan kuraklığın en çok arıcılık sektörünü etkilediğini söyledi.

        • 227

          Sıcaklığın etkisiyle çiçeklerin kuruduğunu anlatan Ertaş, "Arılar balı çiçeğin nektarından alır, sıcaklık dolayısıyla o öz nektar suyu kurudu. Diğer hayvanlar kuru otlarla da idare edebilir ancak arılar öyle değil. Arılar çiçeklerin içindeki öz suyu getirip kovana boşaltıyor ve kovan içerisinde onu olgunlaştırarak bal kıvamına getirir. Dolayısıyla sıcak havalardan ilk etkilenen arı oluyor" dedi.

        • 228

          Ertaş, yörede kışın yaşanan soğuk havanın yazın da sıcak havanın arı üreticilerini zor durumda bıraktığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

        • 229

          "Bölgede, mayıs ayının sonundan itibaren güney yönden sıcak rüzgarlar etkili oldu. Bu rüzgarlar bitkilerin içerisinde barındırdığı öz suyu kuruttu ve bir süre sonra da bitkiler kurumaya başladı, haliyle bu durumdan da arılar çok etkilendi. Bal hasadı olacağı dönemde arıcılar çok kötü bir sezon geçirdi. Kış çok sert geçtiği için bu yıl yöremizde kışın da yüzde 70'lere varan bir arı kaybı vardı. Tüm Türkiye'de bir arı kaybı yaşandı. Bunun üstüne bir de kuraklık gelince arıcı tamamen perişan oldu, arıcılık sektörü şu anda çok kötü durumda"

        • 230

          "YÜZDE 80 BİR DÜŞÜŞ YAŞANDI"

          Geçen yıla göre Doğu Anadolu'da bal üretiminin aşırı düştüğüne işaret eden Ertaş, "Bölgemizde her kovanın ortalama rekoltesi 17-18 kilogramdır ancak bu sene kovanda 2-3 kilo ya olur ya olmaz. Sıcaklıklar yüzünden rekoltede bu yıl yüzde 80 düşüş yaşandı, geriye kalan üretim miktarı da arıların masrafını bile çıkartmıyor. Üreticilerimize, arıların yavrulaması için bir süre yemleme yapmalarını öneriyoruz" dedi.

        • 231

          Kars'ın Sarıkamış ilçesinde 20 yıldır arıcılık yapan 44 yaşındaki İsmail Küçük de son günlerdeki aşırı kuraklığın ilçedeki bal üretimini düşürdüğünü söyledi.

        • 232

          Küçük, yağış olmaması ve kuraklık sebebiyle doğadaki çiçeklerin kuruması yüzünden arıların bal yapamadığını dile getirerek, "Yağmur olmayınca bal da olmuyor, yağmur olunca da bal geliyor diyorum. Her damlayı bir bal görüyorum, şu anda bal rekoltesi düşük" dedi.

        • 233

          ÜRETİCİLER YAĞMURU DÖRT GÖZLE BEKLİYOR

          Sıcak hava nedeniyle arıların bal yapımının geçen yıla göre düştüğünü vurgulayan Küçük, "Arı bal yapması için çiçeklere günde en az 5 sefer yapması lazım ama şimdi 2 ya da 3 sefer yapıyor. Bal rekoltesi geçen seneye göre şu anda çok düşük. Arıcı arkadaşlarla istişare yapıyoruz, hepsi yağmur bekliyor. İnşallah kısa sürede yağmur bereket getirir" diye konuştu.

        • 234

          Kars'ın Selim ilçesine bağlı Karahamza köyünde 80 kovan arı ile organik bal üretimi yapan Hikmet Yılmaz da "İlkbaharda bol yağmur yağdı ama havalar çok soğuk gittiği için çiçekler, otlar gelişmedi. Şimdi de aşırı sıcaktan dolayı otlar ve çiçekler kuruyunca rekolte düştü, eğer yağmur yağmazsa daha da düşebilir. Yani bu sene bal üretimi pek iyi görünmüyor, yağmur bekliyoruz" ifadesini kullandı.

        • 235

          ARI KOVANININ ŞEKLİNİ DEĞİŞTİRİNCE ÜRETİM İKİ KATINA ÇIKTI

          Kars Sarıkamış İnönü Mahallesi'nde yaşayan ve kendisine ait odunlukta yeni kovan projesini hayata geçiren 44 yaşındaki İsmail Küçük, sadece organik ve şekersiz kara kovan bal üretimi yapıyor.

        • 236

          Sarıçam ağaçlarından deneme olarak geçen yıl kovan yapan Küçük, başarılı olunca bu yıl tek katlı yatay olarak dizayn ettiği kovanlarının sayısını artırarak bal üretimini sürdürdü.

        • 237

          İlçede 20 yıldır bal üreticiliği yapan Küçük, arıcılığın dededen gelen bir meslek olduğunu söyledi. Uzun yıllardan beri arıcılıkla uğraştığını ifade eden Küçük, arıdan daha fazla verim alabilmek için uzun araştırmalar sonucu kovan şeklini ve tipini değiştirdiğini kaydetti. Küçük, yalnızca organik, şekersiz ve kara kovan bal üretimi yaptığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

        • 238

          Normal fenni kovanlarda bu bölgede bir arıdan en fazla alacağın bal 20-25 kilodur. Ben de bu verimi artırmak için böyle uzunlamasına kovan yapmayı düşündüm. Bunun randımanı diğer fenni kovanlara göre çok çok yüksek çıktı ve yüzde 100'ün üzerinde bal randımanı aldık.

        • 239

          Bir de bunu normal bal olarak değil organik yani kara kovan balı olarak aldık. Mesela iki katlı fenni bir kovandan bir oğul aldığın zaman o kovandan alacağın bal 10 ya da en fazla 15 kilo. Biz bu kovandan 3 oğul aldık ve 15 çerçeve de bal aldık. Bu da 3 kilodan 40-45 kilo bal eder.

        • 240

          Yatay kovanlarda arıların yorulmadan bal üretimi yaptığına dikkati çeken Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü:

        • 241

          Bu yatay kovanda arılar yürüyüp iş yapıyor ama katlı olduğu zaman arı yukarı çıkıp aşağı iniyor. Böyle olduğunda hem zaman kaybı olduğu hem de arı yorulduğu için performansı düşüyor. Katlı kovanda ki bir arı eğer 3 sefer yapıyorsa bu kovanda 5 sefer yapıyor.

        • 242

          Çünkü zaman kaybı yok. Bal veriminin yüksek olması bundan da kaynaklanıyor. İki katlı kovanda 20 çerçeve var, bu kovanda ise 24 çerçeve bulunuyor. Bu kovanı ister tek kovan olarak kullanırsınız ister ortadan böler iki kovan olarak kullanırsınız.

        • 243

          İsmail Bey, atadan, dededen arıcılığın içerisinde ve yıllardır tecrübeleriyle bu işi yapıyor. Kendi ürettiği tek katlı uzun kovanın yapılan testler sonucunda diğer iki katlı normal kovanlara göre daha verimli ve bal üretimini yüzde 100 oranında artırdığı görüldü. İnşallah bölgemizdeki diğer bal üreticileri de bu kovanı örnek alarak daha fazla bal üreterek hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı sağlar. Biz de oda olarak bu güzel projeden dolayı kendisini kutluyoruz.

        • 244

          Bölgede soğuk havanın etkili olması nedeniyle bal üretim sezonunun da kısa sürdüğünü bildiren Küçük, projenin kendisinin hayata geçirdiğini ama tek gayesinin insanlığa bir güzellik sunmak olduğunu anlattı. Küçük, Kars ve Sarıkamış bölgesinde arının bal üretme sezonunun Karadeniz bölgesine göre daha kısa olduğunu bildirerek, şu açıklamalarda bulundu:

        • 245

          Karadeniz'de 6-7 ay bal sezonu var, burada 3 ay. Bu 3 ayda yeni yaptığımız kovan sisteminde çok fazla bal alınıyor. Umuyorum ki bundan ilham alarak başka arıcılar da bunun üzerine daha güzel yeni projeler koyar. Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Nesim Gök, yapılan tek katlı uzun kovan projesinin bölgedeki arıcılık sektörüne olumlu katkı sağlayacağını söyledi. Arıcılık sektörü açısından güzel bir proje olduğunu ifade eden Gök, şöyle konuştu:

        • 246

          İsmail Bey, atadan, dededen arıcılığın içerisinde ve yıllardır tecrübeleriyle bu işi yapıyor. Kendi ürettiği tek katlı uzun kovanın yapılan testler sonucunda diğer iki katlı normal kovanlara göre daha verimli ve bal üretimini yüzde 100 oranında artırdığı görüldü. İnşallah bölgemizdeki diğer bal üreticileri de bu kovanı örnek alarak daha fazla bal üreterek hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı sağlar. Biz de oda olarak bu güzel projeden dolayı kendisini kutluyoruz.

        • 247

          Bu yatay kovanda arılar yürüyüp iş yapıyor ama katlı olduğu zaman arı yukarı çıkıp aşağı iniyor. Böyle olduğunda hem zaman kaybı olduğu hem de arı yorulduğu için performansı düşüyor. Katlı kovanda ki bir arı eğer 3 sefer yapıyorsa bu kovanda 5 sefer yapıyor.

        • 248

          Çünkü zaman kaybı yok. Bal veriminin yüksek olması bundan da kaynaklanıyor. İki katlı kovanda 20 çerçeve var, bu kovanda ise 24 çerçeve bulunuyor. Bu kovanı ister tek kovan olarak kullanırsınız ister ortadan böler iki kovan olarak kullanırsınız.

        • 249

          Bölgede soğuk havanın etkili olması nedeniyle bal üretim sezonunun da kısa sürdüğünü bildiren Küçük, projenin kendisinin hayata geçirdiğini ama tek gayesinin insanlığa bir güzellik sunmak olduğunu anlattı. Küçük, Kars ve Sarıkamış bölgesinde arının bal üretme sezonunun Karadeniz bölgesine göre daha kısa olduğunu bildirerek, şu açıklamalarda bulundu:

        • 250

          Karadeniz'de 6-7 ay bal sezonu var, burada 3 ay. Bu 3 ayda yeni yaptığımız kovan sisteminde çok fazla bal alınıyor. Umuyorum ki bundan ilham alarak başka arıcılar da bunun üzerine daha güzel yeni projeler koyar. Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Nesim Gök, yapılan tek katlı uzun kovan projesinin bölgedeki arıcılık sektörüne olumlu katkı sağlayacağını söyledi. Arıcılık sektörü açısından güzel bir proje olduğunu ifade eden Gök, şöyle konuştu:

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa