Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bloomberg HT Tarım Zirvesi'nde öne çıkan konular - İş-Yaşam Haberleri

        Tarım sektörünün sorunları ve geleceğinin tartışıldığı Bloomberg HT Tarım Zirvesi bugün Wyndham Grand Hotel’de gerçekleşti. Tüm gün süren zirveye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin Aydın da katıldı. Türkiye’nin tek ekonomi kanalı Bloomberg HT’nin ev sahipliğinde ekonominin önemli parçası “Tarım” sektörün paydaşları tarafından masaya yatırıldı. Yoğun katılımın olduğu zirvede tarım politikası, tarımda sürdürülebilir olmanın formülü, Türkiye'nin tarımdaki doğruları ve yanlışları ele alındı.

        BAKAN ÇELİK MİLLİ TARIMIN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

        REKLAM

        Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran açılış konuşmasında tarımın Türkiye için önemine dikkat çekerek,"Biz de Türkiye'nin tek ekonomi platformu olarak üzerimize düşenin farkındayız. Tarımın geleceğini masaya yatırmak için paydaşları bir araya getirdik" ifadelerini kullandı. Daha sonra sahneye çıkan Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise tarımın geleceğini ve sürdürülebilirliğini sağlamak için yapılması gereken çok şey olduğunu belirtti.

        Tarım sektörünü "çok stratejik" bir sektör olarak tanımlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik konuşmasına dünyada gıda sorununu anlatarak başladı. Gelişmiş ülkelere eleştiride bulunan Çelik, dünyadaki tarım yapılabilir alanlardaki azalmaya dikkat çekerek "İnsanlık kendi felaketini hazırlıyor" dedi. Türkiye'nin 24 milyon hektar tarım arazisi olduğunu söyleyen Faruk Çelik ülkenin milli tarım hedefine doğru ilerlemesi gerektiğini söyledi.

        Çelik, Türkiye'nin 17 milyar dolarlık tarımsal ihracatı olduğunu, hedefin bunu 40 milyar dolara çıkarmak olduğunu söyledi. Konuşmasının ardından Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik; Ziraat Bankası, Toros Tarım, Süpersol Organik, Metro Toptancı Market, Kredi Kayıt Bürosu, TARSİM, İstanbul Gübre Sanayii ve Türk Traktör’ün temsilcileriyle özel bir görüşme yaptı.

        TARIM SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI VE GELECEĞİ TARTIŞILDI!

        Bloomberg HT Tarım Editörü İrfan Donat’ın moderatörlüğünde; Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Akın, TEMA Vakfı Başkanı Deniz Ataç ve Süpersol Kurucu Ortağı Rafael De Toledo’nun katıldığı "Sürdürülebilir Tarım Nasıl Sürdürülebilir?" başlıklı oturumla başlayan zirve; Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran’ın moderatörlüğünde Ziraat Bankası Kredi Politikaları Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Göğebakan, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu ve Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan’ın katıldığı “Değişen Dünyada ve Türkiye’de Tarımın Geleceği” paneliyle devam etti.

        REKLAM

        Bloomberg HT Ekonomi Koordinatörü Gökhan Şen’in moderatörlüğünde "Tarımın Finansman Yönetimi" başlıklı üçüncü oturuma ise Ziraat Bankası Tarım Politikaları Başkanı Ferhat Pişmaf, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova, Frankfurt School of Finance & Management Kıdemli Proje Yöneticisi Erdal Koçoğlu ile Kredi Kayıt Bürosu Stratejik Planlama ve Kurumsal İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Koray Kaya katıldı.

        Üçüncü oturumda konuşan Prof. Dr. Burak Arzova, tarımda birçok maliyetin yanı sıra mazottan doğan bir maliyet unsuru olduğunu söyledi. Arzova,"Şehirde kullandığımız otomobilin mazotuna hangi fiyatı ödüyorsak, bunu köylü de ödüyor. Ve bu hiç adil değil" dedi. Bloomberg HT Program sunucusu Aslı Şafak’ın sunduğu “Sürdürülebilir Gıda Güvenliği” paneli ise TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, TİM Tarım Komisyonu Başkanı Mustafa Satıcı, Kalkınma Bakanlığı Tarım Dairesi Başkanı Taylan Kıymaz ve İstanbul Gübre Sanayii (İGSAŞ) Genel Müdürü Turan Tok’un katılımıyla gerçekleşti.

        Dördüncü oturumda konuşan Turan Tok, “Tarım alanları 1990 yılında 29 milyon olan hektar iken bugün 24 milyon hektara indi. 1990'da ekili alan 19 milyon hektardan bugün 16 milyon hektara indi. 2000 yılında tarımdaki istihdamın toplam nüfusa oranı yüzde 35 iken, bugün bu oran yüzde 20'lere geriledi” dedi. Bloomberg HT Haber Koordinatörü Ali Çağatay’ın moderasyonunu yaptığı “Tarımda Mekanizasyon ve Teknolojinin Rolü” paneline Türk Traktör Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan, DOKTAR Kurucu Ortağı Tanzer Bilgen ve TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu katıldı.

        Zirvenin 6. ve son oturumu ise Bloomberg HT Radyo Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen’in yönetiminde gerçekleşen “Tarımda Katma Değer Yaratma ve Markalaşma” paneli oldu. Baltalı Gıda Tarım ve Hayvancılık Şirketi Sahibi Funda Özer Baltalı, Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Selendi Şarapları Sahibi Akın Öngör ve Anadolu Hazineleri Genel Müdürü Fatih Cenikli’nin konuşmacı olarak yer aldığı panelle son bulan zirve yoğun ilgi gördü.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa